Παπακωνσταντίνου: Εύλογη η αμοιβή του Αθεμπίγιο για το Ελληνικό - iefimerida.gr

Παπακωνσταντίνου: Εύλογη η αμοιβή του Αθεμπίγιο για το Ελληνικό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Απολύτως εύλογο», σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, είναι το ποσό των 180.000 ευρώ που πήρε ως αμοιβή ο Ισπανός αρχιτέκτονας Χοσέ Ασεμπίγιο από την ελληνική πολιτεία, για την εκπόνηση του master plan για την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, στην ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου, σχετικά με την αμοιβή του Ισπανού αρχιτέκτονα, απαντά ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία «μια πολεοδομική μελέτη χωρίς προσδιορισμό κτιρίων, ανέρχεται σε 280.000 ευρώ/ στρέμμα, δηλαδή σε 1,7 εκ. ευρώ. Η προμελέτη μιας τέτοιας μελέτης θα ανέρχετο στο 30% αυτού του ποσού, δηλαδή, 510.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ». Άρα η αμοιβή του Αθεμπίγιο, «είναι απολύτως εύλογη».

Ο Χ.Αθεμπίγιο, σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, συμμετείχε μέχρι πρότινος στην εταιρεία «Μπαρτσελόνα Στρατίτζικ Έρμπαν Σίστεμς», η οποία και ορίστηκε ως Τεχνικός Σύμβουλος της πολιτείας για το έργο του «Ελληνικού», μετά από απόφαση της διυπουργικής επιτροπής σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η εν λόγω εταιρεία σύναψε σύμβαση με την ελληνική πολιτεία, στην οποία ορίζονται τα παραδοτέα του έργου και ορίζεται και η αμοιβή της εταιρείας στα 180.000 ευρώ. Συμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνο «στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται όλα τα κόστη και οι δαπάνες της εταιρείας, καθώς και οι δαπάνες για τα απαιτούμενα ταξίδια και διαμονή των μελετητών», καθώς και ότι «ο κ. Ασεμπίγιο δεν λαμβάνει καμία περαιτέρω αμοιβή σε προσωπική βάση».

Το τελευταίο διάστημα, ο Γ.Παπακωνσταντίνου έχει κληθεί πολλές φορές να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το ύψος της αμοιβής του του Χ. Αθεμπίγιο και αυτό γιατί αρχικά είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι εξαιτίας της προσωπικής φιλίας του αρχιτέκτονα με τον Γιώργο Παπανδρέου, θα αναλάμβανε το έργο αμισθί, ενώ την περίοδο που παρουσιαζόταν το master plan, δεν ήταν λίγοι αυτοί που άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο, η εταιρεία του Αθεμπίγιο να επενδύσει και να συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα του Ελληνικού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ