Στα 19,9 δισ. ευρώ η αξία των εισαγωγών από τρίτες χώρες το 2016 - iefimerida.gr

Στα 19,9 δισ. ευρώ η αξία των εισαγωγών από τρίτες χώρες το 2016

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε 19.996,7 εκατ. ευρώ ανήλθε πέρυσι η συνολική αξία των εισαγωγών από τις τρίτες χώρες.

Από αυτά οι συναλλαγές εισαγωγών αξίας 15.080,5 εκατ. ευρώ (75,4%) πραγματοποιήθηκαν με νόμισμα τιμολογίου δολάριο ΗΠΑ, συναλλαγές εισαγωγών αξίας 4.744,9 εκατ. ευρώ (23,7%) πραγματοποιήθηκαν με νόμισμα τιμολογίου ευρώ, συναλλαγές εισαγωγών αξίας 163 εκατ. ευρώ (0,8%) πραγματοποιήθηκαν με άλλο νόμισμα τιμολογίου πλην εθνικού νομίσματος των κρατών μελών εκτός ευρωζώνης, του ευρώ και του δολαρίου και συναλλαγές εισαγωγών αξίας 8,4 εκατ. ευρώ (0,04%) πραγματοποιήθηκαν με νόμισμα τιμολογίου εθνικό νόμισμα των κρατών μελών εκτός ευρωζώνης

Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ για πρώτη φορά των στοιχείων διεθνούς εμπορίου αγαθών με τις τρίτες χώρες κατά νόμισμα τιμολογίου, οι οποίες παρουσιάζουν τη συνολική αξία των εισαγωγών από τρίτες χώρες και των εξαγωγών προς τρίτες χώρες κατά το νόμισμα στο οποίο καταρτίζεται το εμπορικό τιμολόγιο της συναλλαγής, αλλά και κατά τις κύριες ομάδες προϊόντων της τυποποιημένης ταξινόμησης του διεθνούς εμπορίου (ΤΤΔΕ).

Οι εξαγωγές

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η συνολική αξία των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες ανήλθε σε 11.130,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων συναλλαγές εξαγωγών αξίας 6.581 εκατ. ευρώ (59,1%) πραγματοποιήθηκαν με νόμισμα τιμολογίου δολάριο ΗΠΑ, συναλλαγές εξαγωγών αξίας 4.495,7 εκατ. ευρώ (40,4%) πραγματοποιήθηκαν με νόμισμα τιμολογίου ευρώ, συναλλαγές εξαγωγών αξίας 46,2 εκατ. ευρώ (0,4%) πραγματοποιήθηκαν με άλλο νόμισμα τιμολογίου πλην εθνικού νομίσματος των κρατών μελών εκτός ευρωζώνης, του ευρώ και του δολαρίου και συναλλαγές αξίας 7,8 εκατ. ευρώ (0,1%) πραγματοποιήθηκαν με νόμισμα τιμολογίου εθνικό νόμισμα των κρατών μελών εκτός ευρωζώνης.

Από την ανάλυση της ποσοστιαίας κατανομής των στοιχείων των εισαγωγών από τις τρίτες χώρες κατά το νόμισμα τιμολογίου και την ομάδα προϊόντων της ΤΤΔΕ, παρατηρείται ότι όσον αφορά στις εισαγωγές με νόμισμα τιμολογίου ευρώ, το 80,5% της συνολικής αξίας των συναλλαγών αφορά σε βιομηχανικά προϊόντα, το 18,7% σε πρωτογενή πλην πετρελαιοειδών και το 0,8% σε πετρελαιοειδή.

Αντίστοιχα, όσον αφορά στις εισαγωγές με νόμισμα τιμολογίου δολάριο ΗΠΑ, το 53% της συνολικής αξίας των συναλλαγών αφορά σε πετρελαιοειδή προϊόντα, το 35,6% σε βιομηχανικά και το 11,4% σε πρωτογενή πλην πετρελαιοειδών. Όσον αφορά στις συναλλαγές εισαγωγών με νόμισμα τιμολογίου εθνικό νόμισμα των κρατών μελών εκτός ευρωζώνης, το 97,7% της συνολικής αξίας αφορά σε βιομηχανικά προϊόντα και το 2,3% σε πρωτογενή πλην πετρελαιοειδών.

Από τις συναλλαγές εισαγωγών με άλλο νόμισμα τιμολογίου πλην εθνικού νομίσματος των κρατών μελών εκτός ευρωζώνης, του ευρώ και του δολαρίου, το 87,9% της συνολικής αξίας αφορά σε βιομηχανικά προϊόντα και το 12,1% σε πρωτογενή πλην πετρελαιοειδών.

Από την ανάλυση της ποσοστιαίας κατανομής των στοιχείων εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες κατά το νόμισμα τιμολογίου και την ομάδα προϊόντων της ΤΤΔΕ, όσον αφορά τις εξαγωγές σε νόμισμα τιμολογίου ευρώ, το 59% της συνολικής αξίας αφορά σε βιομηχανικά προϊόντα, το 31,6% σε πρωτογενή πλην πετρελαιοειδών και το 9,4% σε πετρελαιοειδή. Όσον αφορά στις συναλλαγές εξαγωγών με νόμισμα τιμολογίου δολάριο ΗΠΑ, το 72,5% της συνολικής αξίας των συναλλαγών αφορά σε πετρελαιοειδή προϊόντα, το 16,2% σε βιομηχανικά και το 11,3% σε πρωτογενή πλην πετρελαιοειδών.

Όσον αφορά στις συναλλαγές εξαγωγών με νόμισμα τιμολογίου εθνικό νόμισμα των κρατών μελών εκτός ευρωζώνης το 66% της συνολικής αξίας αφορά σε βιομηχανικά προϊόντα και το 34% σε πρωτογενή πλην πετρελαιοειδών. Από τις συναλλαγές εξαγωγών με άλλο νόμισμα τιμολογίου πλην εθνικού νομίσματος των κρατών μελών εκτός ευρωζώνης, του ευρώ και του δολαρίου, το 76,2% της συνολικής αξίας αφορά σε βιομηχανικά προϊόντα, το 23,6% σε πρωτογενή πλην πετρελαιοειδών και το 0,2% σε πετρελαιοειδή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εξαγωγές τρίτες χώρες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ