Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για το 4ο μνημόνιο -Πυρ ομαδόν από τα κόμματα - iefimerida.gr

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για το 4ο μνημόνιο -Πυρ ομαδόν από τα κόμματα

Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς του, από τα κόμματα της Βουλής για το 4ο Μνημόνιο που θα ψηφιστεί απόψε.

Από νωρίς η ένταση έχει ανέβει στο Κοινοβούλιο με τα κόμματα να εξαπολύουν πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης με αφορμή τα νέα σκληρά μέτρα που θα επιβαρύνουν την ελληνική κοινωνία.

Δείτε LIVE την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Καταπέλτης αναμένεται ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του που αναμένεται σε λίγη ώρα θα τονίσει ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης Τσίπρα δεν βγαίνει καθώς οδηγεί στη φτώχεια καθημερινά όλο και περισσότερους Έλληνες και Ελληνίδες.

Επίσης, σκληρή γλώσσα αναμένεται να χρησιμοποιήσουν και η αρχηγοί της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, με την Φώφη Γεννηματά να έχει ήδη χαρακτηρίσει «αίσχος» τη συμφωνία, ενώ και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα βάλει στο στόχαστρο του τον Αλέξη Τσίπρα. Τέλος το ΚΚΕ θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο κατά των μνημονίων, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης πιθανότατα θα επαναφέρει την πρότασή του για νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο Τσίπρας

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει τυχόν «διαρροές» αλλά και να «εκθέσει» την ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία τόσο στο σύνολο του πολυνομοσχεδίου, όσο και κατ’ άρθρον.

Ακολουθώντας την ίδια τακτική του περασμένου Δεκεμβρίου, με την περίφημη «εφάπαξ 13η σύνταξη», υπό τον φόβο τυχόν αντιδράσεων, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος αποφάσισε να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία τόσο κατ’ άρθρο όσο και στο σύνολο των δυσβάστακτων μέτρων του συμπληρωματικού μνημονίου.

Με την κίνηση αυτή, ο Πρωθυπουργός μετατρέπει ουσιαστικά την αποψινή ψηφοφορία σε σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Εξάλλου, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε σχετικά χθες, Τετάρτη, από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, απάντησε ότι «προφανώς» και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση η ψηφοφορία.

Η ΔΗ.ΣΥ δεν αποχωρεί, ζητά ονομαστική, θα ψηφίσει δύο μέτρα

Οπως έγινε γνωστό, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ψηφοφορία, τουναντίον προτίθεται να υπερψηφίσει δύο μέτρα που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο:

- Την κατάργηση του αφορολόγητου στους βουλευτές (για ευνόητους λόγους σημειολογίας)

- Την μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 24% στο 13%.

Επίσης η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα θα βάλει θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας, τόσο στα μέτρα, όσο και στα αντίμετρα.

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για το 4ο μνημόνιο -Πυρ ομαδόν από τα κόμματα | iefimerida.gr 0

Νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής για ακόμη μια φορά οι τόνοι ανέβηκαν.

«Κάνετε λεκτικές υπερβολές, αν δεν το καταλάβετε να σας το εξηγήσω κι άλλη μια φορά» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας «σν κάνουμε πρόβλεψη το '18 ότι το '19 θα έχουμε πλεόνασμα 3,5% τότε πάμε και για μέτρα και για αντίμετρα». Αυτό προκάλεσε έντονη αντίδραση κυρίως από τα έδρανα των βουλευτών της ΝΔ με τον Κωστή Χατζηδάκη να φωνάζει «Έχετε πουλήσει την ψυχή σας», όταν εκείνος τον κατηγόρησε λίγες στιγμές νωρίτερα ότι τον διακόπτει ηθελημένα, γιατί «δεν θέλει να γίνει συζήτηση».

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για το 4ο μνημόνιο -Πυρ ομαδόν από τα κόμματα | iefimerida.gr 1

Εκείνη την ώρα στην Ολομέλεια επικράτησε μεγάλη ένταση με φωνές από όλες τις πλευρές.

«Πού την βρήκες την ψυχή;», φώναξε στον κ. Χατζηδάκη ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος σχολίασε «πολύ ψυχοπάθεια έπεσε εδώ». Εν συνεχεία και όταν τα πνεύματα ηρέμησαν ο κ. Τσακαλώτος συνέχισε με την τοποθέτησή του, διευκρινίζοντας ότι αυτό που λέει η κυβέρνηση με τα αντίμετρα ταυτίζεται με όσα αναφέρει και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για το 4ο μνημόνιο -Πυρ ομαδόν από τα κόμματα | iefimerida.gr 2

«Το 2019 είμαστε στο δρόμο για να έχουμε 3.5% και το 2020, υπάρχουν τα αντίμετρα και για το 2020. Έχετε στήσει μια ολόκληρη φιλολογία, χτίζετε πάνω στο ψέμα ότι δεν υπάρχουν τα αντίμετρα. Τρεις μέρες πριν το Eurogroup μας λέτε ότι ο Βενιζέλος το έληξε το χρέος το 2012. Γιατί δεν υποστηρίζει η Ν.Δ. το θέμα του χρέους;», ρώτησε ο υπουργός Οικονομικών.

Αμέσως μετά ο Μάκης Βορίδης εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η κυβέρνηση «έχει την ευλογία της ΝΔ» να φέρει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το χρέος, ωστόσο συμπλήρωσε «Μην μας παρεξηγήσετε εάν δεν πιστεύουμε ότι θα το πετύχετε, αφού δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη».

Η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου

«Είστε Βενιζελικότεροι του Βενιζέλου, σας ευχαριστώ» είπε απευθυνόμενος σε Τσακαλώτο-Χουλιαράκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος όταν πήρε τον λόγο στην Ολομέλεια και πρόσθεσε: «Στο συμπληρωματικό μεσοπρόθεσμο στις σελίδες 146-7 παρουσιάζετε την παρέμβαση για το χρέος, το PSI- αυτό που μας επιτρέπει τώρα να έχουμε μέτρα για το χρέος. Την έχετε γράψει με καλύτερο τρόπο από ό,τι εγώ».

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για το 4ο μνημόνιο -Πυρ ομαδόν από τα κόμματα | iefimerida.gr 3



Ο κ. Βενιζέλος, παράλληλα, ανέφερε ότι χρειάζεται μία άλλη κυβέρνηση με συγκέντρωση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και επανέλαβε τη συμμετοχή του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ. Προέβλεψε ότι θα σερνόμαστε μέχρι τις εκλογές και μετά θα έχουμε πάλι πόλωση, αντικρούοντας τα επιχειρήματα για success story που μπορεί να το κεφαλαιοποιήσει πολτικά.

«Να υπενθυμίσω τι συμβαίνει σήμερα στη Βουλή, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καλείται να ψηφίσει και το συμπληρωματικό Μνημόνιο και το Μνημονιο 4 για μέχρι το 2022. Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται τα μέτρα για το χρέος που έχουν δοθεί από το 2012, όπου τότε μας τα έδωσαν» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος. Τόνισε, επίσης, ότι η Βουλή ψηφίζει ένα διαρκές μνημόνιο για σταδιακή λύση στο χρέος.

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για το 4ο μνημόνιο -Πυρ ομαδόν από τα κόμματα | iefimerida.gr 4

Ο λογαριασμός των μέτρων λιτότητας αγγίζει τους πάντες και τα πάντα, είπε μιλώντας στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

O κ. Θεοχαρόπουλος κατήγγειλε ότι «η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης συνιστά πραγματική πανωλεθρία, αφού υπέγραψε υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια μετά το 2018, προχωράει σε προληπτική νομοθέτηση μέτρων, που σύμφωνα και με τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι εκτός κοινοτικού κεκτημένου και αντισυνταγματική».

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για το 4ο μνημόνιο -Πυρ ομαδόν από τα κόμματα | iefimerida.gr 5

Πυρά κατά πάντων εξαπέλυσε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξαπατά ασύστολα και παρουσιάζεται με δήθεν κοινωνική ευαισθησία, ενώ αναφερόμενος στα αντίμετρα έκανε λόγο για αλχημείες. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούνται να κρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τα αντιλαϊκά του μέτρα αφού είναι φορείς τέτοιων μέτρων», πρόσθεσε και μίλησε για «βαρβαρότητα του συστήματος» που, όπως είπε, «για να βγει από τη δική του κρίση φορτώνει τα βάρη στον λαό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μνημόνιο ψήφιση Βουλή ένταση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ