Υγιεινή διατροφική επιλογή ή απλά «μόδα»;
Η διατροφή χωρίς γλουτένη, εκείνη δηλαδή που αποκλείει την πρωτεΐνη γλουτένη, η οποία συναντάται σε σιτηρά όπως σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, έχει μπει δυναμικά στην καθημερινότητα μας και κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς, μιας και προβάλλεται συχνά ως μια λύση για την απώλεια σωματικού βάρους.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν για την καταλληλότητα και την αποτελεσματικότητα της κατανάλωσης της από ανθρώπους που δεν πάσχουν από την κοιλιοκάκη, ένα αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο μπορεί να έχει από ήπιες έως και επιβαρυντικές επιπτώσεις για την υγεία του ατόμου που νοσεί.
Για τη μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία 64,714 γυναικών και 45,303 αντρών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο το 1986 και το ανανέωναν ανά τέσσερα χρόνια μέχρι το 2010.
Διαβάστε τι προκαλεί στον οργανισμό μας η διατροφή χωρίς γλουτένη στο BOVARY.gr