Προβάδισμα Μέρκελ και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία -Εκλογές την Κυριακή - iefimerida.gr

Προβάδισμα Μέρκελ και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία -Εκλογές την Κυριακή

Φωτογραφία: Markus Schreiber/AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προβάδισμα, αν και οριακό, έναντι των Σοσιολδημοκρατών (SPD) του Σουλτς σημειώνει σε νέα δημοσκόπηση η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ.

Το προβάδισμα αφορά στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το οποίο αποτελεί σημείο κλειδί καθώς ιστορικά το αποτέλεσμα που βγάζει στις εκλογές επηρεάζει τις ισορροπίες και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Την Κυριακή στην συγκεκριμένη περιφέρεια θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία για την ανάδειξη της τοπικής Βουλής και της τοπικής κυβέρνησης.

Η έρευνα της YouGov, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Sat.1 NRW, δείχνει την CDU να συγκεντρώνει το 31% έναντι 30% του SPD.

Άρα, το κόμμα της Μέρκελ κατέγραψε άνοδο 4 εκατοστιαίων μονάδων και το SPD υπέστη πτώση 6 μονάδων σε σχέση με δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Προβάδισμα Μέρκελ και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία -Εκλογές την Κυριακή | iefimerida.gr 0

Μετά τις οδυνηρές ήττες του σε άλλες δύο τοπικές ψηφοφορίες, που έχουν γίνει, το SPD θέλει να διατηρήσει την εξουσία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ώστε ο Μάρτιν Σουλτς να βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση στη μάχη του με τη Μέρκελ, η οποία θα διεκδικήσει τέταρτη θητεία στην καγκελαρία την 24η Σεπτεμβρίου.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2005, στη Βόρειο Ρηνανία- Βεστφαλία, η συντριπτική ήττα του SPD του τότε καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ τον εξώθησε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές—στις οποίες ηττήθηκε από την Άγγελα Μέρκελ.

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου ζει πάνω από το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της Γερμανίας, την εξουσία ασκεί ένας αριστερός συνασπισμός SPD-Πρασίνων. Όμως η υποχώρηση της απήχησης των οικολόγων (7%) συνεπάγεται πιθανότατα ότι ο συνασπισμός αυτός διανύει τις τελευταίες του ημέρες.

Από την άλλη, τόσο οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) όσο και το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκονται στο 9%, το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) στο 8%, το αντισυστημικό κόμμα των Πειρατών στο 2% ενώ ένα 4% δηλώνει πως θα ψηφίσει «άλλους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γερμανία Εκλογές Μέρκελ Σουλτς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ