Ποιες γυναίκες δεν πρέπει να καθυστερούν ν’ αποκτήσουν παιδιά νωρίς στη ζωή τους και γιατί; - iefimerida.gr

Ποιες γυναίκες δεν πρέπει να καθυστερούν ν’ αποκτήσουν παιδιά νωρίς στη ζωή τους και γιατί;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το καμπανάκι ανησυχίας χτυπούν οι ειδικοί για τις γυναίκες που έχουν την πρώτη τους περίοδο νωρίς στη ζωή τους, δηλαδή γύρω στην ηλικία των έντεκα ή και πιο πριν.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Queensland στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Human Reproduction», οι γυναίκες αυτές έχουν πιο αυξημένο ρίσκο να μπουν πρόωρα στην εμμηνόπαυση.

Οι επικεφαλής της μεγάλης διεθνούς έρευνας στην οποία συμμετείχαν 51.540 γυναίκες από την Αυστραλία, Αγγλία, Δανία και Ιαπωνία, όρισαν ως μέση ηλικία εμμηνόπαυσης την ηλικία μεταξύ 47 με 51 και ως μέση ηλικία έναρξης περιόδου τα 13 έτη.

Οι γυναίκες, που συμμετείχαν στην έρευνα και είχαν περίοδο στην ηλικία στα 11 ή πιο νωρίς, είχαν 80% πιθανότητες να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση και 30% πιθανότητες να μπουν στην εμμηνόπαυση γύρω στην ηλικία των 44, σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι επικεφαλής της έρευνας διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες με πρώιμη ήβη που δεν είχαν παιδιά ήταν πιο πιθανό να μπουν σε πρώιμη εμμηνόπαυση, με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να μείνουν άτεκνες.

Τι έχει όμως να πει πάνω σ’ αυτό ο Δρ. Θάνος Παράσχος, ειδικός σε θέματα γονιμότητας και διευθυντής του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής EmBIO; Όπως εξηγεί ο κύριος Παράσχος, η σύγχρονη τάση να αναβάλλουν οι γυναίκες την τεκνοποίηση για λόγους καριέρας ή γιατί δυσκολεύονται να βρουν τον κατάλληλο σύντροφο μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ για αυτές που είναι βιολογικά προγραμματισμένες να μπουν στην εμμηνόπαυση νωρίς, αφού αυτό συνεπάγεται ότι πριν την ηλικία των 40 δε θα έχουν πια διαθέσιμα ωάρια για γονιμοποίηση. Στην πραγματικότητα αυτές οι γυναίκες θα πρέπει να είναι καλά ενημερωμένες από τον γυναικολόγο τους για τις αναπαραγωγικές τους δυνατότητες και να επισπεύσουν την τεκνοποίηση αντί να την αναβάλλουν. Παρόλα αυτά, εξηγεί ότι η επιστήμη σήμερα εξασφαλίζει σε αυτές τις γυναίκες, όπως και σε πολλές άλλες, την εναλλακτική να παρατείνουν τη γονιμότητά τους μέσω της κατάψυξης ωαρίων. Ακόμα όμως και αν δεν έχουν προνοήσει για κάτι τέτοιο, σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται να αποχαιρετήσουν το όνειρο για τεκνοποίηση, έστω κι αν δεν έχουν πλέον δικά τους διαθέσιμα ωάρια, αφού μπορούν να αποκτήσουν μωρό και να βιώσουν τη χαρά της εγκυμοσύνης κάνοντας εξωσωματική γονιμοποίηση με ωάρια δότριας. Εν αντιθέσει με τις ωοθήκες που γερνούν και τον αριθμό και την ποιότητα των ωαρίων που φθίνει όσο μεγαλώνει η γυναίκα, η μήτρα είναι σαν να μην έχει ηλικία. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί μέσα από τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να συλλάβει και να φέρει σε πέρας μια εγκυμοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι γυναίκες που έχουν την πρώτη τους περίοδο νωρίς, θα πρέπει να είναι καλά ενημερωμένες και ανάλογα να αποφασίσουν για τις κινήσεις που αφορούν το αν, πότε και πώς θα γίνουν μητέρες στο μέλλον.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την εξωσωματική γονιμοποίηση κι άλλα θέματα που αφορούν τη γονιμότητα και τη γυναικολογία, μπορείς να επικοινωνήσεις με τον

Dr. Θάνος Παράσχος
Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση
και Ενδοσκοπική Χειρουργική

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ