Ο Σπίρτζης τελειώνει τον ΟΑΣΘ -Σε καθεστώς άμεσης εκκαθάρισης ο Οργανισμός - iefimerida.gr

Ο Σπίρτζης τελειώνει τον ΟΑΣΘ -Σε καθεστώς άμεσης εκκαθάρισης ο Οργανισμός

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIME NEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρελθόν θα είναι μέχρι το καλοκαίρι ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Αυτή είναι τουλάχιστον η πρόθεση του αρμόδιου υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους Σχέδιο νόμου σχετικά με τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να λάβει τη σχετική γνωμοδότηση.

Παρότι ένα τμήμα του συγκεκριμένου σχεδίου έχει ήδη δοθεί στους δημάρχους προς διαβούλευση, χωρίς να συμπεριλαμβάνει τον «ξαφνικό θάνατο» του ΟΑΣΘ, ο υπουργός έχει ήδη καταθέσει τo πλήρες κείμενο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Ιουνίου.

Ο υπουργός Υποδομών θέτει σε καθεστώς εκκαθάρισης τον ΟΑΣΘ, διαδικασία η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 3 Δεκεμβρίου του 2019. Μέσω της διαδικασίας, ουσιαστικά «ξηλώνεται» η διοίκηση του Οργανισμού και οι εργαζόμενοι μεταφέρονται στον νέο δημόσια φορέα που θα εκτελεί το συγκοινωνιακό έργο, ως δημόσιοι υπάλληλοι.

Ο νέος φορέας, η θυγατρική και η διαβούλευση

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, συγκροτείται στη θέση του παλιού ΣΑΣΘ, εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης» η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό και την εποπτεία του συγκοινωνιακού έργου.

Θυγατρική του νέου αυτού Οργανισμού θα είναι εταιρεία που θα συγκροτηθεί με την επωνυμία «Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης Α.Ε.» (ΑΣΥΘ) και η οποία θα εκτελεί το μεταφορικό έργο στην πόλη.

Στην ΑΣΥΘ, το κράτος θα κατέχει το 51% και το υπόλοιπο 49% θα μπορεί να διατεθεί στην αυτοδιοίκηση, σε φορείς κτλ που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Με την κατάργηση του ΟΑΣΘ το 2019, το συγκοινωνιακό έργο θα περάσει στη ΑΣΥΘ, η οποία θα αποτελείται από 9 μέλη, τα 8 εκ των οποίων θα ορίζονται από τον υπουργό.

Στις αρχές του καλοκαιριού η ψήφιση του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου πρόκειται να τεθεί κι επισήμως προς διαβούλευση εντός του τρέχοντος μήνα, προκειμένου να ψηφιστεί τον ερχόμενο Ιούνιο.

Δεν μπορεί να γίνει δημόσιος ο ΟΑΣΘ- Θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη

Τα δημοσιεύματα που θέλουν τον υπουργό υποδομών να θέτει τον ΟΑΣΘ σε καθεστώς εκκαθάρισης κλήθηκε να σχολιάσει ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης. Μιλώντας στο Thestival.gr, ο κ. Στεφανίδης σημείωσε: «Η απόφαση του κ. Σπίρτζη δεν μας βρίσκει απροετοίμαστους. Στον αντίποδα θα καταθέσουμε προς την πολιτεία ένα συνολικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΘ. Μεταξύ άλλων, η πρότασή μας θα διαφυλάττει τον ιδιωτικό χαρακτήρα του Οργανισμού, ενώ θα επανεξετάζει το ύψος των αμοιβών των εργαζομένων. Θα καταθέσουμε την πρόταση εντός δεκαπέντε ημερών. Θα ξεκαθαρίζουμε ότι το κράτος δεν μπορεί να κάνει κοινωνική πολιτική σε βάρος του ΟΑΣΘ. Δεν θα παρέχουμε μειωμένο εισιτήριο εάν δεν έχουμε ταυτόχρονα την ανταπόδοση από το ταμείο του κράτους. Σήμερα τα χρέη του κράτους προς τον ΟΑΣΘ ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια».

Όσον αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία δημόσιου φορέα αστικής συγκοινωνίας, ο κ. Στεφανίδης είπε: «Δεν γνωρίζω αν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο οι θεσμοί. Εμείς πάντως είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια εξέλιξη. Οι νομικοί μας εξετάζουν κατά πόσο είναι σύννομη μία τέτοια ενέργεια. Εννοείται ότι θα προσφύγουμε εναντίον της για να διασφαλίσουμε το συμφέρον του Οργανισμού. Προσωπικά πιστεύω ότι ο ΟΑΣΘ δεν μπορεί να γίνει δημόσιος».

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω -Kαλύτερα ξαφνικός παρά αργός θάνατος»

Για την πρόθεση του υπουργού Υποδομών και μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, να «τελειώσει» τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, μέχρι το καλοκαίρι, μίλησε στο thestival.gr, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης.

«Καλύτερα ξαφνικός θάνατος παρά αργός. Εμείς αργοπεθαίνουμε εξαιτίας του κ. Σπίρτζη. Άρα αν είναι να πεθάνουμε ξαφνικά, να πεθάνουμε. Εδώ και τώρα όμως να το τελειώσει το θέμα», τόνισε ο κ. Τσερμενίδης για την πρόθεση του κ. Σπίρτζη.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών περί «χαϊδεμένων παιδιών», ο κ. Τσερμενίδης ανέφερε: «Aν δεν κάνω λάθος ο κ. Σπίρτζης ήταν ένα από τα χαϊδεμένα παιδιά του ΠΑΣΟΚ. Αυτό εννοούσε;».

«Αύριο το πρωί αυτό που θέλει να κάνει, να το κάνει αύριο το πρωί και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται και θα αγωνίζονται. Δεν μας χάρισε κανένας τίποτα. Δεν κάνουμε βήμα πίσω», κατέληξε.

Πηγή: thestival.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χρήστος Σπιρτζής ΟΑΣΘ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ