Αισιοδοξία Βενιζέλου για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup - iefimerida.gr

Αισιοδοξία Βενιζέλου για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έως τις 13 Φεβρουαρίου στοχεύει το υπουργείο Οικονομικών να γίνει η επίσημη προσφορά για το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI). Αυτό ανέφεραν συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, που βρίσκονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Eurogroup. Σύμφωνα με τους ίδιους, η συζήτηση στο Eurogroup για το PSI και το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ήταν «ουσιαστική και εποικοδομητική» και θα συνεχισθούν εντατικά οι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

Οι συνεργάτες του υπουργού ανέφεραν, επίσης, ότι η ολοκλήρωση του PSI συνδέεται με την πρόοδο που πρέπει να επιτευχθεί ως προς το νέο δανειακό πρόγραμμα για τη χώρα, ενώ σε αναλυτική ενημέρωση θα προβεί ο κ. Βενιζέλος μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία τώρα εστιάζεται στις δυο νέες συνθήκες για το δημοσιονομικό σύμφωνο και το ESM.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του PSI λίγο πριν την έναρξη της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες παρουσία και των επικεφαλής της Τρόικα.

«Σε ό,τι αφορά το PSI, ενεργούμε πάντα σε συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους. Εχουμε πολύ εποικοδομητική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε την όλη διαδικασία εγκαίρως», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Λίγο νωρίτερα, πάντως είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για την προετοιμασία της συνεδρίασης.

Οι διαπραγματεύσεις για το PSI και το συνολικό πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, που άλλωστε είναι αλληλένδετα, βρίσκονται στο κρισιμότερο σημείο.

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν όλο το Σαββατοκύριακο σε Ευρώπη και Αμερική και ο εκπρόσωπος του IIF Τσάρλς Νταλάρα από το Παρίσι όπου συμμετείχε σε συνάντηση του Paris Club - άτυπο όργανο στο οποίο συμμετέχουν πρώην τραπεζίτες και υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι- διεμήνυσε πως η πρόταση που κατέθεσε την Παρασκευή στην Αθήνα «είναι η καλύτερη προσφορά μας. Δεν αναφέρω συγκεκριμένο επιτόκιο αλλά θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ μιας εθελοντικής αναπροσαρμογής του χρέους και της χρεοκοπίας» καλώντας τη Γερμανία να υποχωρήσει και να δεχθεί το επιτόκιο που προτείνουν οι τραπεζίτες.

Σύμφωνα με το Dow Jones, πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων ισχυρίζονται πως ανεξάρτητα από την εμπλοκή των τελευταίων ημερών, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ δε θα επιτρέψουν μια χρεοκοπία της Ελλάδας, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, υπάρχει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο ενός επείγοντος δανείου γέφυρας (bridge loan) προκειμένου να ανταπεξέλθει η Ελλάδα στις υποχρεώσεις αποπληρωμής του ομολόγου που λήγει τον Μάρτιο ύψους 14,4 δις ευρώ, δίνοντας χρόνο για την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το PSI.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, της Κομισιόν Ματίας Μορς και της ΕΚΤ ο Κλάους Μαζούχ θα μετέχουν στο κρίσιμο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και αναμένεται να τοποθετηθούν τόσο για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, όσο και για την εξέλιξη του ελληνικού οικονομικού προγράμματος και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Τόμσεν αναμένεται να παρουσιάσει στο Eurogroup προσχέδιο έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για το ίδιο έγγραφο που παρουσίασε το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, το PSI plus δεν θα οδηγήσει σε βιώσιμα επίπεδα το ελληνικό χρέος το 2020. Όπως σημειώνεται, η καθυστερημένη επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα σε συνδυασμό με τα μακροοικονομικά δεδομένα και τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης θα οδηγήσουν το ελληνικό χρέος το 2020 στο 150% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 60 δισ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο του 120% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει στους ομολόγους του την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και αναμένεται να αναφερθεί και στην ανάγκη λήψης και εφαρμογής των όποιων αποφάσεων πριν τις 20 Μαρτίου όποτε πρέπει να πληρωθεί από την Ελλάδα το ομόλογο των 14,4 δισ. Ευρώ.

Για όλα τα παραπάνω θέματα, ο κ. Παπαδήμος θα συνομιλήσει ξανά εντός της εβδομάδας με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση (Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη), ενδεχομένως τηλεφωνικώς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ