ΕΛΙΖΑ: Ενα στα 5 Ελληνόπουλα έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης - iefimerida.gr

ΕΛΙΖΑ: Ενα στα 5 Ελληνόπουλα έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

φωτογραφία: eliza.org.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κρατικός φορέας πρόληψης, καταστολής και καταγραφής της παιδικής κακοποίησης.

Εδώ έρχεται το Σωματείο Ελίζα, με το «Ασφαλές Αγγιγμα». Ενα πρόγραμμα που βγάζει αυτό που λέμε «υπόθεση κλειδαρότρυπας» στο «φως», μέσω του οποίου τα παιδιά μαθαίνουν να λένε όχι, να μιλάνε, να βγουν από το τέλμα, να αντιδράσουν, να σωθούν. Ενα πρόγραμμα που μιλά για σεξουαλική κακοποίηση, χωρίς να αναφέρει τη λέξη, σε παιδιά νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού, μέσα από ένα παιχνίδι ερωταπαντήσεων με ειδικούς, αλλά και μέσα από διαδραστικά σκετσάκια κουκλοθεάτρου.

Το πρόγραμμα αποτελεί συνεργασία του Ελίζα με το The New York Society for the Prevention Of Cruelty to Children (NYSPCC) του πρώτου οργανισμού προστασίας του παιδιού παγκοσμίως, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σκοπός η Ελίζα που «τρέχει» το πρόγραμμα, είναι να αποτελέσει η Ελλάδα παράδειγμα για άλλες χώρες.

1 στα 5 παιδιά έχει έρθει αντιμέτωπο με περιστατικό

Σύμφωνα με μία διαβαλκανική καταγραφή, στην Ελλάδα, 1 στα 5 παιδιά, έχει αντιμετωπίσει ένα περιστατικό κακοποίησης στη ζωή του. Αναφέρεται τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας, όπου το 73% των θυμάτων δεν μιλάει κατά τον πρώτο χρόνο για την εμπειρία που βίωσε, το 45% δεν μιλά για τουλάχιστον 5 χρόνια φοβούμενο στιγματισμό, απώθηση, ντροπή και το συγκλονιστικό είναι πως στο 90% των περιπτώσεων, θύτης είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται από τον οικογενειακό ή φιλικό κύκλο.

Ποιος είναι ο ορισμός της σεξουαλικής κακοποίησης

Η συμμετοχή του παιδιού σε σεξουαλική δραστηριότητα για την οποία υπάρχει έλλειψη της συνειδητής κατανόησης της έννοιας της πράξης ή/και έλλειψη συναίνεσής του, αλλά και η έκθεση του παιδιού σε πορνογραφικό υλικό και σεξουαλικές πράξεις, καθώς και η συμμετοχή του σε φωτογραφίσεις ή μαγνητοσκοπήσεις σεξουαλικού περιεχομένου.

Δεν υπάρχει το προφίλ του θύτη

Άτομα πέρα από κάθε υποψία μπορεί να πλησιάσουν το παιδί. Απο τους γονείς, το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, μέχρι τους προπονητές, δάσκαλους, ή και τους ανθρώπους που του κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι.
Το πρόγραμμα «Ασφαλές Άγγιγμα» του Σωματείου Ελίζα θα μάθει το παιδί να λέει «όχι».

ΕΛΙΖΑ: Ενα στα 5 Ελληνόπουλα έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης | iefimerida.gr 0

Η Πετούνια και ο Τίμος

Είναι οι δύο κούκλες που μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι γίνονται φίλοι του παιδιού και του λένε με εύγλωττο τρόπο όσα πρέπει να προσέχει και όσα πιθανόν οι μεγάλοι δεν έχουμε τρόπο να πούμε.

ΕΛΙΖΑ: Ενα στα 5 Ελληνόπουλα έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης | iefimerida.gr 1

Η Πρόληψη το Στοίχημα

Το μεγάλο στοίχημα του Σωματείου Ελίζα και του προγράμματος «Ασφαλές Άγγιγμα» είναι η πρόληψη.
Το παιδί πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει και να καταγγέλλει την σεξουαλική κακοποίηση, να ενημερωθεί και να εκπαιδευτεί σε θέματα που αφορούν στο σώμα του και να εμπιστευτεί κάποιον μεγάλο για να μιλήσει. Αν ο πρώτος δεν τα ακούσει ή κάνει πως δεν τα άκουσε, πρέπει να πάνε στον επόμενο που εμπιστεύονται.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Σε περίπτωση πιθανής αποκάλυψης φερόμενου ως θύματος σεξουαλικής κακοποίησης, ενεργοποιείται η διαδικασία που προβλέπεται στην ελληνική νομοθεσία για τις περιπτώσεις αυτές, με αναφορά στους αρμόδιους φορείς.

Ήδη το πρόγραμμα έχει εκπαιδεύσει 1.100 παιδιά σε Αθήνα και Κρήτη, αλλά και τους γονείς τους.

Και κάτι τελευταίο αλλά σημαντικό, τώρα που είναι καλοκαίρι. Το μαγιό, κρύβει όσα σημεία του σώματός μας είναι ιδιωτικά και το κοριτσίστικο, έχει δύο κομμάτια για να φορέσουμε στο παιδί και κάτω και πάνω.

ΕΛΙΖΑ: Ενα στα 5 Ελληνόπουλα έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ