Εμανουέλ Μακρόν: Ο μεταρρυθμιστής που θέλει να αλλάξει τη Γαλλία και την Ευρώπη - iefimerida.gr

Εμανουέλ Μακρόν: Ο μεταρρυθμιστής που θέλει να αλλάξει τη Γαλλία και την Ευρώπη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέχρι πριν λίγο καιρό οι αντίπαλοί του χλεύαζαν τον νεόκοπο στην πολιτική Εμανουέλ Μακρόν ως «πολιτικό UFO».

Περιγελούσαν τον 39χρονο πρώην υπουργό Οικονομικών, που δεν είχε εκλεγεί σε κανένα αξίωμα μέχρι σήμερα, ως «διάττοντα αστέρα» στο πολιτικό στερέωμα της Γαλλίας, ως «κύμβαλο αλαλάζον». Έκαναν λόγο για «marketing του κενού» κι απέρριπταν τις προτάσεις του ως κενές περιεχομένου, ως «νούμερα του αέρα».

Με τέτοιους χαρακτηρισμούς του επιτέθηκε κι η Μαρίν Λεπέν σ’ ένα απ’ τα ντιμπέιτ. «Έχετε ένα απίστευτο ταλέντο. Μιλάτε επτά λεπτά κι είμαι σε θέση να κάνω περίληψη των σκέψεών σας» στοιχημάτισε η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. «Δεν είπατε τίποτε, μόνον το απόλυτο κενό...»

Είναι άραγε ο θριαμβευτής των εκλογών στην πραγματικότητα ένας άνθρωπος χωρίς ικανότητες; Και το πρόγραμμα του κινήματός του «Εμπρός!» (“En Marche!”) είναι απλώς ένα συμπίλημα φληναφημάτων; Έτσι λένε οι αντίπαλοί του.

Κι ίσως να μην είναι άμοιρος ευθυνών γι’ αυτή την εντύπωση ο Μακρόν. Πότε συμπαρατασσόταν με το κυβερνών κόμμα («είμαι σοσιαλιστής, εμμένω σ’ αυτό»), πότε δήλωνε άστεγος κομματικά, πότε περιέγραφε εαυτόν ως κληρονόμο του Φρανσουά Μιτεράν εγκωμιάζοντας ταυτόχρονα τη θητεία του Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

Εμανουέλ Μακρόν: Ο μεταρρυθμιστής που θέλει να αλλάξει τη Γαλλία και την Ευρώπη | iefimerida.gr 0

Συν τω χρόνω αποκρυστάλλωσε την πολιτική του θέση: «ούτε δεξιά, ούτε αριστερά», ως ανεξάρτητος κεντρώος. Οι οπαδοί του τον χαιρετίζουν ως εκπρόσωπο μιας νέας γενιάς. Μακριά απ’ τις ιδεολογικές μάχες χαρακωμάτων των κατεστημένων κομμάτων ο πρώην τραπεζίτης ποντάρει στο ρεαλισμό. «Επιλέγουμε τα στοιχεία που μας ταιριάζουν», λέει. «Θέλουμε να μετασχηματίσουμε τη Γαλλία».

Το πρόγραμμα του Μακρόν

Στόχος ενίοτε ρεαλιστικός, ενίοτε δύσκολος όπως προκύπτει απ’ την ανάλυση των 100 και πλέον προτάσεων που παραθέτει στο πρόγραμμα των 32 σελίδων. Σ’ αυτό προβλέπονται μεταξύ άλλων:

  • Ένας νόμος για την «ηθικοποίηση της πολιτικής»: στον απόηχο του #Penelopegate του Φρανσουά Φιγιόν, ο Μακρόν θέλει να βάλει τέλος στον νεποτισμό. Οι Γάλλοι βουλευτές και γερουσιαστές δεν θα μπορούν πλέον να απασχολούν μέλη της οικογένειάς τους ως κοινοβουλευτικούς βοηθούς.
  • Μια μεταρρύθμιση των θεσμών: οι κοινοβουλευτικές εργασίες θα επιταχυνθούν, ο αριθμός των βουλευτών θα μειωθεί και θα μπορούν να επανεκλέγονται μέχρι τρεις φορές.
  • Μεταρρύθμιση στο Δημόσιο: με δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων (70.000 λιγότεροι σε εθνικό και τοπικό επίπεδο). Οι διοικήσεις θα υποβάλλουν εκθέσεις για την αποδοτικότητα των υπαλλήλων, ενώ οι διαδικασίες θα ψηφιοποιηθούν σταδιακά.
  • Ασφάλεια: 10.000 νέες προσλήψεις στην Αστυνομία και τη Χωροφυλακή για την ενίσχυση της προστασίας των πολιτών. Δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου, της taskforce, η οποία θα μπορεί να δράσει 24 ώρες το 24ωρο εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης ισλαμικό κράτος. Ενίσχυση των υπηρεσιών πληροφοριών. Ανέγερση σωφρονιστικών καταστημάτων για 15.000 κρατούμενους. Φορητές κάμερες για τους αστυνομικούς, που θα καταγράφουν τις συλλήψεις υπόπτων.
  • Μεταναστευτικό: Οι διαδικασίες ασύλου θα επιταχυνθούν στις οκτώ εβδομάδες, 5.000 νέοι συνοροφύλακες θα προστεθούν στους ήδη απασχολούμενους.
  • Περιβάλλον: Η στροφή απ’ τα ορυκτά καύσιμα θα χρηματοδοτηθεί με 15 δισ ευρώ. Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από πυρηνικά εργοστάσια θα μειωθεί στο μισό. Κρατική επιδότηση για την βελτίωση της μόνωσης ενός εκατομμυρίου κατοικιών.
  • Εκπαίδευση: «ένα εκατομμύριο νέοι χωρίς προσόντα» θα λάβουν επαγγελματική εκπαίδευση εντός πέντε χρόνων. Οι δάσκαλοι στα υποβαθμισμένα προάστια θα λαμβάνουν ετήσιο επίδομα 3.000 ευρώ. Θα προσληφθούν μέχρι και 5.000 εκπαιδευτικοί.
  • Κοινωνία: θέσπιση υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ενός μηνός. Κατάργηση της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντήλας στα πανεπιστήμια. Νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης «σε μικρές δόσεις».
  • Εξωτερική πολιτική: βελτίωση του συντονισμού με την ΕΕ. Στη Μέση Ανατολή προτεραιότητα θα δοθεί στην καταπολέμηση του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους». Για τη Συρία ο Μακρόν θέλει διάλογο με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και τους συμμάχους τους-ακόμη και με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, αν και δεν επιθυμεί να παραμείνει ο τελευταίος «αιώνια» στην εξουσία.
Εμανουέλ Μακρόν: Ο μεταρρυθμιστής που θέλει να αλλάξει τη Γαλλία και την Ευρώπη | iefimerida.gr 1

Πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι καλοπροαίρετες προτάσεις παραμένει ανοικτό. Με νέα χρέη ή με σκληρή λιτότητα;

Όμως αυτοί οι προβληματισμοί δεν φαίνεται να επηρεάζουν την αποφασιστικότητα του Μακρόν, ούτε να ενοχλούν τους οπαδούς του. Γι’ αυτούς είναι ο άνθρωπος που θα αλλάξει τη Γαλλία -άσχετα αν δίνει την εντύπωση ότι κλέβει ιδέες απ’ τη Δεξιά και την Αριστερά.

«Επιλέγω το καλύτερο απ’ την Αριστερά, το καλύτερο απ’ τη Δεξιά, το καλύτερο απ’ το Κέντρο», έχει πει ο Μακρόν. «Όπως ο στρατηγός Ντε Γκωλ».

Μένει να δούμε τι απ’ όλα αυτά -και πώς – θα τα υλοποιήσει.

Περιθώρια για λάθη, ολιγωρίες και αυταρέσκεια δεν υπάρχουν.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ