Το ΣΔΟΕ ψάχνει «φως» στα εξωτικά νησιά Μάρσαλ για Hellas Power και Energa - iefimerida.gr

Το ΣΔΟΕ ψάχνει «φως» στα εξωτικά νησιά Μάρσαλ για Hellas Power και Energa

Το ΣΔΟΕ ψάχνει «φως» στα εξωτικά νησιά Μάρσαλ για Hellas Power και Energa
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα νησιά Μάρσαλ του Ειρηνικού Ωκεανού (φορολογικό παράδεισο για off shore) αναζητεί το ΣΔΟΕ και η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος την άκρη του νήματος για το επενδυτικό fund Worldwide Energy το οποίο φέρεται να εξαγόρασε πέρυσι το Νοέμβριο τις μετοχών των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Hellas Power και Energa.

Οι εταιρείες αυτές που κατέχουν περίπου το 8% της αγοράς ρεύματος στη χώρα με περίπου 200.000 πελάτες οικιακών και εμπορικών τιμολογίων οφείλουν περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ, τα 70 στον ΔΕΣΜΗΕ και τα υπόλοιπα στη ΔΕΗ ενώ υπολογίζεται ότι έχουν εισπράξει επίσης περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ από το χαράτσι των ακινήτων τα οποία και θα πρέπει να αποδώσουν σύντομα.

Οπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα» οι εταιρείες που ανήκαν έως το Νοέμβριο στον επιχειρηματία Βασίλη Μηλιώνη και στην οικογένεια Αριστείδη Φλώρου, αντίστοιχα, πούλησαν τις μετοχές τους στο συγκεκριμένο -ρωσοαραβικών συμφερόντων fund- επικαλούμενες μεγάλες ζημιές που ανέρχονταν σε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.
Για τις οφειλές είχε γίνει ειδική ρύθμιση αλλά την περασμένη εβδομάδα δεν καταβλήθηκε η δόση των 27 εκατομμυρίων ευρώ προς τον ΔΕΣΜΗΕ.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το υπουργείο Περιβάλλοντος ενεργοποιήθηκαν και τότε αποκαλύφθηκε ότι η μεταβίβαση βρισκόταν ήδη υπό το μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ και της Αρχής για το ξέπλυμα, καθώς δεν έχουν σταλεί ακόμη από το Νοέμβριο τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από το fund για την εκπροσώπησή του σε επίπεδο φυσικού προσώπου.

Η Energa, από τη δική της πλευρά, υποστηρίζει ότι «μέχρι και την προηγούμενη δόση η καταβολή των υποχρεώσεων του ομίλου γινόταν κανονικά, και διεκόπη μόνο όταν ο ΔΕΣΜΗΕ αρνήθηκε να εγγράψει στο μητρώο προμηθευτών το νέο σχήμα που απορρόφησε τις δύο εταιρείες».

Σε σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ιωάννη Μανιάτης οι εκπρόσωποι των εταιρειών υποσχέθηκαν να καταβάλουν την επομένη (Παρασκευή) τη δόση των 27 εκατομμυρίων αλλά αυτό δεν έγινε καθώς -σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας- «οι τραπεζικοί της λογαριασμοί βρέθηκαν δεσμευμένοι».
Εαν το ποσό δεν καταβληθεί ούτε σήμερα, τότε ο Δ.Σ. του ΔΕΣΜΗΕ που συνεδριάζει εκτάκτως, αναμένεται να καταγγείλει τη σύμβαση αγοραπωλησίας που έχει μαζί τους (αυτό σημαίνει ότι οι 200.000 πελάτες επιστρέφουν στη ΔΕΗ).

Επίσης, εντός της εβδομάδας οι δύο εταιρείες θα προσέλθουν στη ΡΑΕ, έπειτα από απόφαση που έλαβε η ολομέλειά της την περασμένη Πέμπτη να τις καλέσει σε ακρόαση για ανάκληση των αδειών τους

Τι σημαίνει η επιστροφή στη ΔΕΗ

Σε ανακοίνωσή της η ΡΑΕ τονίζει ότι, ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε εξέλιξη, θα τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός του «τελευταίου καταφυγίου», δηλαδή θα συνεχίσει να τους τροφοδοτεί η ΔΕΗ χωρίς αυτό να σημαίνει γι' αυτούς επιπλέον κόστος.

«Ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε εξέλιξη στη λειτουργία ενός προμηθευτή ηλεκτρισμού, ο πελάτης του είναι πλήρως εξασφαλισμένος ως προς την τροφοδότησή του με ηλεκτρική ενέργεια», αναφέρει η Αρχή, καθώς το ισχύον νομικό πλαίσιο προβλέπει ότι τον ρόλο αυτό τον έχει η ΔΕΗ.
Εφόσον πάντως σήμερα ο ΔΕΣΜΗΕ καταγγείλει τη μεταξύ τους σύμβαση, τότε η ΡΑΕ θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της οδηγίες για όσα πρέπει να ξέρει ένος καταναλωτής προκειμένου να αλλάξει πάροχο.

Τι θα γίνει με το χαράτσι

Ενα ερώτημα είναι αν οι δύο εταιρείες έχουν αποδώσει στο υπουργείο Οικονομικών τα περίπου 100 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι έχουν εισπράξει από το τέλος ακινήτων. «Τα ποσά από το τέλος τώρα θα αρχίσουν να αποδίδονται καθώς η εταιρεία άργησε να τα τιμολογήσει. Τα ποσά αποδίδονται 20 ημέρες μετά το τέλος του μήνα στη διάρκεια του οποίου καταβλήθηκαν. Τα εισπράξαμε Δεκέμβριο και θα αρχίσουν να καταβάλλονται εντός των ημερών», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ