Ποιος είναι ο υποψήφιος του Μακρόν με τα τρελά φουλάρια και τις καρφίτσες αράχνης [εικόνες] - iefimerida.gr

Ποιος είναι ο υποψήφιος του Μακρόν με τα τρελά φουλάρια και τις καρφίτσες αράχνης [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι 43 ετών, διάσημος και βραβευμένος μαθηματικός της Γαλλίας, με ένα τρελό look σαν αυτά που βγαίνουν από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Τον αποκαλούν «Η Lady Gaga των μαθηματικών».

Ο Cédric Villani θα είναι υποψήφιος βουλευτής στο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον προσεχή Ιούνιο. Με τα μακριά μαλλιά, το μεταξωτό υπερμεγέθες παπιγιόν και τις καρφίτσες σε σχήμα αράχνης στο πέτο, ο υποψήφιος μοιάζει βγαλμένος από έναν άλλο κόσμο. Εχει ύφος δανδή, στιλ μπαρόκ και μια εκπληκτική ικανότητα να εκλαϊκεύει τις πιο δύσκολες μαθηματικές θεωρίες. Ο Cédric Villani, χάρη στις εργασίες που έχει κάνει στα μαθηματικά, θεωρείται σήμερα «ένας από τους μεγαλύτερους εγκεφάλους του κόσμου».

Ποιος είναι ο υποψήφιος του Μακρόν με τα τρελά φουλάρια και τις καρφίτσες αράχνης [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Εγινε ωστόσο ο πιο διάσημος μαθηματικός στη Γαλλία, μετά την απόκτηση του βραβείου Fields το 2010, το οποίο αντιστοιχεί σε Νόμπελ για τους μαθηματικούς.
Η πορεία του είναι εξωπραγματική: διευθυντής στο πολύ έγκριτο Ινστιτούτο Henri-Poincaré του Παρισιού, το οποίο ειδικεύεται στην έρευνα στα μαθηματική και την θεωρητική φυσική, μέλος στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Κομισιόν και ακούραστος ερευνητής.
Οι γονείς του ήταν καθηγητές γαλλικών στην Τουλόν. Οπως δήλωσε ο ίδιος πέρασε τα μαθητικά του χρόνια διαβάζοντας, πήγαινε για ύπνο από τις 8 το βράδυ. Αγαπούσε τα μαθηματικά από 6 ετών. Τελείωσε το λύκειο σε ηλικία 16,5 ετών, έκανε ανώτερα μαθηματικά ως εσωτερικός στο σχολείο Louis-le-Grand και μπήκε κατευθείαν στο πανεπιστήμιο Ecole normale supérieure (ENS) του Παρισιού. Εκεί μελέτησε κλασική μουσική και επέλεξε το μπαρόκ ντύσιμο το οποίο έχει ως σήμερα. «Ημουν ένα δειλό αγόρι, σχεδόν πάντα άρρωστο, και περνούσε τον περισσότερο χρόνο μου στο κρεβάτι. Ημουν εξωφρενικά δειλός. Οι καθηγητές μου έλεγαν ότι δεν είχαν ακούσει ποτέ τη φωνή μου», έχει δηλώσει.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Ποιος είναι ο υποψήφιος του Μακρόν με τα τρελά φουλάρια και τις καρφίτσες αράχνης [εικόνες] | iefimerida.gr 1


«Μα γιατί ντυθήκατε με κοστούμι, παπιγιόν και καρφίτσα αράχνη στα 20 χρόνια σας;» τον ρώτησε η Le Monde.
«Αναζητούσα μια κοινωνική ταυτότητα. Λίγο θεατρική η εμφάνισή μου, το ξέρω. Παρολίγο να φοράω και ημίψηλο καπέλο! Δεν θέλω να αλλάξω τα ρούχα μου. Ο οικογενειακός μου περίγυρος ενοχλείται αρκετά, κυρίως όταν ταξιδεύουμε. Αλλά τα παιδιά μου γελάνε, τους αρέσει. Για μένα είναι η απαραίτητη εμφάνιση, ακόμη και τα σαββατοκύριακα. Είναι σαν ένα δεύτερο δέρμα. Βέβαια, δεν είμαι ψυχαναλυτής, δεν ξέρω τι συμβαίνει στο μυαλό μου».
«Η μεγαλύτερη φιλοδοξία μου είναι να συμφιλιώσω την μορφή του επιστήμονα με την κοινωνία. Να δώσω κίνητρο στους νέους να ασχοληθούν με τις επιστήμες», δηλώνει.

Ποιος είναι ο υποψήφιος του Μακρόν με τα τρελά φουλάρια και τις καρφίτσες αράχνης [εικόνες] | iefimerida.gr 2


«Στηρίζω τον Εμανουέλ Μακρόν κυρίως για τις θέσεις του απέναντι στην Ευρώπη. Εργάζομαι από το 2011 με ένα φιλο-ευρωπαϊκό think tank, το EuropaNova, του οποίου είμαι αντιπρόεδρος, και στόχος μας είναι μια ομοσπονδιακή Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο συνάντησα τον Εμανουέλ Μακρόν για πρώτη φορά, το 2013. Ακουσα την ομιλία του στο Βερολίνο, τον Ιανουάριο του 2017. Ηταν το πιο ειλικρινές και φιλοευρωπαϊκό κάλεσμα ενός γάλλου πολιτικού τα τελευταία χρόνια. Είπα στον εαυτό μου ότι ήταν υποχρέωσή μου να στηρίξω την προεκλογική του εκστρατεία. Αλλά και η τοποθέτησή του «ούτε δεξιά, ούτε αριστερά» μου αρέσει πολύ. Πάνε 15 χρόνια που περιμένω να αναδυθεί ένα κεντρώο κόμμα».

Ποιος είναι ο υποψήφιος του Μακρόν με τα τρελά φουλάρια και τις καρφίτσες αράχνης [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Στην προσωπική του ζωή είναι εξίσου φανταχτερός, αφού είναι προσωπικός φίλος της Ζυλί Γκαγιέ, της συντρόφου του Φρανσουά Ολάντ.
Η υποψηφιότητά του στις βουλευτικές εκλογές δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού ο διάσημος μαθηματικός υπέγραψε από την 1η Μαίου ένα κείμενο στήριξης του Εμανουέλ Μακρόν «για να κλείσει ο δρόμος στο χειρότερο». Οι δύο άνδρες γνωρίζονται από το 2013. «Πέτυχε να αναγεννήσει το ενδιαφέρον για την πολιτική. Ο Μακρόν έρχεται με μια νέα προσφορά, και θα προσελκύσει πολλά ταλέντα τα οποία δεν βρίσκουν τη θέση τους στα παραδοσιακά κόμματα», δήλωνε ο μαθηματικός για τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας.

Ποιος είναι ο υποψήφιος του Μακρόν με τα τρελά φουλάρια και τις καρφίτσες αράχνης [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ποιος είναι ο υποψήφιος του Μακρόν με τα τρελά φουλάρια και τις καρφίτσες αράχνης [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ