Ανατροπή: Θετική η ακαταστασία του σπιτιού για τον χαρακτήρα μας [εικόνες] - iefimerida.gr

Ανατροπή: Θετική η ακαταστασία του σπιτιού για τον χαρακτήρα μας [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοι ζούμε την τρομοκρατία της τάξης στο σπίτι. Μάλιστα, οι τακτικοί άνθρωποι που φτάνουν στα όρια της ψύχωσης με την τακτοποίηση βρήκαν τον γκουρού τους στο πρόσωπο της Marie Kondo.

Η συγγραφέας σταρ από την Ιαπωνία Marie Kondo, η οποία έχει πουλήσει το βιβλίο της «Μαγεία της τακτοποίησης» σε 12 εκατομμύρια αντίτυπα, κάνοντας το απόλυτο μπεστ σέλερ στο είδος της, έχει ήδη εξηγήσει τα μυστικά της απόλυτης τάξης σε όλες τις γυναίκες και άνδρες του πλανήτη.

Ανατροπή: Θετική η ακαταστασία του σπιτιού για τον χαρακτήρα μας [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Ανατροπή: Θετική η ακαταστασία του σπιτιού για τον χαρακτήρα μας [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Ανατροπή: Θετική η ακαταστασία του σπιτιού για τον χαρακτήρα μας [εικόνες] | iefimerida.gr 2

H Marie Kondo μας εξηγεί, με το βιβλίο της αλλά και με βίντεο, τι πρέπει να κάνουμε για να διπλώσουμε τα μπλουζάκια και τα προσωπικά μας είδη, ή δίνει συμβουλές για καθαρό σπίτι: «Πετάξτε από τις ντουλάπες σας όσα δεν σας προκαλούν χαρά!», είναι το σύνθημά της.

Και τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους που δεν τα καταφέρνουν ποτέ να έχουν τάξη στα πράγματά τους, είτε στο γραφείο είτε και στο σπίτι τους; Δύο νέα βιβλία που δημοσιεύτηκαν στις ΗΠΑ επαινούν την αταξία. Και με το παραπάνω: Το « messy » (το χάος) είναι ο νέος ...Μεσίας.

Ανατροπή: Θετική η ακαταστασία του σπιτιού για τον χαρακτήρα μας [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Συγγραφέας του ενός εκ των δύο είναι ο Tim Harford, και το βιβλίο του έχει τίτλο «Messy: The Power of Disorder to Transform Our Lives (Riverhead Books) [«Χάος: Η δύναμη της αταξίας που μπορεί να μεταμορφώσει τις ζωές μας»]. Το λέει καθαρά: η αταξία στο σπίτι δεν σημαίνει ότι υπάρχει και νοητική ή ψυχολογική αταξία. Ο συγγραφέας πιστεύει ότι η τάξη είναι απαραίτητη στα μέρη του σπιτιού που είναι κοινά, όπως η κουζίνα και το μπάνιο, αλλά υπερασπίζεται το «δικαίωμα στην αταξία στους προσωπικούς χώρους».

Ο συγγραφέας θεωρεί, μάλιστα, ότι αυτό το χαρακτηριστικό αποτελεί πλεονέκτημα και προσϊδεάζει σε ταλαντούχους ανθρώπους (ενίοτε). Γιατί; «Γιατί αυτό το χάος, το οποίο είναι απωθητικό για πολλούς, αποκαλύπτει την ικανότητα ορισμένων ατόμων να προσαρμόζονται συνεχώς σε νέα πλαίσια και να οργανώνουν τεράστιο όγκο μη αναμενόμενων πληροφοριών».

Μια θεωρία που στηρίζεται μάλλον στην παλιά αντίθεση ανάμεσα στον «εργατικό και τον επινοητικό», στην προκειμένη περίπτωση ανάμεσα σε δουλευταρά που βάζει σε τάξη τα πάντα και στον ιδιοφυή που είναι χαώδης.

Ανατροπή: Θετική η ακαταστασία του σπιτιού για τον χαρακτήρα μας [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Οπως κι αν έχει, η θεωρία αυτή ακούγεται ευχάριστα σε όσους εύκολα μετατρέπουν το γραφείο ή το σαλόνι τους σε χωματερή. Ο συγγραφέας Tim Harford, επιπλέον, αναφέρει ότι η ικανοποίηση που νιώθουμε όταν συγυρίζουμε δεν προέρχεται από την πράξη καθαυτή. Προέρχεται από το γεγονός ότι «τακτοποιούμε όταν έχουμε επιτέλους τον χρόνο γιατί βγαίνουμε από μια περίοδο στην οποία ήμασταν πολύ απασχολημένοι να το κάνουμε». Εντοπίζει δηλαδή μια καθαρά εγκεφαλική λειτουργία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ