«Σεξουλιάρης», υπολογιστής και ψυχρός: Η εκρηκτική βιογραφία ενός «άγνωστου» Ομπάμα - iefimerida.gr

«Σεξουλιάρης», υπολογιστής και ψυχρός: Η εκρηκτική βιογραφία ενός «άγνωστου» Ομπάμα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια νέα, «πικάντικη» βιογραφία του Μπαράκ Ομπάμα, με μπόλικες δόσεις σεξ και ολίγον από ελαφρά ναρκωτικά, προκαλεί αίσθηση τις τελευταίες μέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και αυτό διότι παρουσιάζει τον πρώην πρόεδρο ως έναν καριερίστα, έναν ψυχρό υπολογιστή, ο οποίος επέλεγε να κάνει σχέσεις με γυναίκες που θα τον βοηθούσαν να ανέβει τα σκαλοπάτια της εξουσίας.

Εννιά ολόκληρα χρόνια συνέλεγε ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ιστορικός Ντέιβιντ Γκάροου το υλικό του για το βιβλίο με τίτλο “Rising Star”, που κυκλοφορεί από σήμερα στα αμερικανικά βιβλιοπωλεία. Ο Γκάροου πήρε συνεντεύξεις από πάνω από χίλια πρόσωπα, διάβασε επιστολές, επεξεργάστηκε αδημοσίευτα χειρόγραφα και συνομίλησε, φυσικά, με τον ίδιο τον Ομπάμα.

«Σεξουλιάρης», υπολογιστής και ψυχρός: Η εκρηκτική βιογραφία ενός «άγνωστου» Ομπάμα  | iefimerida.gr 0

Η βιογραφία των 1.460 σελίδων έχει γίνει θέμα συζήτησης αφού ο συγγραφέας παραθέτει γαργαλιστικές λεπτομέρειες απ’ τα νεανικά και φοιτητικά χρόνια του Δημοκρατικού πολιτικού, υποστηρίζοντας ότι ο Ομπάμα έζησε μια έντονη σεξουαλικά ζωή πριν από το γάμο του με τη Μισέλ.

Προς τέρψιν των σκανδαλοθηρικών εντύπων ο Γκάροου περιγράφει διά χειλέων των ερωμένων του 55χρονου πρώην προέδρου τις καυτές νύχτες που πέρασε μαζί τους, τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις του. Μερικές φορές το σεξ ήταν τόσο έντονο κι οι κραυγές τους τόσο δυνατές που οι γείτονες αναγκάζονταν να φύγουν, «για να μπορέσουν να μιλήσουν», γράφει. Άλλες γυναίκες, πάλι, εκμυστηρεύονται ότι ο Ομπάμα «δεν ήταν πολύ δημιουργικός» στο κρεβάτι. Στις απιστίες δεν ήταν και τόσο αντίθετος, όπως ούτε και στα ελαφρά ναρκωτικά.

Το υπερτονισμένο Εγώ

«Σεξουλιάρης», υπολογιστής και ψυχρός: Η εκρηκτική βιογραφία ενός «άγνωστου» Ομπάμα  | iefimerida.gr 1

Εξίσου -αν όχι περισσότερο- ελκυστικό είναι όμως το βιβλίο και επειδή φιλοτεχνεί το πορτρέτο ενός άγνωστου στο ευρύ κοινό Ομπάμα, όχι τόσο του ευγενούς ακτιβιστή βάσης, στρατευμένου από γεννησιμιού του στο κοινό καλό, αλλά ενός καριερίστα, που μόνον την ανέλιξή του του είχε στο μυαλό του και ο οποίος εκνεύριζε τον περίγυρό του με το υπερτονισμένο Εγώ του.

Ο Γκάροου που κέρδισε το 1987 το Πούλιτζερ το 1987 για μια βιογραφία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, περιγράφει πώς οι συμφοιτητές του Ομπάμα στο Χάρβαρντ είχαν φτιάξει ένα «Ομπαμα-μετρο» για να αποτιμούν τις υπερβολές στις διάφορες ομιλίες. Βρήκε φίλους που αφηγούνται πόσο μικρό ρόλο έπαιξε η μητέρα του στα μικράτα του -σε αντίθεση με όσα έχει υποστηρίξει κατά καιρούς ο ίδιος ο Ομπάμα. Παραθέτει δηλώσεις μια πρώην συντρόφου του, η οποία λέει ότι απ’ τα φοιτητικά του χρόνια ο Μπαράκ διακατεχόταν από έναν πελώριο φόβο «μήπως χάσει την υπόληψή του και βλάψει τη φήμη του». Και υποστηρίζει ότι ο Δημοκρατικός πολιτικός ανακάλυψε ξαφνικά τη βίβλο όταν κατέβηκε υποψήφιος γερουσιαστής.

«Σεξουλιάρης», υπολογιστής και ψυχρός: Η εκρηκτική βιογραφία ενός «άγνωστου» Ομπάμα  | iefimerida.gr 2

Σίλα Τζάγκερ: ο έρωτας των φοιτητικών χρόνων του Ομπάμα

Ο πυρήνας του βιβλίου περιστρέφεται γύρω απ’ την αμφιλεγόμενη άποψη ότι ο Ομπάμα επέλεγε τους σταθμούς της επαγγελματικής του καριέρας όπως και τις σχέσεις του ανάλογα με το πόσο θα τον βοηθούσαν πολιτικά. Kαι στηρίζει την άποψή του αυτή κυρίως στις εκμυστηρεύσεις της ανθρωπολόγου Σίλα Τζάγκερ, μια απ’ τις πρώτες φίλες του Ομπάμα στο Σικάγο. Η σχέση των δύο ήταν άγνωστη μέχρι τώρα κι ο Γκάροου ανακάλυψε τη Τζάγκερ στο πλαίσιο των ερευνών του για το βιβλίο.

Η Τζάγκερ, με ρίζες από τη Δανία και την Ιαπωνία, διδάσκει Ιστορία της ανατολικής Ασίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Στην εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στον Γκάροου περιγράφει τον Ομπάμα ως άνθρωπο «που αποζητά βαθιά την αναγνώριση, το θαυμασμό και την αγάπη των άλλων». Τη δεκαετία του ‘80 ο Ομπάμα της έκανε δυο φορές πρόταση γάμου, αλλά αυτή αρνήθηκε. Η σχέση τους έληξε στις αρχές του 1987, λόγω της μεταβολής στο χαρακτήρα του Ομπάμα. «Έγινε ξαφνικά πολύ φιλόδοξος», είπε η Τζάγκερ. Και θυμήθηκε πως από τότε ακόμη ο φίλος της «είχε βάλει στο μάτι την προεδρία».

«Σεξουλιάρης», υπολογιστής και ψυχρός: Η εκρηκτική βιογραφία ενός «άγνωστου» Ομπάμα  | iefimerida.gr 3

Αυτό από μόνο του δεν προκαλεί και τόση έκπληξη, αφού κι άλλες πρόεδροι έκαναν από μικρή ηλικία όνειρα για το Λευκό Οίκο. Αλλά η Τζάγκερ λέει ότι ο τότε φοιτητής της Νομικής την παράτησε επειδή θεώρησε ότι αυτό τον συνέφερε πολιτικά. Εκείνη την περίοδο είχε ανακαλύψει ότι η ιδιότητά του ως αφροαμερικανού θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην πολιτική του ανέλιξη. Το θέμα της «φυλής και της ταυτότητας» έπαιξε κατά τη γνώμη της τεράστια σημασία για την απόφασή του να ακολουθήσει καριέρα στην πολιτική.

Πολιτική σκοπιμότητα πίσω απ’ το χωρισμό;

Αλλά και ο Γκάροου πιστεύει ότι ο Ομπάμα τερμάτισε το αμόρε με τη Τζάγκερ θεωρώντας ότι η σχέση με μια λευκή στο Σικάγο εκείνης της εποχής θα του στεκόταν εμπόδιο στο δρόμο του.

«Σεξουλιάρης», υπολογιστής και ψυχρός: Η εκρηκτική βιογραφία ενός «άγνωστου» Ομπάμα  | iefimerida.gr 4

«Με μια λευκή γυναίκα στο πλευρό μου δεν έχω κύρος εδώ», φέρεται να είπε ο Ομπάμα σε φίλο του ζευγαριού λίγο μετά το χωρισμό του. Ο Ομπάμα ένιωθε ωραία με τη Τζάγκερ στο πλευρό του, γράφει ο συγγραφέqς, «αλλά αισθανόταν παγιδευμένος ανάμεσα στη γυναίκα που αγαπούσε και το επάγγελμα που ονειρευόταν».

Και δεν ήταν ο μόνος αφοαμερικανός πολιτικός στο Ιλινόις που βρέθηκε σε μια τέτοια θέση. Ο Γκάροου αναφέρει το παράδειγμα της γερουσιαστού Κάρολ Μόουζλι Μπράουν, η οποία είχε πει κάποτε, ότι ο γάμος μ’ έναν λευκό πιθανώς «θα περιόριζε τις πολιτικές επιλογές» της.

«Σεξουλιάρης», υπολογιστής και ψυχρός: Η εκρηκτική βιογραφία ενός «άγνωστου» Ομπάμα  | iefimerida.gr 5

Όλα αυτά, βέβαια, δεν δείχνουν να κολλάνε και τόσο με την εικόνα που έχουν αποκομίσει οι περισσότεροι για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Δεν αποκλείεται στις περιγραφές του Γκάροου για το υπερτονισμένο Εγώ του Ομπάμα να κρύβονται αρκετές υπερβολές. Ορισμένοι κριτικοί μάλιστα θεωρούν ότι ο συγγραφέας επηρεάστηκε άθελά του απ’ την ερωτική απογοήτευση της Τζάγκερ.

Αλλά, όπως και νά’ χει το βιβλίο του δίνει ένα έναυσμα για μια ενδελεχή αναζήτηση του τι είναι αληθινό και τι σκηνοθετημένο αναφορικά με τον Ομπάμα, σε μια περίοδο που η συλλογική μνήμη για την προεδρία του μόλις τώρα αποκρυσταλλώνεται...


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ