Μια Πρώτη Κυρία α λα Μισέλ Ομπάμα θέλει ο Μακρόν -Τι αλλαγές θα κάνει για χάρη της Μπριζίτ [εικόνες] - iefimerida.gr

Μια Πρώτη Κυρία α λα Μισέλ Ομπάμα θέλει ο Μακρόν -Τι αλλαγές θα κάνει για χάρη της Μπριζίτ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε ότι θα θεσμοθετήσει «ένα ειδικό καθεστώς για την Πρώτη Κυρία», προκειμένου να θέσει τέλος «σε ένα είδος υποκρισίας».

Από την αρχή της εκστρατείας του Εμανουέλ Μακρόν, η σύζυγός του Μπριζίτ ήταν πανταχού παρούσα. Σε μερικές ημέρες, η πρώην καθηγήτρια γαλλικών, η οποία παραιτήθηκε από την εκπαίδευση ώστε να ακολουθήσει τον σύζυγό της, θα φορέσει το ένδυμα της «Πρώτης Κυρίας». Ενας θεσμός καθαρά συμβολικός, γιατί το γαλλικό Σύνταγμα δεν προβλέπει κανένα καθεστώς για τη σύζυγο του αρχηγού κράτους. Ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν σκέπτεται να αλλάξει τα πράγματα.

Μια Πρώτη Κυρία α λα Μισέλ Ομπάμα θέλει ο Μακρόν -Τι αλλαγές θα κάνει για χάρη της Μπριζίτ [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Από την εποχή που ήταν ακόμη υποψήφιος πρόεδρος, ο Μακρόν είχε εκφράσει την πρόθεσή του να κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. «Επιθυμώ να καθοριστεί ένα πλαίσιο και θα ζητήσω να γίνει μια μελέτη σε αυτή την κατεύθυνση. (…) Η Μπριζίτ θα πει την άποψή της για το τι θέλει να κάνει. Θέλω να βγούμε από αυτή τη γαλλική υποκρισία (…). Θα πρέπει το άτομο που ζει μαζί σας να μπορεί να έχει έναν ρόλο, να μπορεί να αναγνωρίζεται ο ρόλος της», είχε δηλώσει ο Μακρόν.

Προς το παρόν, εκτός από μια γραπτή οδηγία του νόμου της 3ης Απριλίου 1955, ο οποίος προβλέπει ότι σε περίπτωση θανάτου ενός πρώην προέδρου, η σύζυγός του λαμβάνει τη μισή του σύνταξη, κανένα επίσημο κείμενο δεν αναφέρει τη σύζυγο του προέδρου της δημοκρατίας. Ο ρόλος και η λειτουργία της Πρώτης Κυρίας δεν καθορίζονται από κανόνες και γραπτά πρωτόκολλα.

Μια Πρώτη Κυρία α λα Μισέλ Ομπάμα θέλει ο Μακρόν -Τι αλλαγές θα κάνει για χάρη της Μπριζίτ [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Μια Πρώτη Κυρία α λα Μισέλ Ομπάμα θέλει ο Μακρόν -Τι αλλαγές θα κάνει για χάρη της Μπριζίτ [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Ως σήμερα, ωστόσο, όλες οι Πρώτες Κυρίες είχαν στη διάθεσή τους μια γραμματεία, ένα γραφείο και άνδρες ασφαλείας. Η Αν-Εμόν Ζισκάρ ντ' Εστέν, η Ντανιέλ Μιτεράν, η Μπερναντέτ Σιράκ, η Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί και στη συνέχεια η Βαλερί Τριερβελέρ είχαν όλες βρει τη θέση τους στο προεδρικό μέγαρο, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζει κανείς ποιον ρόλο έπρεπε να παίζουν.

Μια Πρώτη Κυρία α λα Μισέλ Ομπάμα θέλει ο Μακρόν -Τι αλλαγές θα κάνει για χάρη της Μπριζίτ [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Το θολό τοπίο με τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας αποκαλύφθηκε μεγαλειωδώς το 2013 με τη Βαλερί Τριερβελέρ. Η δημοσιογράφος προκάλεσε την μήνιν του πολιτικού κόσμου όταν αναμείχθηκε στην εκλογή της Σεγκολέν Ρουαγιάλ -πρώην συντρόφου του Φρανσουά Ολάντ και μητέρας των παιδιών του- προτιμώντας έναν αντίπαλό της, από ζηλοφθονία. Η Τριερβελέρ αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη και είχε σημειώσει ότι ο ρόλος της Πρώτης Κυρίας δεν είναι καθαρός.

Μια Πρώτη Κυρία α λα Μισέλ Ομπάμα θέλει ο Μακρόν -Τι αλλαγές θα κάνει για χάρη της Μπριζίτ [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Οταν το ζεύγος Ολάντ-Τριερβελέρ χώρισε, σε κλίμα τεράστιου σκανδάλου, αφού ο Ολάντ πιάστηκε από τους παπαράτσι να μπαινοβγαίνει στο σπίτι της νέας του ερωμένης Ζιλί Γκαγιέ, μια δημοσκόπηση της εταιρείας BV, η οποία έγινε το 2014 για την εφημερίδα Le Parisien, έδειξε ότι το 54% των Γάλλων επιθυμούσαν η σύζυγος ή η σύντροφος του προέδρου να μην παίζει κανέναν ρόλο και να μη διατίθενται μέσα στην υπηρεσία της.

Μια Πρώτη Κυρία α λα Μισέλ Ομπάμα θέλει ο Μακρόν -Τι αλλαγές θα κάνει για χάρη της Μπριζίτ [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Μια Πρώτη Κυρία α λα Μισέλ Ομπάμα θέλει ο Μακρόν -Τι αλλαγές θα κάνει για χάρη της Μπριζίτ [εικόνες] | iefimerida.gr 6


Ποιον ρόλο, λοιπόν, θα μπορούσε να παίξει η Μπριζίτ Μακρόν; «Εναν επίσημο ρόλο, εξαρτάται πώς το εννοεί κανείς. Θα έχει τον ρόλο που πάντα είχε δίπλα μου. Πάντα με συνόδευε γιατί είναι η ισορροπία στη ζωή μου, έτσι λειτουργούμε εμείς. Ποτέ δεν πήρε χρήματα από τη Δημοκρατία, με κανέναν τρόπο. Και δεν θα παίρνει χρήματα από τη Δημοκρατία», είχε δηλώσει ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο RTL τον Μάρτιο του 2017.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε πιθανόν να δώσει στη σύζυγό του Μπριζίτ έναν ρόλο που θα μοιάζει με εκείνον που έχει η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Η «First Lady» επίσης δεν αναγνωρίζεται από το αμερικανικό Σύνταγμα, αλλά ο ρόλος της δεν αμφισβητείται. Εκτός από το να παρίστανται στο πλευρό των συζύγων τους, οι Πρώτες Κυρίες έχουν και έναν ρόλο θεσμικό και κοινωνικό. Εδώ και δεκαετίες υλοποιούν την αμερικανική παράδοση και διακρίνονται από τις φιλανθρωπικές τους δράσεις.

Μια Πρώτη Κυρία α λα Μισέλ Ομπάμα θέλει ο Μακρόν -Τι αλλαγές θα κάνει για χάρη της Μπριζίτ [εικόνες] | iefimerida.gr 7


«Από την αρχή, οι first ladies έκαναν ένα βήμα μπροστά στην πολιτική σκηνή και άσκησαν πολύ μεγαλύτερη επιρροή από αυτή που όλοι πίστευαν. Με τα χρόνια, επιβλήθηκαν, παίρνοντας όλο και περισσότερες αρμοδιότητες για να συμμετέχουν στην εξουσία, να την δαμάσουν, συχνά παρασκηνιακά, και τελικά να την αποκτήσουν», γράφουν οι Dominique Simonnet και Nicole Bacharan στο βιβλίο τους «Πρώτες Κυρίες -Οι κυρίαρχες του Λευκού Οίκου».

Μένει να φανεί σύντομα αν η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας θα έχει την ίδια επιρροή και τον ακτιβισμό της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα.

Μια Πρώτη Κυρία α λα Μισέλ Ομπάμα θέλει ο Μακρόν -Τι αλλαγές θα κάνει για χάρη της Μπριζίτ [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Η ίδια η Μπριζίτ Μακρόν έχει μιλήσει για τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας. Οταν ρωτήθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ποιά πρώτη κυρία την εμπνέει απάντησε ότι η Κάρλα Μπρούνι «έκανε καλή δουλειά».
«Την επέκριναν πολύ αλλά εκείνη πέρασε μέσα από όλα αυτά με πολύ σικ. Οργάνωσε καλά τα πράγματα. Δεν ήταν εύκολο» απάντησε.

Μια Πρώτη Κυρία α λα Μισέλ Ομπάμα θέλει ο Μακρόν -Τι αλλαγές θα κάνει για χάρη της Μπριζίτ [εικόνες] | iefimerida.gr 9
Μια Πρώτη Κυρία α λα Μισέλ Ομπάμα θέλει ο Μακρόν -Τι αλλαγές θα κάνει για χάρη της Μπριζίτ [εικόνες] | iefimerida.gr 10
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ