Πιτσιλής: Η συμφωνία με τους θεσμούς δεν αποκλείει έλεγχο στις λίστες Λαγκάρντ-Μπόργιανς - iefimerida.gr

Πιτσιλής: Η συμφωνία με τους θεσμούς δεν αποκλείει έλεγχο στις λίστες Λαγκάρντ-Μπόργιανς

Φωτογραφία: ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ/Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών δεν αποκλείει τον έλεγχο των υποθέσεων που εμπίπτουν στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, διευκρίνησε ο Γιώργος Πιτσιλής.

Ειδικά δε για εκείνες όπου τίθεται ποινικό θέμα, όπως είναι η φοροδιαφυγή, ξεκαθάρισε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής (πρώην γενικής γραμματείας) Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος απάντησε σε παρατήρηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννη Κουτσούκου, σχετικά με το αν η πίεση των δανειστών να παραγραφούν οι έλεγχοι για περίπου 70.000 υποθέσεις από τις συγκεκριμένες λίστες, είναι δυνατόν να σταματήσει τους ελέγχους.

«Το θέμα αυτό με την πίεση των δανειστών είναι γεγονός, έληξε όμως θετικά για μας», παρενέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Μάκης Μπαλαούρας, ενώ ο Πιτσιλής, αφού κατέθεσε την προσωπική του μαρτυρία από την συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Έχω την εντύπωση ότι μπήκε σε μια πολύ πιο σωστή βάση από την αρχική πρόταση που είχε έρθει από τους δανειστές».

Παράλληλα, ο Πιτσιλής εξήγησε ότι εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας το ερώτημα για το ποιες υποθέσεις «είναι ζωντανές», σε ποιες δηλαδή η διαδοχική παράταση παραγραφής είναι συνταγματική ή όχι και αναμένεται η απόφαση.

Στη συνέχεια, η Αρχή θα προτεραιοποιήσει τις υποθέσεις με βάση τη σημαντικότητά τους, και θα προχωρήσει με όλες της τις δυνάμεις στους ελέγχους σε όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές.

«Σε κάθε περίπτωση, αυτό το καταθέτω επειδή ήμουν παρών και με ενεργό συμμετοχή σε αυτή τη συζήτηση: η συμφωνία που έγινε με τους ξένους δεν αποκλείει τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων εφόσον υπάρχει θέμα ποινικό, η μεγάλη δηλαδή φοροδιαφυγή, που είναι και το ζητούμενο. Αλλαγή κριτηρίων ελέγχων επιστροφής ΦΠΑ» τόνισε.

Αναφερόμενος μάλιστα στο θέμα των επιστροφών ΦΠΑ, επεσήμανε ότι η Αρχή δίνει μεγάλη έμφαση στο θέμα και ενημέρωσε ότι ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, οι επιστροφές ΦΠΑ ξεπέρασαν τον στόχο κατά 250 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Ο Πιτσιλής προανήγγειλε ακόμα την αλλαγή των κριτηρίων στους ελέγχους ΦΠΑ, εξηγώντας πως πολλοί έλεγχοι, οι οποίοι διενεργούνται από την Αρχή, έχουν μικρή αποδοτικότητα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εμπόδια.

«Πρόθεσή μας είναι να φτιάξουμε ένα σύστημα, όπου να μην καίγονται μαζί με τα ξερά και τα χλωρά» ανέφερε ο κ. Πιτσιλής.

Επιπλέον, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ενημέρωσε την επιτροπή ότι οι περίπου 5.000 έλεγχοι για παράνομο εμπόριο καυσίμων απέδωσαν – και πέραν των κατασχέσεων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, βεβαιώθηκαν και πρόστιμα 10 εκατ. ευρώ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ λίστα Λαγκάρντ ΦΠΑ Πιτσιλής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ