Οι διαδηλωτές κατά του Πούτιν έχουν ένα νέο «όπλο» -Μία εφαρμογή στο κινητό, που βοηθά αν συλληφθούν - iefimerida.gr

Οι διαδηλωτές κατά του Πούτιν έχουν ένα νέο «όπλο» -Μία εφαρμογή στο κινητό, που βοηθά αν συλληφθούν

Φωτογραφία: AP/ Pavel Golovkin
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οσοι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης στη Ρωσία, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σύλληψης. Τώρα, έχουν ένα νέο «όπλο». Μία εφαρμογή στο κινητό, που τους επιτρέπει να ενημερώσουν απευθείας, όταν τελικά τους φορέσουν χειροπέδες.

Στη Ρωσία θα γίνουν προεδρικές εκλογές την επόμενη χρονιά, στις οποίες αναμένεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα διεκδικήσει μία νέα θητεία. Τον προηγούμενο μήνα, υπήρξαν μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πολλές ρωσικές πόλεις. Και αναμένονται περισσότερες, εκτιμά το Reuters.

Για αυτόν το λόγο, μία ρωσική εταιρεία, μία οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ένα αντιπολιτευόμενο κίνημα συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του «Red Button». Αυτό, αυτόματα μεταδίδει την τοποθεσία και τις πληροφορίες για επαφές σε περίπτωση ανάγκης, ενός διαδηλωτή που έχει συλληφθεί.

Αυτό, θα επιτρέψει στους άλλους να σπεύσουν να πράξουν τα δέοντα, για την αποφυλάκιση του διαδηλωτή, καθώς μεταξύ των άλλων πληροφοριών η εφαρμογή αυτή ενημερώνει και σε ποιο αστυνομικό τμήμα έχει μεταφερθεί το άτομο που συνελήφθη.

«Με αυτές τις πληροφορίες, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορούν να βοηθήσουν κατά κάποιο τρόπο το εν λόγω άτομο, για παράδειγμα στέλνοντας έναν δικηγόρο», εξήγησε στο Reuters ο δημιουργός της εφαρμογής, Αλεξάντερ Λιτρέεφ. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι άνθρωποι συλλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται με βία από τις αρχές, ενώ οι άλλοι δεν μπορούν να κάνουν κάτι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Λιτρέεφ, μέχρι τώρα ήδη 4.000 χρήστες έχουν «κατεβάσει» στο κινητό τους την εφαρμογή, η οποία διατίθεται δωρεάν. Το σύστημα αναμένεται να αρχίσει να στέλνει live ενημερώσεις από τις 29 Απριλίου, ημέρα στην οποία η οργάνωση Open Russia έχει καλέσει σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, σε όλη τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ