Χαοτικές σκηνές στο Λευκό Οίκο μετά τις καταγγελίες ότι ο Τραμπ «έδωσε» απόρρητες πληροφορίες στον Λαβρόφ - iefimerida.gr

Χαοτικές σκηνές στο Λευκό Οίκο μετά τις καταγγελίες ότι ο Τραμπ «έδωσε» απόρρητες πληροφορίες στον Λαβρόφ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αλλόκοτες σκηνές εκτυλίχθηκαν χθες στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, μετά από δημοσίευμα της Washington Post.

Μέλη του προσωπικού έτρεχαν να ανεβάσουν την ένταση των τηλεοπτικών δεκτών για να καλύψουν τα ουρλιαχτά συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας ότι ο πρόεδρος αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και στον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ.

Δεκάδες ρεπόρτερ συνωστίστηκαν στο διάδρομο έξω απ’ το γραφείο του εκπροσώπου Τύπου, Σον Σπάισερ.

Οι συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ πέρασαν αμίλητοι ανάμεσα στο πλήθος των δημοσιογράφων που τους πολιορκούσαν με ερωτήσεις, ενώ οι τηλεοράσεις στην αίθουσα Τύπου έπαιζαν την είδηση, λίγα 24ωρα μετά τον σάλο που προκάλεσε η «καρατόμηση» του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.

«Είναι το τελευταίο μέρος στη Γη που θα ’θελα να βρίσκομαι», μονολόγησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Χ.Ρ. Μακμάστερ, καθώς προσπαθούσε να ανοίξει δρόμο ανάμεσα στους ρεπόρτερ που περίμεναν στη Δυτική Πτέρυγα. «Φεύγω, φεύγω...».

Ο Μακμάστερ κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά με μια δήλωση 45 δευτερολέπτων προς τα τηλεοπτικά συνεργεία, χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο πρόεδρος Τραμπ αποκάλυψε στους Ρώσους ευαίσθητες πληροφορίες από ξένη μυστική υπηρεσία -κίνηση που έθεσε σε κίνδυνο, όπως καταγγέλλεται, τη συνεργασία με έναν εταίρο «που έχει πρόσβαση στις εσωτερικές διεργασίες του Ισλαμικού Κράτους».

Χαοτικές σκηνές στο Λευκό Οίκο μετά τις καταγγελίες ότι ο Τραμπ «έδωσε» απόρρητες πληροφορίες στον Λαβρόφ  | iefimerida.gr 0

«Ήμουν παρών στο δωμάτιο. Δεν συνέβη αυτό», είπε. «Ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών έκαναν μια ανασκόπηση των κοινών απειλών προς τις χώρες μας από τρομοκρατικές οργανώσεις , περιλαμβανομένων και των απειλών προς την πολιτική αεροπορία», είπε ο Μακμάστερ, προσθέτοντας: «Ουδέποτε συζητήθηκε πηγή ή μέθοδος πληροφοριών, ούτε ο πρόεδρος αποκάλυψε κάποια στρατιωτική επιχείρηση που δεν ήταν ήδη δημόσια γνωστή».

Στο μεταξύ συνεργάτες του Τραμπ, όπως ο Στιβ Μπάνον, ο διευθυντής Επικοινωνιών του Λευκού Οίκου, Μάικλ Ντάμπκε, ο Σον Σπάισερ και η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου, Σάρα Σάντερς συσκέπτονταν λίγο πιο κάτω στο διάδρομο. Οι δημοσιογράφοι «άκουγαν φωνές να έρχονται απ’ το δωμάτιο όπου βρίσκονταν οι αξιωματούχοι», λέει ο διαπιστευμένος στο Λευκό Οίκο δημοσιογράφος του Buzzfeed, Άντριαν Κασκαρίλο. Λίγα λεπτά αργότερα «άνοιξαν στο τέρμα τις τηλεοράσεις» σε μια εμφανή προσπάθεια να καλύψουν τις φωνές και να μην ακούσουν οι εκπρόσωποι του Τύπου την έντονη λογομαχία.
Λίγο στις 19:30 μμ τοπική ώρα βγήκε η Σάντερς για να ανακοινώσει ότι οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν θα απαντούσαν εκείνο το βράδυ σε άλλες ερωτήσεις. «Είπαμε ό,τι είχαμε να πούμε», δήλωσε καλώντας τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν.

Χαοτικές σκηνές στο Λευκό Οίκο μετά τις καταγγελίες ότι ο Τραμπ «έδωσε» απόρρητες πληροφορίες στον Λαβρόφ  | iefimerida.gr 1

Στη συνέχεια εκδόθηκε μια σειρά σύντομων ανακοινώσεων, που προσπαθούσαν να διαψεύσουν το ρεπορτάζ της Washington Post, περιλαμβανομένης και μιας απ’ τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος ανέφερε ότι ο Τραμπ μίλησε με τον Λαβρόφ για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, αλλά «δεν συζήτησαν πηγές, μεθόδους ή στρατιωτικές επιχειρήσεις.»

«Το ρεπορτάζ είναι λάθος», συμπλήρωσε η Ντάινα Πάουελ, αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας. «Ο πρόεδρος συζήτησε μόνον για τις κοινές απειλές που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες.»

Καμία απ’ τις δηλώσεις αυτές πάντως δεν διέψευσε συγκεκριμένα ότι ο Τραμπ αποκάλυψε διαβαθμισμένες πληροφορίες, πυροδοτώντας εικασίες ότι οι συνεργάτες του «παίζουν με τις λέξεις.»

Η Washington Post έγραψε ότι οι πληροφορίες που μετέφερε ο Τραμπ στον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας και τον Ρώσο πρεσβευτή είχαν παραχωρηθεί από έναν εταίρο των ΗΠΑ μέσω μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης συμφωνίας για ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο εταίρος αυτός δεν είχε δώσει στην Ουάσιγκτον την άδεια να μοιραστεί το υλικό με τη Μόσχα, και η απόφαση του Τραμπ να το κάνει, έθεσε σε κίνδυνο τη συνεργασία μ’ έναν σύμμαχο, ο οποίος έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του ΙΚ, είπε η Post, επικαλούμενη αξιωματούχους που ζήτησαν να μην αποκαλυφθεί το όνομά τους.

Χαοτικές σκηνές στο Λευκό Οίκο μετά τις καταγγελίες ότι ο Τραμπ «έδωσε» απόρρητες πληροφορίες στον Λαβρόφ  | iefimerida.gr 2

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε με τη σειρά του τις αιτιάσεις ως «ψευδή νέα».

Να θυμίσουμε ότι στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης μεταξύ του Τραμπ, του Λαβρόφ και του Κίσλιακ στο Οβάλ Γραφείο απαγορεύτηκε η παρουσία αμερικανικών ΜΜΕ, αν και παρέστη ένας φωτογράφος ρωσικού πρακτορείου, που «νόμισαν» στο Λευκό Οίκο ότι ήταν μόνον προσωπικός φωτογράφος του Λαβρόφ...

Το ρεπορτάζ προκαλεί νέους έντονους πονοκεφάλους στην αμερικανική κυβέρνηση, δεδομένων των επανειλημμένων επιθέσεων του Τραμπ κατά της Χίλαρι Κλίντον για τη χρήση του προσωπικού της email για τη διαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Το σκάνδαλο, που αποτέλεσε αντικείμενα έρευνας του FBI πιστεύεται ότι έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

Ο Κόμεϊ, που ηγήθηκε αυτής της έρευνας, αποπέμφθηκε αιφνίδια την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο ο Κόμει απολύθηκε για την έρευνα των email της Κλίντον, αν και ο πρώην διευθυντής του FBI προϊστατο και μιας έρευνας για γις καταγγελλόμενες διασυνδέσεις συνεργατών του Τραμπ με τη Μόσχα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ