Με καρότο και... μαστίγιο πάει η Μέρκελ στο Σότσι για να δει τον Πούτιν - iefimerida.gr

Με καρότο και... μαστίγιο πάει η Μέρκελ στο Σότσι για να δει τον Πούτιν

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια η Άνγκελα Μέρκελ πάει αύριο Τρίτη στη Ρωσία για συνομιλίες με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο τουριστικό θέρετρο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα.

Στην ατζέντα των δύσκολων συνομιλιών στη ντάτσα του Ρώσου προέδρου θα κυριαρχήσουν το Ουκρανικό και το Συριακό, αφού σε αμφότερες τις κρίσεις η Ρωσία παίζει σημαντικό ρόλο – και μάλιστα έναν ρόλο που προκαλεί δυσαρέσκεια στο Βερολίνο.

Όσον αφορά στο ουκρανικό η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει βαρεθεί να καλεί -αν και μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα- τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στους ρωσόφωνους αντάρτες, ώστε να τερματιστεί η κρίση.

«Φυσικά και υπάρχουν ειδικά δύο θέματα που επιβαρύνουν τις διμερείς σχέσεις», παραδέχεται ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ: «η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και η αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας, όπου η Ρωσία παίζει τεράστιο ρόλο».

Αλλά και η Μόσχα έχει τα δικά της παράπονα, αφού θεωρεί το Βερολίνο «κινητήρια δύναμη της αντιρωσικής ρητορικής στην Ευρώπη», όπως σχολιάζει η Ιζβέστια και δεν διαφαίνεται τέλος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Ο ίδιος ο Πούτιν επέλεξε να υποδεχθεί τη Μέρκελ στο Σότσι, αφού την επομένη θα πάει εκεί κι ο Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν κυρίως το Συριακό.

Ο Πούτιν στηρίζει τον Μπασάρ αλ Άσαντ και στην Ουάσιγκτον υποψιάζονται ότι η ρωσική κυβέρνηση γνώριζε εκ των προτέρων για τη φονική επίθεση με τα χημικά που κατηγορείται ότι εξαπέλυσε η Δαμασκός στις αρχές Απριλίου σε ανταρτοκρατούμενη πόλη της επαρχίας Ιντλίμπ . Η Ρωσία μπλόκαρε στη συνέχεια αρκετά ψηφίσματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως και στο ουκρανικό, στόχος του Βερολίνου είναι να πείσει τη Μόσχα να συνεργαστεί εποικοδομητικά για την εξεύρεση λύσεων, είπε ο Ζάιμπερτ.

Η Μέρκελ, λοιπόν, θα επιχειρήσει να ασκήσει πίεση στον Πούτιν για το ρόλο της χώρας του στο Ουκρανικό και ταυτόχρονα να τον πείσει να συνεργαστεί για την ειρήνευση στη Συρία.

Κι ο καλύτερος τρόπος δεν είναι με μαστίγιο, λέει ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρνοτ Έρλερ, συντονιστής της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης για τη Ρωσία, αλλά με καρότο. «Πρέπει να τονίζουμε συνέχεια στη Ρωσία ότι το τέλος των κυρώσεων κι η αποκατάσταση των σχέσεων είναι κοντά, εφόσον η Μόσχα τηρεί τα συμφωνηθέντα.»

Στο τραπέζι και η σύνοδος G-20 κι ενδεχομένως τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία

Ένα άλλο σημαντικό θέμα των συνομιλιών θα είναι και η σύνοδος G-20 που φιλοξενεί το Αμβούργο σε δύο μήνες. Η συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των σημαντικότερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών είναι μια σημαντική ευκαιρία να συζητήσουν την κατάσταση στον πλανήτη, πόσο μάλλον που ορισμένοι απ’ τους συμμετέχοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς αυτή έχει διαμορφωθεί.

Στο τραπέζι εκτός απ’ τον Πούτιν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται μεταξύ άλλων ο Κινέζος ομόλογός τους, Σι Τζινπίνγκ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας -είτε πιθανότατα ο ευρωπαϊστής Εμανουέλ Μακρόν, που προτιμά η Μέρκελ, είτε η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν-.

Δεν αποκλείεται στις τρεισήμιση ώρες που θα διαρκέσει η συνάντηση, το γεύμα εργασίας και η κοινή συνέντευξη Τύπου στο Σότσι, να τεθούν επί τάπητος κι άλλα θέμα, όπως η σκληρή αντιμετώπιση των ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία, οι διώξεις κατά οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή η περιστολή της ελευθερίας του Τύπου στη Ρωσία. Κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο λένε ότι η Μέρκελ είναι αισιόδοξη ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στο Σότσι. Από την άλλη, όμως, και πότε δεν ήταν;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ