Νέο σχέδιο νόμου: Αλλαγή φύλου στην ταυτότητα μόνο με μία αίτηση στο δικαστήριο - iefimerida.gr

Νέο σχέδιο νόμου: Αλλαγή φύλου στην ταυτότητα μόνο με μία αίτηση στο δικαστήριο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την καταχώρηση στην αστυνομική ταυτότητα, στο διαβατήριο και σε άλλα κρατικά έγγραφα του φύλου ενός ατόμου, όχι όπως αυτό γεννήθηκε, αλλά σύμφωνα με το πως το ίδιο το άτομο αυτοπροσδιορίζεται ανέβηκε στη δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλλου ενός ατόμου, σύμφωνα όχι με αυτό που αναγράφεται στην ληξιαρχική πράξη γέννησης του, αλλά σύμφωνα με αυτό που επέλεξε.

Ενα πάγιο αίτημα των διεμφυλικών ατόμων ικανοποιείται, αφού επί χρόνια αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα σε δημόσιες υπηρεσίες, συναλλαγές με τράπεζες και λοιπά αφού στην ταυτότητα τους το φύλο ήταν διαφορετικό από αυτό της καθημερινότητας. Μέχρι πρότινος τα τρανς άτομα δεν μπορούσαν να διορθώσουν τα έγγραφα αυτά, αν δεν είχε προηγηθεί χειρουργική επέμβαση. Η καινοτομία του σχεδίου νόμου είναι ότι πια δεν απαιτείται προηγούμενη χειρουργική επέμβαση ή προηγούμενη εξέταση από ψυχίατρο. Για να αλλάξει πλέον το φύλο σε ένα έγγραφο, απαιτείται αυτοπρόσωπη δήλωση του ενδιαφερομένου ενώπιον δικαστηρίου ενώ η δικαστική απόφαση που θα εκδίδεται θα καταχωρείται στο ληξιαρχείο.

Τέλος, καταργείται η έκφραση αλλαγή φύλλου και θα αναγράφεται διόρθωση φύλλου ενώ θα διατηρούνται ίδια τα ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, έσπευσε να χαιρετίσει την κίνηση αυτή του Υπουργείου Δικαιοσύνης με μία ανάρτησή του στο Twitter.

Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του. Το σχετικό ν/σ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση → https://t.co/eZ6IGXSUlS pic.twitter.com/ticPMSYW5n

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σχέδιο νόμου αλλαγή φύλου ταυτότητα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ