Βαρουφάκης: Λίγο πριν τις εκλογές του 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ μου έλεγαν πως δε θα τηρήσουν το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης - iefimerida.gr

Βαρουφάκης: Λίγο πριν τις εκλογές του 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ μου έλεγαν πως δε θα τηρήσουν το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέες βολές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι δεν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης όταν γίνει κυβέρνηση.

Μιλώντας στον Σκάι, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήταν μια ανοησία και τόνισε ότι εξέφρασε τη διαφωνία του και μάλιστα με άρθρο του. Υποστήριξε δε ότι πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον είχε πληροφορήσει πως δεν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

«Ημουν έξαλλος όταν διάβασα το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, έβγαζα ατμούς από τα αυτιά μου, δεν ήταν κόσμια αυτά που έλεγα. Ηταν ανοησία», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε πως η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου του ζήτησε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών με το επιχείρημα ότι θα παραμείνει ανεξάρτητος και δεν θα δεσμεύεται από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Αφηγήθηκε μάλιστα ολονύχτια συζήτηση που είχε το Νοέμβριο του 2014 σε σπίτι στην Κυψέλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μιλούσε για την οικία Τσίπρα, όπου τα ξημερώματα αποδέχτηκε να γίνει ΥΠΟΙΚ.

«Εγινε μία συζήτηση, ολονύκτια στην Αθήνα. Σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη και συζητήσαμε όλο το βράδυ. Εγινε πλήρης αποδοχή της κριτικής που είχα κάνει στο πρόγραμμα και μου τέθηκε το ερώτημα «Εάν κερδίσουμε στις εκλογές θα έρθεις να αναλάβεις το υπουργείο Οικονομικών» είπε και πρόσθεσε:

«Έρχεται ένας άνθρωπος και σου λέει δύο μήνες θα είμαι πρωθυπουργός, εσύ τι θα κάνεις;. Θα αναλάβεις;’ Εκεί δεν μπορούσα να αρνηθώ», κατέληξε.

Για τη συμφωνία με τους δανειστές

Αναφερόμενος στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές ο κ. Βαρουφάκης είπε:

«Θα γίνουμε Κόσοβο. Ένα προτεκτοράτο που διοικείται από έναν υπάλληλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα ΑΤΜ έχουν ευρώ αλλά το μόνο εξαγώγιμο προϊόν τους είναι οι νέοι άνθρωποι. Αυτό είναι το μέλλον που τείνει με μαθηματική ακρίβεια η Ελλάδα» και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει νέα συμφωνία αλλά υπάρχει νέα συνθηκολόγηση. Ο Τσακαλώτος δεν έκανε διαπραγμάτευση. Αφού υπογράφεις το καλοκαίρι του 2015 το Μνημόνιο και στην πρώτη παράγραφο γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να συμφωνεί με τους θεσμούς αποδέχεσαι να γίνεις δούλος» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Για Ντάισελμπλουμ

Ο κ. Βαρουφάκης επέμεινε ότι η μόνη λύση για τη χώρα είναι το κούρεμα χρέους λέγοντας ότι «εμείς εκλεγήκαμε γιατί δεν έκλεισε ο Σαμαράς το δεύτερο Μνημόνιο που όμως δεν θα μπορούσε να το κάνει με μη βιώσιμο χρέος».

Υποστήριξε ακόμα ότι η εκλογή της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια «χρυσή ευκαιρία για σύγκρουση με Σόιμπλε-Λαγκάρντ. Να τους πούμε είτε θα μας διώξετε από την Ευρωζώνη με πολιτικό κόστος είτε θα αποδεχτείτε τις προτάσεις μας που ήταν εύπεπτες από την κυρία Μέρκελ και αυτό γινόταν με την ανταλλαγή χρέους debt swaps».

Επιτέθηκε ξανά στον Γερούν Ντάισελμπλουμ τον οποίο χαρακτήρισε «αμελητέο υπάλληλο» λέγοντας ότι στη συνάντηση που είχαν στο τέλος Ιανουαρίου 2015 του είπε ότι «αν ξεκινήσεις μια συζήτηση για μια δανειακή σύμβαση που είχε αποτύχει θα σου κλείσω τις τράπεζες».

Υποστήριξε, ακόμα, ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε παραδεχθεί σε διάλογο που είχαν ότι το Μνημόνιο δεν «βγαίνει» και ότι όταν τον ρώτησε «γιατί επιμένεις» ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας του απάντησε «γιατί θέλω Grexit».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ