Σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις: «Τραβάνε» από τα έτοιμα για να πληρώνουν φόρους - iefimerida.gr

Σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις: «Τραβάνε» από τα έτοιμα για να πληρώνουν φόρους

Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η υπερφορολόγηση και η παρατεταμένη αβεβαιότητα στην οικονομία έχουν ως αποτέλεσμα επιχειρήσεις και νοικοκυριά όχι μόνο να μην αποταμιεύουν αλλά να τραβάνε από τα έτοιμα για να πληρώσουν φόρους και εισφορές.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί, καθώς στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, το ποσοστό της αποταμίευσης, που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο εισόδημα, διαμορφώθηκε στο -8,9% έναντι -8% το δ’ τρίμηνο του 2015.

Όπως αναφέρει η Ημερησία η εικόνα επιδεινώθηκε τους πρώτους μήνες του 2017, καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 4 δισ. ευρώ εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Οσο δε παρατείνεται η αβεβαιότητα με τη δεύτερη αξιολόγηση να μην ολοκληρώνεται, το τίμημα για την ελληνική οικονομία αυξάνεται και διευρύνονται οι αρνητικές συνέπειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστική είναι η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την οποία η μεγαλύτερη επίπτωση από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις είναι η μη ένταξη στο QE, που έχει και ως αποτέλεσμα την εκροή καταθέσεων, που- παρά τα capital controls- τον Φεβρουάριο έφτασε στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2001.

Μάλιστα, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η επιστροφή των καταθέσεων ακόμη και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις θετικές εξελίξεις που θα φέρει στον τραπεζικό τομέα, θα είναι σταδιακή και με αργό ρυθμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αποταμίευση καταθέσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ