Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: Εμείς διαβάσαμε το Μνημόνιο - iefimerida.gr

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: Εμείς διαβάσαμε το Μνημόνιο

Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια σκληρή ανακοίνωση η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας επισημαίνει ότι οι Σωφρονιστικοί υπάλληλοι σε αντίθεση με όσους δεν το έχουν κάνει διάβασαν το πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί με αποτέλεσμα να αναρωτιούνται «τι συμβαίνει τελικά», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα σημειώνουν πως επειδή εκείνοι γνωρίζουν καλά από πρόσωπα και πράγματα στο χώρο των φυλακών είναι τουλάχιστον λυπηρό να επιχειρείται η αντιμετώπιση ενός παραπαίοντος συστήματος κράτησης όπως αυτό της χώρας μας με τόσο άκαιρα, «μικρά», ασαφή και αποσπασματικά μέτρα.

Καταλήγουν υπογραμμίζοντας ποιους τελικά ενδιαφέρουν τα πραγματικά προβλήματα των φυλακών και ποια από αυτά πρόκειται να λυθούν με τον τρόπο που η κυβέρνηση επιλέγει.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας:

«Δεν ξέρουμε αυτή τη φορά πόσοι και κατά πόσο ασχολήθηκαν με το πολυνομοσχέδιο για την ολοκλήρωση των μέτρων που έχουν προβλεφτεί με το 3ο Μνημόνιο και κατά πολλούς 4ο Μνημόνιο. Εμείς ασχοληθήκαμε, τα διαβάσαμε και σταθήκαμε στην εισηγητική – αιτιολογική έκθεση, όπου στην σελίδα 170 και με τίτλο Δικαιοσύνη αναφέρονται (26) κύριοι στόχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκ των οποίων (9) αφορούν τις Φυλακές. Ε, λοιπόν ακόμα και εμείς που γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα του χώρο διαβάζαμε, κοιταζόμασταν και αναρωτιόμαστε τι τελικά συμβαίνει. Πρόκειται περί άγνοιας; Απόλυτης σύγχυση; Ανόητης και επικίνδυνης εμμονής; Ή κάτι άλλο ακόμα χειρότερο;

Είναι τουλάχιστον λυπηρό να επιχειρείται η αντιμετώπιση ενός παραπαίοντος συστήματος κράτησης όπως αυτό της Χώρας μας με τόσο άκαιρα, «μικρά», ασαφή και αποσπασματικά μέτρα όπως τα μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής, οι υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης στις Φυλακές (!) ή η πολυπόθητη ένταξη – ευγενική παραχώρηση του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στον γνωστό και μη εξαιρετέο κύριο του ΑΤΤΙΚΟΥ νοσοκομείου λέμε εμείς, στο ΕΣΥ κατά την πολιτική ηγεσία .

Επίσης, εξαιρετικά έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει πώς με την μονοδιάστατη πολιτική και την ιδεοληψία που αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της υπερσυμφόρησης, τα έκτακτα μέτρα του Νόμου Παρασκευόπουλου δεν θα είναι πλέον έκτακτα, αλλά τακτικά και απαραίτητα! Όπως επίσης, είχαμε προειδοποιήσει ότι ταυτόχρονα με την αποσυμφόρηση, οι Φυλακές χρειάζονται επανασχεδιασμό της λειτουργίας τους, στην λογική του διαχωρισμού των κρατουμένων με πολλά και διαφορετικών τύπων Καταστήματα Κράτησης. Επίσης είχαμε προειδοποιήσει ότι οι φυλακές λειτουργούν σωστά μόνο όταν διοικούνται και όχι όταν τις διαχειριζόμαστε, (υπάρχει και πολιτική διαχείριση) κλείνοντας το μάτι σε διάφορες κατά καιρούς ομάδες και πρόσωπα, παραδίδοντας ταυτόχρονα, κατά περίσταση ξεδιάντροπα, βορά τους συναδέλφους μας σε αυτούς. Κάπως έτσι άλλωστε έφτασε να γίνουμε μάρτυρες και θύματα αλόγιστης βίας μέσα και έξω από τις Φυλακές και στοχοποιηθήκαμε ως εργαζόμενοι με διώξεις.

Κατά τις πρόσφατες Γαλλικές εκλογές προφανώς λόγω των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις Φυλακές της Γαλλίας (διαρκώς αυξανόμενη βία, δολοφονίες, αυτοκτονίες, στάσεις, ριζοσπαστικοποίηση κοκ) και οι δύο υποψήφιοι Μακρόν και Λεπέν είχαν πολύ ψηλά στην ατζέντα τους το σωφρονιστικό σύστημα, με πολύ συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές όπως προσλήψεις προσωπικού κλπ.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, τους ενδιαφέρουν τα πραγματικά προβλήματα των φυλακών; Ποια από αυτά θα λυθούν με τις στοχεύσεις και τις προτεραιότητες που μόνοι τους επέλεξαν; Πως θα λυθούν, όταν στην σελίδα 210 της εισηγητικής έκθεσης δεν αναφέρονται πουθενά προσλήψεις σωφρονιστικού προσωπικού;

Τέλος, για μία ακόμη φορά προειδοποιούμε ότι, όσες κορδέλες και αν κόψουν, όσες φωτογραφίες και αν βγάλουν, όσες φτιασιδωμένες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και αν διοργανώσουν, όσες μισθωμένες πένες ή υπηρεσιακούς οσφυοκάμπτες και αν βρουν, όσες πρακτικές Μαυρογιαλούρου και αν αντιγράψουν (σαν αυτές του από 15/5/2017 δελτίου τύπου και της από 2/5/2017 εγκυκλίου που αναφέρονται σε λυμένα ζητήματα του χώρου σαν να λύονται τώρα με πρωτοβουλία τους), όσες κατευθυνόμενες διαρροές και αν κάνουν στο πρόσωπο τους αντανακλάται η σημερινή κατάντια των φυλακών και εμείς με κάθε τρόπο θα τους το υπενθυμίζουμε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ