Το σχέδιο της Αθήνας σε περίπτωση που ξεσπάσει εμφύλιος στα Σκόπια -Τι θα γίνει με τους πρόσφυγες - iefimerida.gr

Το σχέδιο της Αθήνας σε περίπτωση που ξεσπάσει εμφύλιος στα Σκόπια -Τι θα γίνει με τους πρόσφυγες

Φωτογραφία: Associated Press
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με στόχο να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στα Σκόπια και να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν ακραίων καταστάσεων, η Κομισιόν έφτιαξε γραφείο στην ΠΓΔΜ στο οποίο μάλιστα συμμετέχει και η Ελλάδα.

Η Κομισιόν προχώρησε στη σύσταση γραφείου ανάλυσης πληροφοριών μετά την κρίση που έχει ξεσπάσει στη γειτονική χώρα και τον φόβο για εμφύλιο, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Σε αυτό συμμετέχουν διπλωμάτες και αστυνομικοί σύνδεσμοι από όλα τα κράτη-μέλη. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον αστυνομικό σύνδεσμο που διαθέτει στα Σκόπια, ενώ πληροφόρηση υπάρχει και από διπλωματικές πηγές.

Με τη σειρά του, ο Έλληνας εκπρόσωπος ενημερώνει τα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και την ΕΥΠ για την πολιτική κρίση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα έχουν ήδη εκπονήσει κάποια πρώτα σχέδια δράσης για την περίπτωση ξεσπάσματος εμφυλίου που θα μπορούσε να δημιουργήσει μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Τι ακριβώς προβλέπει το σχέδιο

Το σχέδιο προβλέπει ότι σε περίπτωση μαζικής μετακίνησης Σκοπιανών ο πληθυσμός θα παραμείνει στο Κιλκίς, όπου ήδη έχουν βρεθεί περιοχές που θα μπορούσαν να στηθούν καταυλισμοί, έως ότου εκτονωθεί η κατάσταση και επιστρέψουν σπίτια τους.

Επίσης, οι μηχανισμοί ελέγχων που θα αναπτυχθούν στα σύνορα θα φροντίσουν να εμποδίσουν τυχόν κυκλώματα διακίνησης μεταναστών που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σκόπια ΠΓΔΜ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ