Σαουδική Αραβία: Νεαρός καταδικάστηκε σε θάνατο για... αθεΐα - iefimerida.gr

Σαουδική Αραβία: Νεαρός καταδικάστηκε σε θάνατο για... αθεΐα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: al Sharq
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε θάνατο καταδίκασαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ένα νεαρό άνδρα που κατηγορείται για αθεϊα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα πρόκειται για τον Αχμάντ αλ Σάμρι, περίπου 20 ετών, απ’ την πόλη Χαφάρ αλ Μπατίν, ο οποίος μπήκε στο μάτι των αρχών το 2014 όταν ανήρτησε στα social media βίντεο στα οποία φέρεται να απαρνείται το Ισλάμ και τον Μωάμεθ.

Συνελήφθη κατηγορούμενος για αθεϊα και και βλασφημία και οδηγήθηκε στη φυλακή, ενώ στη συνέχεια καταδικάστηκε από τοπικό δικαστήριο σε θάνατο τον Φεβρουάριο του 2015. Ο συνήγορός του είχε υποστηρίξει τότε ότι ο πελάτης του δεν έστεκε καλά κι ότι όταν γύρισε τα βίντεο τελούσε υπό την επήρεια μέθης και ναρκωτικών.

Ο νεαρός έχασε στο Εφετείο, ενώ και το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε στις αρχές της εβδομάδας την ποινή του.

Σαουδική Αραβία: Νεαρός καταδικάστηκε σε θάνατο για... αθεΐα  | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με την αυστηρή θρησκευτική νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας η αποκήρυξη του Ισλάμ τιμωρείται με φυλάκιση και σκληρές σωματικές τιμωρίες, ενώ ο πρώην βασιλιάς Αμπντουλάχ είχε επαναπροσδιορίσει με διατάγματά του τους άθεους ως τρομοκράτες, σύμφωνα με έκθεση της Human Rights Watch.

Ένας άλλος πολίτης πέρυσι καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη και 2.000 βουρδουλιές επειδή εξέφρασε αθεϊστικές απόψεις σε εκατοντάδες αναρτήσεις του στα social media.

Η υπόθεση του Αχμάντ αλ Σάμρι έχει προκαλέσει σάλο στη χώρα. Οι χρήστες των social media εμφανίζονται διχασμένοι. Αρκετοί καταδίκασαν τη Σαουδική Αραβία επισημαίνοντας ότι είναι μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UNHRC).

Άλλοι, ωστόσο, πανηγύρισαν την καταδίκη του.

«Αν είσαι άθεος χαμηλού προφίλ, πάει καλά. Αλλά αν μιλάς δημόσια και ασκείς κριτική στο Θεό και τη θρησκεία μας, τότε πρέπει να τιμωρηθείς», έγραψε ένας.

«Εύχομαι να αναμετέδιδαν ζωντανά τον αποκεφαλισμό του», είπε ένας άλλος.

"I wish there will be live streaming when you cut his head off " #مرتد_حفرالباطن pic.twitter.com/cuClKGI40K

Διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν συχνά τη Σαουδική Αραβία για καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Την περασμένη εβδομάδα η χώρα εξελέγη στην επιτροπή δικαιωμάτων των γυναικών του ΟΗΕ. Και να σκεφθεί κανείς ότι οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν ασυνόδευτες στη Σαουδική Αραβία, ούτε να οδηγούν, ενώ ψήφισαν για πρώτη φορά το 2015.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ