Ερντογάν στον Τραμπ: Θα απαντήσουμε «χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν» σε επίθεση Κούρδων - iefimerida.gr

Ερντογάν στον Τραμπ: Θα απαντήσουμε «χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν» σε επίθεση Κούρδων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, ότι η 'Αγκυρα θα αντιδράσει «χωρίς να ρωτήσει κανέναν» σε περίπτωση που αντιμετωπίσει οποιασδήποτε μορφής επίθεση από την κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας YPG.

Τα παραπάνω μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η απόφαση του Τραμπ, πριν από την επίσκεψη, να εξοπλίσει την YPG καθώς προελαύνει προς το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στην Ράκα επισκίασε τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, αλλά ο τούρκος πρόεδρος δεν άσκησε ευθέως κριτική εις βάρος των σχεδίων του Τραμπ όταν μετέβη στον Λευκό Οίκο.

Αργότερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην τουρκική πρεσβεία, ο Ερντογάν υπογράμμισε τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί προέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που επί δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αγώνα στην νοτιοανατολική Τουρκία.

«Τους είπαμε ξεκάθαρα το εξής: αν υπάρξει οποιασδήποτε μορφής επίθεση από την YPG και το κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Συρίας (PYD) εναντίον της Τουρκίας, θα εφαρμόσουμε τους κανόνες εμπλοκής χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν», έγραψε η εφημερίδα Sabah επικαλούμενη δηλώσεις του. Το PYD είναι ο πολιτικός βραχίονας του YPG.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφασή τους σχετικά με την επιχείρηση στην Ράκα και ότι η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν εξαιτίας της ανάμειξης της YPG.

«Τους είπαμε...δεν θεωρούμε υγιή την συνεργασία σας με μια τρομοκρατική οργάνωση στην Ράκα», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν, αλλά πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα αναλάβει κάποιον ρόλο στη Συρία.

«Θεωρώ ότι θα χτυπήσουν την πόρτα μας για το συριακό», είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η YPG δεν συνδέεται με το PKK και ότι είναι ένας πολύτιμος εταίρος στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ