Η Τουρκία απειλεί με διασυνοριακές επιχειρήσεις στη Συρία αν δεν λάβει διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ - iefimerida.gr

Η Τουρκία απειλεί με διασυνοριακές επιχειρήσεις στη Συρία αν δεν λάβει διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Τουρκία δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων της Συρίας, εφόσον δεν λάβει τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις από την Ουάσιγκτον.

Αυτό διεμήνυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ενόψει της αποψινής συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο.

Το τετ-α-τετ του Αμερικανού και του Τούρκου προέδρου αναμένεται να επικεντρωθεί στις ενστάσεις της Άγκυρας για το ρόλο των κουρδικών πολιτοφυλακών στην επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα – de facto πρωτεύουσας του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και στο πράσινο φως που έδωσε ο Τραμπ για τον εξοπλισμό τους.

«Αν δεν δοθούν οι αναγκαίες διαβεβαιώσεις είναι σαφές αυτό που θα κάνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι και θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να καθαρίσουμε την τρομοκρατική απειλή είτε εντός είτε εκτός των συνόρων μας», είπε ο Γιλντιρίμ απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος AKP με το βλέμμα στραμμένο στην Ουάσιγκτον.

Και επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση ότι «η συνεργασία με μια τρομοκρατική οργάνωση για την κατανίκηση μιας άλλης είναι απαράδεκτη», αναφερόμενος στη συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους μαχητές της Συρίας (YPG).

Η Συρία αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα της ημίωρης συνάντησης Τραμπ- Ερντογάν, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος ελπίζει να μεταπείσει τον Αμερικανό ομόλογό του αναφορικά με το ρόλο των Κούρδων στην επιχείρηση κατά της Ράκα.

Μήνυμα και προς το Βερολίνο

Ο Γιλντιρίμ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επιδείνωση των γερμανο-τουρκικών σχέσεων μετά την απόφαση της Γερμανίας να χορηγήσει άσυλο σε Τούρκους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους, που υπηρετούν σε νατοϊκές εγκαταστάσεις στη χώρα.
«Η Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσει. Αν θέλει να αναπτύξει σχέσεις με την Τουρκία τότε θα πρέπει να στραφεί προς την Τουρκική Δημοκρατία, όχι τους αυτονομιστές», είπε.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου οι τουρκικές αρχές εξαπέλυσαν ένα πογκρόμ διώξεων κατά αντιφρονούντων, με συλλήψεις και απολύσεις χιλιάδων ατόμων, που κατηγορούνται ως υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν -ενορχηστρωτή κατά την Άγκυρα της απόπειρας ανατροπής του Ερντογάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ