Οι πόλεις του μέλλοντος στη Διπλάρειο Σχολή -Tάσεις, βίντεο, μακέτες [εικόνες] - iefimerida.gr

Οι πόλεις του μέλλοντος στη Διπλάρειο Σχολή -Tάσεις, βίντεο, μακέτες [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πώς φαντάζεστε τις πόλεις του αύριο; 33 έργα από εικαστικούς, αρχιτέκτονες και designers απ’ όλον τον κόσμο παρουσιάζουν τις πόλεις του μέλλοντος.

Ανάμεσά τους 2 ιστορικά πρότζεκτ η «Ηλεκτρονική Πολεοδομία» του αρχιτέκτονα Τάκη Χ. Ζενέτου και η «Οικουμενόπολη» του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Κωνσταντίνου Δοξιάδη.

Οι συμμετέχοντες πλάθουν διαφορετικές ιστορίες για το μέλλον των πόλεων.

Η έκθεση έκθεση Tomorrows της Στέγης στη Διπλάρειο Σχολή παρουσιάζει ουτοπικά και δυστοπικά σενάρια, τα οποία αξιοποιούν το μέλλον ως εργαλείο κατανόησης για το ίδιο το παρόν.

33 συμμετοχές με ατομικά ή ομαδικά έργα

Οι πόλεις του μέλλοντος στη Διπλάρειο Σχολή -Tάσεις, βίντεο, μακέτες [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Ξεχωρίζουν δύο σημαντικά ιστορικά έργα από τη δεκαετία του 1960: η «Ηλεκτρονική Πολεοδομία» του αρχιτέκτονα Τάκη Χ. Ζενέτου και η «Οικουμενόπολη» του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Κωνσταντίνου Δοξιάδη.

Συμμετέχουν μεταξύ άλλων:

Ο αρχιτέκτονας Liam Young, με μια νέα βίντεο εγκατάσταση που αποτελεί παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και η οποία βασίστηκε σε εργαστήριο που προηγήθηκε το Μάρτιο στην Αθήνα.

Καλλιτέχνες όπως η Pinar Yoldas, οι !Mediengruppe Bitnik, οι Morehshin Allahyari & Daniel Rourke και η Λίνα Θεοδώρου, αρχιτέκτονες όπως η ομάδα AREA (Architecture Research Athens), ο Αριστείδης Αντονάς και οι Design Earth, designers όπως οι Metahaven, ο Adam Harvey και η Behnaz Farahi.

Πανεπιστημιακές σχολές αρχιτεκτονικής και design, όπως το Advanced Studio του Michael Young από το Πανεπιστήμιο Yale και το MArch Unit 24 της Πηνελόπης Χαραλαμπίδου και του Michael Tite από τη σχολή Bartlett του Λονδίνου.

Οι πόλεις του μέλλοντος στη Διπλάρειο Σχολή -Tάσεις, βίντεο, μακέτες [εικόνες]  | iefimerida.gr 1


Τι σημαίνουν, όμως, οι αλλαγές αυτές για το μέλλον;
Ποιος θα είναι ο ρόλος του ανθρώπου στους ταχείς μετασχηματισμούς του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος;

Η έκθεση Tomorrows εστιάζει στις πολυδιάστατες πτυχές που παρουσιάζει το μέλλον σήμερα.

Οι πόλεις του μέλλοντος στη Διπλάρειο Σχολή -Tάσεις, βίντεο, μακέτες [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Φιλοξενεί έργα καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και designers που αφηγούνται ιστορίες για πιθανούς αυριανούς κόσμους, καθώς και για τις αγωνίες και προσδοκίες των κατοίκων τους.

Τάσεις του παρόντος γίνονται αφορμή για υποθετικά –και συχνά υπερβολικά– σενάρια που αφορούν το αύριο.

Οι αφηγήσεις αναφέρονται σε τεχνο-φυσικά περιβάλλοντα, σε νέα κελύφη για τον άνθρωπο και άλλους έμβιους οργανισμούς, σε επερχόμενα τεχνολογικά δίκτυα και υποδομές, στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας που βασίζεται στην καταγραφή δεδομένων, καθώς και στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του ανθρώπου σε σχέση με τη φύση και την τεχνολογία.

Η έκθεση περιλαμβάνει βίντεο εγκαταστάσεις, αρχιτεκτονικές αφηγήσεις, σχέδια, μακέτες και μοντέλα υποθετικών συστημάτων, φορέσιμα και αντικείμενα τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Μέσα από την εξιστόρηση διαφορετικών ιστοριών με σημείο αφετηρίας πάντα το μέλλον, επιδιώκεται η παρουσίαση πρακτικών, μεθόδων και εργαλείων που ενθαρρύνουν την κριτική ενασχόληση με το ίδιο το παρόν.


Το μέλλον σήμερα μοιάζει να είναι πιο κοντά από ποτέ άλλοτε

Μια σειρά από περιβαλλοντικές, τεχνολογικές και κοινωνικές μεταβολές μεταμορφώνουν τον πλανήτη και μας καλούν να αναλογιστούμε τη θέση μας σε αυτόν.

Η Γη θυμίζει μια πόλη που συνεχώς εξαπλώνεται, ενώ άλλες περιοχές εγκαταλείπονται λόγω της κλιματικής αλλαγής και ακραίων κοινωνικοπολιτικών συνθηκών.

Η ζωή στις πόλεις αναδιοργανώνεται, χάρη σε έξυπνα συστήματα που διαρκώς επεξεργάζονται τις κινήσεις ανθρώπων αλλά και μηχανών.

Τεχνητές οικολογίες υπόσχονται απαντήσεις στις συνέπειες της ανθρωπογενούς δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον, καθώς και στις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού.

Οι πόλεις του μέλλοντος στη Διπλάρειο Σχολή -Tάσεις, βίντεο, μακέτες [εικόνες]  | iefimerida.gr 3

Επιμέλεια: Δάφνη Δραγώνα, Πάνος Δραγώνας
Συντονισμός: Χρήστος Καρράς
Οργάνωση: Κωνσταντίνα Σουλιώτη
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Πάνος Δραγώνας, Βαρβάρα Χριστοπούλου

17 ΜΑΪ – 16 ΙΟΥΛ 12:00
Διπλάρειος Σχολή (πλ. Θεάτρου 3)
Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Διπλάρειος σχολή tomorrows
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ