ΥΠΕΞ Σκοπίων: Απαράδεκτη η χρήση βίας- Μόνη διέξοδος ο διάλογος - iefimerida.gr

ΥΠΕΞ Σκοπίων: Απαράδεκτη η χρήση βίας- Μόνη διέξοδος ο διάλογος

Φωτογραφία: Boris Grdanoski/AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καταδίκασε τη βία ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων μετά την ανεκδιήγητη τροπή των γεγονότων το βράδυ της Πέμπτης στο κοινοβούλιο της χώρας.

«Πρώτον πρέπει να καταδικάσουμε όλοι τη χρήση βίας η οποία είναι απαράδεκτη. Και όσοι συμμετείχαν σε πράξεις βίας πρέπει να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη. Δεύτερον -και πολύ σημαντικό, πρέπει όλοι να σεβόμαστε τις νόμιμες διαδικασίες, γιατί αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητας της χώρας που είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, προσερχόμενος στη συζήτηση για την Παγκόσμια Στρατηγική και την Ασφάλεια των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην οποία συμμετέχουν και οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Από τη Μάλτα μιλώντας ο Νίκολα Ποπόσκι επεξήγησε ότι «Μόνη διέξοδος είναι ο διάλογος, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε την πολιτική κρίση η οποία δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους» τονίζοντας ότι η ΠΓΔΜ «είναι μία πολύ σημαντική χώρα για τη σταθερότητα της περιοχής, και πρέπει να διαλέξουμε το μονοπάτι του διαλόγου».

Αναφορικά με τα χθεσινά επεισόδια ο Ποπόσκι είπε ότι «λιγότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν είναι η κατάλληλη απάντηση για τη ΠΓΔΜ. Πρέπει να έχουμε περισσότερη ολοκλήρωση και περισσότερη βεβαιότητα για την ευρωπαϊκή μας ένταξη αν θέλουμε να καταστήσουμε την περιοχή μας ειρηνική και οπωσδήποτε για να σταθεροποιήσουμε την ΠΓΔΜ»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα υπάρξει σχηματισμός νέας κυβέρνησης, ο Ποπόσκι είπε ότι «αυτό πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με τους νόμους και τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου. Μέχρι χθες το Κοινοβούλιο ακολουθούσε τις νόμιμες διαδικασίες. Δεν χρειάζεται να έχουμε περισσότερες μονομερείς ενέργειες».

Παράλληλα ωστόσο, ο υπ. Εξωτερικών των Σκοπίων εξέφρασε και την αντίρρησή του στο πρόσωπο του εκλεγέντα προέδρου του κοινοβουλίου.

«Δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και το Κοινοβούλιο δεν ήταν σύμφωνο με το νομικό πλαίσιο της χώρας. Δεν πιστεύουμε ότι προσέφερε περισσότερη σταθερότητα, αλλά το αντίθετο. Πρέπει να έχουμε νομιμότητα αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, σε κάθε περίπτωση ό,τι συνέβη θα πρέπει να καταδικαστεί σε σχέση με τη χρήση βίας και από την άλλη πλευρά ο διάλογος είναι η μόνη οδός που έχουμε μπροστά μας».

Υπογράμμισε βέβαια, ότι πρέπει να επανέλθει η σταθερότητα «ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες, αλλιώς ο καθένας θα αρχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις του έξω από τους θεσμούς.

Πιστεύω ότι έχουμε πολύ σοβαρές διαφωνίες σε πολλά ζητήματα, αλλά όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητούνται μέσα στο νόμιμο πλαίσιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σκόπια Ποπόσκι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ