Τουρκία: Αφαίρεσαν έδρα από βουλευτή της αντιπολίτευσης - iefimerida.gr

Τουρκία: Αφαίρεσαν έδρα από βουλευτή της αντιπολίτευσης

Φωτογραφία: Twitter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ποινικές κατηγορίες μεταξύ άλλων και αυτής της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, η τουρκική εθνοσυνέλευση αφαίρεσε από τη Νουρσέλ Αϊντογάν, βουλευτή του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), την έδρα της στο κοινοβούλιο.

Η απόφαση να στερηθεί τη βουλευτική της ιδιότητα η Αϊντογάν αναγνώστηκε στην εθνοσυνέλευση μετά την οριστικοποίηση του κατηγορητηρίου που απήγγειλε στην πολιτικό ένα δικαστήριο της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ.

Η αντιπολιτευόμενη του Ερντογάν αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων κατηγορίες όπως «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και «διάπραξη εγκλημάτων εν ονόματί της».

«Αυτή η Βουλή θα μείνει στην ιστορία ως μια Βουλή που αψήφησε τη λαϊκή βούληση» είπε χαρακτηριστικά η Φιλίζ Κερεστετζίογλου, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του HDP.

Η Αϊντογάν δεν έχει σχολιάσει ακόμα δημόσια τις εις βάρος της κατηγορίες ωστόσο δεν είναι η πρώτη που χάνει την έδρα της.

Τον Φεβρουάριο η τουρκική εθνοσυνέλευση αφαίρεσε τη βουλευτική ιδιότητα της Φιγκέν Γιουκσεντά, της συμπροέδρου του HDP, ενώ ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, συμπρόεδρος του κόμματος, παραμένει στη φυλακή.

Οι συλλήψεις χιλιάδων Κούρδων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και βουλευτών, άφησαν ακέφαλο το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης λίγους μήνες πριν από το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη μετατροπή του τουρκικού πολιτικού συστήματος σε προεδρικό.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαίρει πλέον απόλυτης εξουσίας και η κυβέρνησή του θεωρούν ότι το HDP συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), την οργάνωση ανταρτών που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους επί τρεις δεκαετίες.

Ωστόσο, από την πλευρά του HDP διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένας εκπρόσωπος του HDP, ο Οσμάν Μπαϊντεμίρ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το κόμμα θα συνεδριάσει στις 20 Μαΐου για να εκλέξει νέο συμπρόεδρο στη θέση της Γιουκσεντά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία Ερντογάν αντιπολίτευση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ