Διευρύνεται το πεδίο των κατασχέσεων -Χάνουν τον ύπνο τους όσοι χρωστούν στην Εφορία - iefimerida.gr

Διευρύνεται το πεδίο των κατασχέσεων -Χάνουν τον ύπνο τους όσοι χρωστούν στην Εφορία

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με... καριοφίλια αντί για τα αναγκαία, σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα, θα συνεχίσει η ΑΑΔΕ τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, καθώς πέρα από την υποστελέχωση των κρίσιμων μονάδων, ο μηχανισμός πάσχει κι από την ανυπαρξία ή στην καλλίτερη περίπτωση την ύπαρξη απαρχαιωμένων συστημάτων ελέγχου, που μόλις ξεκίνησαν να αναβαθμίζονται.

Από το 2019 και βλέπουμε το Περιουσιολόγιο
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του πολυθρύλητου Περιουσιολογίου, που έχει καταντήσει κακόγουστο ανέκδοτο, καθώς ενώ εξαγγέλεται κάθε χρόνο με τυμπανοκρουσίες, η πλήρης λειτουργία του δεν αναμένεται πριν από το Μάρτιο του... 2019. Άλλη περίπτωση είναι αυτή του νέου συστήματος υπολογισμού των εισφορών για τους αυταπασχολούμενους και της ενσωμάτωσης- είσπραξης οφειλών και εισφορών από την ΑΑΔΕ, που θα είναι ετοιμοπαράδοτο στο τέλος του 2018. Όσο για τα Τελωνεία της χώρας, που μοιάζουν να ανήκουν σε μια άλλη μακρινή εποχή, που οι έλεγχοι γίνονταν με το... μάτι και με το ένστικτο των τελωνειακών, θα πρέπει να περιμένουν για τουλάχιστον 2μιση ακόμα χρόνια προκειμένου να αποκτήσουν τα στοιχειώδη ήτοι μηχανήματα X-RAY, γεφυροπλάστιγγες, κάμερες καταγραφής κ.λ.π.

Χάνουν τον ύπνο τους όσοι χρωστούν
Παρά τα τεράστια προβλήματα, οι φοροφυγάδες και ειδικά όσοι χρωστάνε στην εφορία, δεν μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, καθώς όπως προκύπτει από το Επιχειρησιακό Σχέδιο, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, η ΑΑΔΕ θα εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, ευελπιστώντας παράλληλα ότι τους επόμενους μήνες θα έχει αποκτήσει τα πρώτα ηλεκτρονικά “όπλα”. Είναι ενδεικτικό ότι ως το τέλος του έτους έχει προγραμματιστεί η διεύρυνση του πεδίου των κατασχέσεων και πέρα από τις τραπεζικές καταθέσεις, αλλά για να μπορέσει να βάλει χέρι σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα π.χ. μετοχές, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να περιμένει ως το πρώτο εξάμηνο του 2018, οπότε αναμένεται η διασύνδεση με την ΕΧΑΕ.

Ηλεκτρονικό μάτι και στο Κτηματολόγιο
Με ενδιαφέρον αναμένεται, πάντως, η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο, καθώς ως το Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι η ΑΑΔΕ θα μπορεί να αντλεί στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση των ελεγχόμενων κι ως το τέλος του 2017 να διευρύνει το πεδίο των κατασχέσεων με βάση αυτά τα ευρήματα.

Σημειωτέον ότι φέτος θα πρέπει να εισπραχθούν τουλάχιστον 2,7 δισ ευρώ από τις παλιές οφειλές και το 23,5% των οφειλών που θα δημιουργηθούν από την αρχή της χρονιάς, ενώ πάνω από 910.000 οφειλέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ