O ΥΠΕΞ της Αυστρίας ζητά πρόωρες εκλογές για να αναλάβει αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος - iefimerida.gr

O ΥΠΕΞ της Αυστρίας ζητά πρόωρες εκλογές για να αναλάβει αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών θέτει ως προϋπόθεση για να αναλάβει την αρχηγία του συγκυβερνώντος στην Αυστρία --με τους Σοσιαλδημοκράτες-- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ο νυν υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, όπως ανακοίνωσε σε δηλώσεις του σήμερα το μεσημέρι στη Βιέννη.

Δύο ημέρες μετά την προχθεσινή ανακοίνωση της παραίτησής του από όλα τα αξιώματα του έως τώρα αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριου στην κυβέρνηση συνασπισμού, Ράινχολντ Μιτερλένερ, ο υπουργός Εξωτερικών έσπασε σήμερα τη σιωπή του ως προς τις μελλοντικές κινήσεις του, καθώς προωθείται εδώ και καιρό από τους «σκληροπυρηνικούς» του Λαϊκού Κόμματος για να αναλάβει την αρχηγία του.

Ο ίδιος δεν θέλησε να τονίσει ιδιαίτερα την προθυμία του να αναλάβει αρχηγός του κόμματος, λέγοντας πως η σχετική απόφαση θα ληφθεί στη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής του την ερχόμενη Κυριακή, άφησε ωστόσο σαφώς να εννοηθεί πως αυξάνει την πίεσή του προς τα ανώτερα όργανά του να του δώσουν πλήρη εξουσιοδότηση ώστε να έχει απόλυτη ελευθερία κινήσεων.

Η απαίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς για πρόωρες εκλογές συνδέεται με τον κίνδυνο που ο ίδιος θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει, να υπάρξει δηλαδή μία φθορά του σε έναν μακρύ προεκλογικό αγώνα έως την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, το φθινόπωρο του 2018.

Ο ίδιος θα παρέμεινε σε αυτό το χρονικό διάστημα μόνον «δεύτερος» στην κυβέρνηση συνασπισμού ως αντικαγκελάριος στη θέση του Ράινχολντ Μιτερλένερ, υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ο οποίος θα είναι προφανώς και ο κύριος αντίπαλός του στις επόμενες εκλογές.

Καθώς ο καγκελάριος Κερν και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του απορρίπτουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και προτείνουν τη συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας και με τον πιθανολογούμενο νέο αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο ίδιος θα χρειαστεί τη συναίνεση της αντιπολίτευσης για την απαραίτητη πλειοψηφία στήριξης σχετικού αιτήματος για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών.

Πρόωρες εκλογές ζητά ήδη εδώ και πολύ καιρό το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό πάνω από 30%, και το οποίο θα διεκδικήσει την ανάληψη σχηματισμού κυβέρνησης και το αξίωμα του καγκελάριου από τον αρχηγό του, τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος θεωρείται ως η σκληρότερη εκδοχή του διαβόητου πρώην αρχηγού των Ελευθέρων Γεργκ Χάιντερ.

Λόγω της μεγάλης δημοτικότητας του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς --ο οποίος επικρίνεται από τους αντιπάλους για «άκρατο λαϊκισμό» με τις θέσεις του να συναγωνίζονται σε σκληρότητα εκείνες της ακροδεξιάς-- εκλαμβάνεται από τους «σκληροπυρηνικούς» του Λαϊκού Κόμματος ως το «μέλλον» του που θα το οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των ποσοστών του ή ακόμη και στην πρώτη θέση σε πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το Κόμμα των Ελευθέρων, αντί των Σοσιαλδημοκρατών.

Μετά την προχθεσινή παραίτηση του Ράινχολντ Μιτερλένερ, το Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται σε αναζήτηση του 19ου στη σειρά αρχηγού του μετά το 1945, που πιθανότατα θα είναι τελικά ο Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον ίδιο τον Ράινχολντ Μιτερλενερ να έχει αναλάβει μόλις τον Αύγουστο του 2014 την κορυφή της ηγεσίας του και να είναι ο τέταρτος αρχηγός του κόμματος μέσα στα δέκα τελευταία χρόνια.

Ο μακροβιότερος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος μεταπολεμικά υπήρξε ο Βόλφγκανγκ Σιούσελ (1995-2007), ο οποίος διετέλεσε από το 2000-2006 καγκελάριος της πλέον αμφιλεγόμενης αυστριακής κυβέρνησης μετά το 1945, του δεξιού-ακροδεξιού συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων του Γεργκ Χάιντερ, της πρώτης κυβέρνησης στην Ευρώπη με συμμετοχή της ακροδεξιάς.

Πληροφορίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ