Βουλγαρία: Εκανε κυβέρνηση ο Μπορίσοφ με δύο ακροδεξιούς αντιπροέδρους - iefimerida.gr

Βουλγαρία: Εκανε κυβέρνηση ο Μπορίσοφ με δύο ακροδεξιούς αντιπροέδρους

Φωτογραφία:      Francois Walschaerts/AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο από τους τρεις ηγέτες του εθνικιστικού συνασπισμού Ενωμένοι Πατριώτες εξασφάλισαν θέσεις αντιπροέδρων στη Βουλγαρία σύμφωνα με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό για τρίτη φορά τον συντηρητικό Μπόικο Μπορίσοφ, επικεφαλής του κόμματος GERB, αποτελείται από έναν συνασπισμό χωρίς προηγούμενο, ο οποίος αναμένεται την Πέμπτη να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Έπειτα από πολλές εβδομάδες διαπραγματεύσεων, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαρτίου, δύο από τους τρεις ηγέτες του εθνικιστικού συνασπισμού Ενωμένοι Πατριώτες εξασφάλισαν θέσεις αντιπροέδρων της κυβέρνησης.

Ο ένας από αυτούς, ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, θεωρείται ο πιο μετριοπαθής από τα ηγετικά στελέχη της άκρας δεξιάς, αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας, ενώ ο Βαλέρι Σιμεόνοφ, χωρίς χαρτοφυλάκιο, θα είναι υπεύθυνος για την οικονομική και δημογραφική πολιτική.

Στο υπουργικό συμβούλιο, που αποτελείται από 18 μέλη, το κόμμα Ενωμένοι Πατριώτες εξασφαλίζει δύο ακόμα υπουργεία, το Περιβάλλοντος και της Οικονομίας.

Βουλγαρία: Εκανε κυβέρνηση ο Μπορίσοφ με δύο ακροδεξιούς αντιπροέδρους | iefimerida.gr 0

Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, Βόλεν Σιδέροφ και Βαλέρι Σιμεόνοφ (από αριστερά)

Οι Ενωμένοι Πατριώτες τάσσονται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και έχουν μετριάσει τη ρητορική τους κατά των Ρομά και της τουρκικής μειονότητας. Ωστόσο παραμένουν αντίθετοι στο θέμα των μεταναστών.

Ο ηγέτης του πιο παλαιού βουλγαρικού εθνικιστικού κόμματος, του Βουλγαρικού Εθνικού Κινήματος (VMRO), που αναμένεται να ορκιστεί υπουργός Άμυνας, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι αισθάνεται «κοντά στην πολιτική του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν γιατί υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ουγγαρίας στο εσωτερικό της ΕΕ».

Οι εθνικιστική παράταξη αν και κατέλαβε την τρίτη θέση στις βουλγαρικές εκλογές, συμμετάσχει για πρώτη φορά στην κυβέρνηση, διασφαλίζει ωστόσο στον Μπόικο Μπορίσοφ κοινοβουλευτική πλειοψηφία 122 βουλευτών σε σύνολο 240.

Σύμφωνα με πλήροφορίες, η κυβέρνηση μπορεί πλεον να υπολογίζει στην υποστήριξη του λαϊκιστικού σχηματισμού Volya, που έχει 12 έδρες αλλά και πιο περιστασιακά, στο κόμμα της τουρκικής μειονότητας MDL, με 26 έδρες.

Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Εκατερίνα Ζαχαρίεβα τίθεται επικεφαλής της διπλωματίας, αλλά θα είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπεύθυνη για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βουλγαρία κυβέρνηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ