Η σύγκρουση της Μέρκελ με τον Μακρόν για το ελληνικό χρέος - iefimerida.gr

Η σύγκρουση της Μέρκελ με τον Μακρόν για το ελληνικό χρέος

Φωτογραφία: AP/ Francois Mori
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ανγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ξεκάθαρα τη στήριξή της στον Εμάνουελ Μακρόν, που είναι το φαβορί για επικράτηση στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, την επόμενη Κυριακή.

Ομως, οι δύο τους είχαν συγκρουστεί στο θέμα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τα όσα γράφει στο βιβλίο του, «Aduls in the Room», ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως γράφει η Sunday Telegraph.

Η διαφωνία τους προέκυψε στο αποκορύφωμα της κρίσης του 2015. «Το επεισόδιο ρίχνει νέο φως για την πιθανώς δύσκολη σχέση ανάμεσα στον Μακρόν και την Μέρκελ», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Ο κ. Μακρόν είχε σχηματίσει έναν ισχυρό δεσμό κ. Βαρουφάκη, ξεκαθαρίζοντας ότι πίστευε πως η ασφυκτική λιτότητα που επιβάλλεται στην Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει στην τελική καταστροφή της ευρωζώνης, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας γράφει ότι στις 28 Ιουνίου 2015 έλαβε ένα μήνυμα από τον κ. Μακρόν, που του προσέφερε μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής, για ελάφρυνση χρέους με αντάλλαγμα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Δεν θέλω η γενιά μου να είναι υπεύθυνη για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη», έγραφε σε αυτό ο Μακρόν, προσφέροντας να κλείσει συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ. Ομως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπλόκαρε αυτή την προσπάθεια, με τον Γερμανό να προτείνει να κάνει η Ελλάδα ένα «διάλειμμα» από το ευρώ.

Τρεις μήνες αργότερα, όταν ο κ. Βαρουφάκης είχε παραιτηθεί, ο κ. Μακρόν του εξήγησε ότι η Μέρκελ τον είχε παραγκωνίσει, έπειτα από το σχόλιό του ότι η συμφωνία για την Ελλάδα ήταν μία σύγχρονη έκδοση της Συνθήκης των Βερσαλιών.

«Η Μέρκελ τον άκουσε και σύμφωνα με τον Εμάνουελ διέταξε τον Ολάντ να κρατήσει τον Μακρόν εκτός των ελληνικών διαπραγματεύσεων», γράφει ο κ. Βαρουφάκης.

Η κόντρα αυτή εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα για τη σχέση Μέρκελ-Μακρόν, που θα είναι καίρια για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και εν μέσω της αβεβαιότητας για το μέλλον του ευρώ, σχολιάζει η Telegraph.

Σε ένα προηγούμενο επεισόδιο, ο Εμάνουελ Μακρόν κατάφερε να πείσει την Ανγκελα Μέρκελ να δώσει εντολή στο Eurogroup να συμβιβαστούν με την Ελλάδα, οδηγώντας σε μία περίοδο ανάπαυλας για την Ελλάδα, τον Φεβρουάριο του 2015, η οποία δεν κράτησε για πολύ.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο Μακρόν είχε τις ίδιες απόψεις σχετικά με την ανάγκη απελευθέρωσης της Ελλάδας από τις ανέφικτες περικοπές και τους στόχους ανάπτυξης, σε αντίθεση με τη στάση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

Οπως αναφέρει το βιβλίο, σε συνάντηση ο Σαπέν συμφώνησε με τον κ. Βαρουφάκη ότι η γερμανική εμμονή με τη λιτότητα καταστρέφει την Ευρώπη, αλλά λίγα λεπτά αργότερα μπήκε σε συνέντευξη Τύπου και συντάχθηκε με τη γερμανική γραμμή.

Αργότερα, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κ. Βαρουφάκη, του είπε- σύμφωνα με το βιβλίο, «Γιάνη, πρέπει να το καταλάβεις. Η Γαλλία δεν είναι αυτή που ήταν».

«Από την πρώτη μου συνάντηση μαζί του, λυπήθηκα βαθύτατα που ο Σαπέν εκπροσωπούσε τη Γαλλία στο Eurogroup και όχι ο Μακρόν», γράφει ο κ. Βαρουφάκης. «Αν είχαν αλλάξει ρόλους, ίσως τα πράγματα να κατέληγαν διαφορετικά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ