Εντουάρ Φιλίπ, ο δεξιός δήμαρχος που μπορεί να γίνει πρωθυπουργός του Μακρόν [εικόνες] - iefimerida.gr

Εντουάρ Φιλίπ, ο δεξιός δήμαρχος που μπορεί να γίνει πρωθυπουργός του Μακρόν [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το όνομα του δεξιού βουλευτή και δημάρχου της πόλης της Χάβρης Εντουάρ Φιλίπ είναι αυτό που συζητείται περισσότερο στη Γαλλία και στο περιβάλλον του νέου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για πρωθυπουργός.

Είναι 46 ετών, τελείωσε το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού και την Γαλλική Εθνική Σχολή Διοίκησης (ΕΝΑ) και ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος πριν πολιτευθεί με την Δεξιά.

Την Δευτέρα 15 Μαίου θα ανακοινωθεί το όνομα του πρωθυπουργού της Γαλλίας και δεν αποκλείεται να είναι ο Εντουάρ Φιλίπ. Είναι βουλευτής του δεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί και δήμαρχος της Χάβρης, πόλη στη βόρεια Γαλλία, λιμάνι στις ακτές της Μάγχης στη Νορμανδία. Επειδή στο εξής απαγορεύεται στη Γαλλία οι βουλευτές να είναι και δήμαρχοι, ο Εντουάρ Φιλίπ είχε δηλώσει ότι προτιμάει τον δήμο και δεν θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2017.

Εντουάρ Φιλίπ, ο δεξιός δήμαρχος που μπορεί να γίνει πρωθυπουργός του Μακρόν [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Αν γίνει πρωθυπουργός θα πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, γράφουν τα γαλλικά ΜΜΕ. Κι αυτό γιατί θα είναι ο πρώτος δεξιός πρωθυπουργός τον οποίο όρισε ένας πρόεδρος δημοκρατίας που προέρχεται από την αριστερά, χωρίς να είναι υποχρεωμένος από εκλογικό αποτέλεσμα. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός της Γαλλίας θα προέρχεται από ένα πολιτικό κόμμα το οποίο δεν στήριξε επίσημα τον πρόεδρο της δημοκρατίας.

Εντουάρ Φιλίπ, ο δεξιός δήμαρχος που μπορεί να γίνει πρωθυπουργός του Μακρόν [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ως φοιτητής ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος και στήριξε τον πρώην πρωθυπουργό Μισέλ Ροκάρ, αλλά στη συνέχεια προσέγγισε την Δεξιά. Το 2001 έγινε αντιδήμαρχος της Χάβρης και ακολούθησε τον πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ σε όλη του την πορεία.

Υπήρξε δικηγόρος στο γραφείο Cabinet Debevoise & Plimpton LLP, περιφερειακός σύμβουλος στην Νορμανδία και συνεργάτης του Αλέν Ζιπέ στο υπουργείο Οικολογίας το 2007.

Εγινε βουλευτής το 2012 και δήμαρχος της Χάβρης το 2014 από τον πρώτο γύρο. Υποστήριξε τον Φρανσουά Φιγιόν ως υποψήφιο πρόεδρο, αλλά μετά το σκάνδαλο με τις αργομισθίες της Πενέλοπι Φιγιόν εγκατέλειψε την προεκλογική εκστρατεία της Δεξιάς.

Εντουάρ Φιλίπ, ο δεξιός δήμαρχος που μπορεί να γίνει πρωθυπουργός του Μακρόν [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ο Εντουάρ Φιλίπ μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που ψήφισε το Σοσιαλιστικό κόμμα. «Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον αριστερό, όπου ψηφίζαμε σοσιαλιστές και είμασταν μάλλον σοσιαλ-δημοκράτες» έχει δηλώσει ο ίδιος στο περιοδικό Point το 2016.

Ο Εντουάρ Φιλίπ θεωρείται πολιτικά συγγενής του Εμανουέλ Μακρόν. «Είναι ένας πραγματικός κεντρώος, αστείος και συμπαθητικός, φίλος τόσο των δεξιών όσο και των αριστερών», δηλώνει στο περιοδικό Challenges ένας από τους συναδέλφους του στην ENA. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν στη Γαλλία ξέσπασαν διαδηλώσεις εναντίον του γάμου ομοφυλοφίλων, ο Εντουάρ Φιλίπ δεν καταψήφισε τον νόμο στη βουλή. «Εχει εμπειρία και έχει τις πλάτες για να υποστηρίξει αυτό τον ρόλο. Εκφράζει την τόλμη. Αν ήμουν εγώ πρόεδρος δημοκρατίας θα τον έκανα πρωθυπουργό», δήλωσε στο RTL ο βουλευτής Gilles Boyer.

Εντουάρ Φιλίπ, ο δεξιός δήμαρχος που μπορεί να γίνει πρωθυπουργός του Μακρόν [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Αλλά ο Εντουάρ Φιλίπ έχει και εχθρούς. «Είναι ένας άνθρωπος ψυχρός και απόμακρος, ένα αίνιγμα για μένα», δηλώνει στο Challenges ο βουλευτής Lionel Tardy, φίλος του Φρανσουά Φιγιόν.

«Δεν έχει συναισθήματα, ο δήμαρχος της Χάβρης έχει μια απύθμενη φιλοδοξία» γράφει γι'αυτόν η δημοσιογράφος Gaël Tchakaloff στο βιβλίο της «Lapins et merveilles».

«Δέχομαι χτυπήματα, δίνω επίσης. Μαθαίνω. Η πολιτική είναι ένα σπορ που σε κάνει ταπεινό», έχει δηλώσει ο ίδιος ο Εντουάρ Φιλίπ στο κανάλι LCI, τον Οκτώβριο του 2016. Παθιασμένος με το μποξ, ένα σπορ το οποίο κάνει τρεις φορές την εβδομάδα, αυτός ο μαχητής θα το χρειαστεί αν αναλάβει πρωθυπουργός του Μακρόν.

Εντουάρ Φιλίπ, ο δεξιός δήμαρχος που μπορεί να γίνει πρωθυπουργός του Μακρόν [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ