Από κόσκινο εξετάσεων και συνέντευξης 750.000 υπάλληλοι - iefimerida.gr

Από κόσκινο εξετάσεων και συνέντευξης 750.000 υπάλληλοι

Από κόσκινο εξετάσεων και συνέντευξης 750.000 υπάλληλοι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αξιολόγηση με γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη με διαδικασία που πιθανώς θα κινείται στα πρότυπα του συστήματος για την επιλογή διευθυντών και θα ελέγχεται από τον ΑΣΕΠ, ετοιμάζει η κυβέρνηση για περίπου 750.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, η αξιολόγηση των 750.000 δημοσίων υπαλλήλων θα περιλαμβάνει γραπτές εξετάσεις και συνεντεύξεις ενώ δεν αποκλείεται ορισμένοι από αυτούς -που δεν θα κριθούν κατάλληλοι- να απομακρυνθούν από το δημόσιο.

Μάλιστα, ο Δημήτρης Ρέππας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους η διαδικασία αξιολόγησης που προβλέπεται για την επιλογή των νέων διευθυντών υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ.

«Αυτό πρέπει να γίνει, όχι μόνο για κάποιους οι οποίοι διεκδικούν μια θέση ευθύνης, αλλά για κάθε έναν ο οποίος υπηρετεί στο Δημόσιο», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Ρέππας, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία αυτή δεν θα οδηγήσει αναγκαστικά σε απολύσεις: «Από αυτή τη διαδικασία όχι, γιατί δεν μπορεί το ΑΣΕΠ να την κάνει».

Ωστόσο, είπε ο υπουργός, υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να μειωθεί το κόστος του δημοσίου, όπως η μείωση των λειτουργικών δαπανών και η μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω της εφαρμογής του Νέου Μισθολογίου. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ρέππα, τα τελευταία δύο χρόνια οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατα 2 δισ. ευρώ ενώ το Νέο Μισθολόγιο θα επιφέρει νέα μείωση κατά 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο.

Επιπλέον, ο Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να μειωθεί μέσω του παγώματος των προσλήψεων και των συνταξιοδοτήσεων. «Ο αριθμός των αποχωρήσεων - παραιτήσεων σε σχέση με τις προσλήψεις νομίζω ότι μπορεί να μας οδηγήσει στο να επιτύχουμε αυτό τον στόχο της μείωσης προσωπικού», είπε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν και υποχρεωτικές αποχωρήσεις (απολύσεις) μέσω κατάργησης οργανικών θέσεων: «Μπορεί κάποιος να πει ότι όταν καταργείται η θέση, τότε μπορεί ίσος αριθμός υπαλλήλων να απομακρυνθεί από το Δημόσιο», σημείωσε ξεκαθαρίζοντας όμως ότι ακόμα κι αν γίνουν καταργήσεις οργανικών θέσεων αυτό δεν σημαίνει ότι θα απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτές: «Θα πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία αξιολόγησης ώστε να επιλέξεις αυτούς οι οποίοι κατά ίσο αριθμό μπορεί να απομακρυνθούν».

Τέλος, ο Δημήτρης Ρέππας επανέφερε το θέμα της κατάργησης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αν γίνει συνταγματική αναθεώρηση: «Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης μετά το 2013, εφόσον διατυπωθεί και υιοθετηθεί μια τέτοια πρόταση, μπορεί πράγματι να αρθεί η μονιμότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ