Η Τουρκία προειδοποιεί την Ελλάδα: Η μη έκδοση των Τούρκων θα επηρεάσει αναπόφευκτα τις σχέσεις μας - iefimerida.gr

Η Τουρκία προειδοποιεί την Ελλάδα: Η μη έκδοση των Τούρκων θα επηρεάσει αναπόφευκτα τις σχέσεις μας

Φωτογραφία: Burhan Ozbilici/AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χαρακτηρίζοντας ως «απογοητευτική» την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να μην προχωρήσει στην έκδοση των τελευταίων 2 Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, το υπουργείο εξωτερικών της γείτονα χώρας προειδοποιεί για τις συνέπειες.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ μάλιστα, τονίζει ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις και την περιφερειακή συνεργασία Τουρκίας και Ελλάδας.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η Άγκυρα δεν βλέπει «την απαραίτητη στήριξη» από μια χώρα σύμμαχο στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και την εγκληματικότητα.

Στην ίδια ανακοίνωση μάλιστα, επισημαίνεται ότι η απόφαση «είχε προφανώς πολιτικά κίνητρα» και ότι η ελληνική δικαιοσύνη αγνόησε στην απόφασή της τα δικαιώματα των θυμάτων της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το διοικητικό συμβούλιο, αποφάσισε να μην εκδώσει τους 2 τελευταίους Τούρκους, απορρίπτοντας έτσι συνολικά το δεύτερο τουρκικό αίτημα για επιστροφή στη γειτονική χώρα των αξιωματικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Όπως στις προηγούμενες αποφάσεις, το Συμβούλιο διέταξε την απελευθέρωση των Τούρκων από το αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνται, αν δεν υπάρχει άλλος λόγος.

Ωστόσο η κράτηση τους θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 3 μήνες έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ασύλου.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει:

«Η Ελληνική Δικαιοσύνη, που ελπίζαμε ότι θα ήταν δίκαιη και αμερόληπτη, δυστυχώς μας απογοήτευσε για μια ακόμη φορά, απορρίπτοντας και το δεύτερό μας αίτημα για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών που μετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, κατά της συνταγματικής ταξης μας.

Οι Ελληνικές αρχές που μέχρι σήμερα εμπόδιζαν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων έχουν στο στόχαστρο της Τουρκία, πρωτίστως του DHKP/C(ΛΑΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ) και του PKK, να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη, επανέλαβαν το λάθος τους.

Η εν λόγω απόρριψη, εμποδίζει εγκληματίες που σκότωσαν εκατοντάδες απλούς πολιτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, και τραυμάτισαν χιλιάδες, επιχείρησαν δεν να αφαιρέσουν την ζωή του Προέδρου της Δημοκρατίας μας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της ανεξάρτητης Τουρκικής Δικαιοσύνης. Παραβλέπονται δε τα διακιώματα των θυμάτων.

Δεν τυγχάνουμε της δέουσας συμπαράστασης και συνεργασίας που θα έπρεπε από μιά σύμμαχο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Η απόφαση αυτή, έχει σαν αποτέλεσμα της αποφυγή της δίκης για τους εκληματίες, την ατιμωρησία του εγκλήματος και προστατεύει τους πραξικοπηματίες.

Είναι ξεκάθαρο πως αυτή η απόφαση που έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν οι εγκληματίες εκτός δικαιοσύνης, έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια.

Η απόφαση αυτή αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις τις σχέσεις μας με την Ελλάδα που είναι μια χώρα που ανοίγει αγκάλες στους πραξικοπηματίες, αλλά και την συνεργασία μας σε περιφερειακά θέματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία έκδοση αξιωματικοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ