Μεγάλη νίκη της Μέρκελ και στη Ρηνανία-Βεστφαλία: Μπροστά με 4 μονάδες, ηχηρό χτύπημα στον Σουλτς - iefimerida.gr

Μεγάλη νίκη της Μέρκελ και στη Ρηνανία-Βεστφαλία: Μπροστά με 4 μονάδες, ηχηρό χτύπημα στον Σουλτς

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλη νίκη της Ανγκελα Μέρκελ στην εκλογική διαδικασία στη Ρηνανία-Βεστφαλία.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (SPD) της Ανγκελα Μέρκελ προηγείται με μια διαφορά της τάξως του 4% έναντι των σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς στις εκλογές στη Ρηνανία-Βεστφαλία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τα exit polls το κόμμα της Μέρκελ συγκεντρώνει ποσοστό 34,5%, έναντι 30,5% του κόμματος του Σουλτς. Aκολουθούν το FDP με 12%, το AfD με 7,5%, οι Πράσινοι 6%, και το Die Linke 5%.

Προγνωστικά (Exit poll) ZDF / ARD 2017

  • Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) : 30,5 %
  • Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (CDU) : 34,5 %
  • Πράσινοι (Die Gruenen) : 6 %
  • Φιλελεύθερο Κόμμα Γερμανίας (FDP) : 12 %
  • Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) : 7,5 %
  • Αριστερά (Die Linke) : 5 %

Eκλογικά αποτελέσματα Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας 2012

  • Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) : 39,1 %
  • Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (CDU) : 26,3 %
  • Πράσινοι (Die Gruenen) : 11,3 %
  • Φιλελεύθερο Κόμμα Γερμανίας (FDP) : 8,6 %
  • Αριστερά (Die Linke) : 2,5 %
  • Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) : -

Η Ρηνανίας Βεστφαλία θεωρείται προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών. Τα 50 τελευταία χρόνια αναδείχθηκε πρωθυπουργός από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα μόνο μια φορά.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση του 2012 το SPD είχε λάβει ποσοστό 39,1% και το CDU 26,3%.

Το κρατίδιο, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, παρομοιάζεται με... γίγαντα από πολλούς στην Γερμανία, καθώς και 1 στους 5 γερμανούς ψηφοφόρους μένει εδώ.

Nέο χτύπημα στον Μάρτιν Σουλτς

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σχεδόν 4 μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, στο προπύργιό του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, τα 13 εκ. των ψηφοφόρων καταψήφισαν την τοπική κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. Για τον ίδιο τον Μάρτιν Σουλτς, που η υποψηφιότητα του έφερε αρχικά νέα δυναμική στο SPD, είναι ένα νέο χτύπημα μετά τις ήττες στα κρατίδια του Ζααρ και Σλέσβιχ Χολστάιν.

Για την καγκελάριο η καθαρή νίκη του κόμματός της σημαίνει άλλη μια ενίσχυση σε τοπικό επίπεδο που της δίνει ούριο άνεμο και πολλές πιθανότητες να κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οι εκλογές στο συγκεκριμένο κρατίδιο θεωρούνται συνήθως ως βαρόμετρο για τις ομοσπονδιακές.

Η χαρά στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών που σύμφωνα με exit poll κέρδισαν 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια είναι άνευ ορίων. «Οι ψηφοφόροι καταψήφισαν την κυβέρνηση συνασπισμού SPD Πρασίνων, είναι μια τεράστια επιτυχία» δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος του κόμματος Άρμιν Λάσετ, που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης συνασπισμού πιθανότατα με τους Χριστιανοδημοκράτες, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για τέτοιο είδους προβλέψεις. Αντίθετα, κατήφεια και απαισιοδοξία στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, που έχασαν 8% της δύναμής τους. Ήδη η Χανελόρε Κράφτ, μέχρι τώρα τοπική πρωθυπουργός, ανέλαβε την ευθύνη για την εκλογική αποτυχία και εξήγγειλε την παραίτησή της από πρόεδρος της τοπικής SPD.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μέρκελ Ρηνανία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ