Μπαγκλαντές: Πάνω από 1 δισ. δολάρια για την κατασκευή 600 τεμένων- Ενα σε κάθε πόλη - iefimerida.gr

Μπαγκλαντές: Πάνω από 1 δισ. δολάρια για την κατασκευή 600 τεμένων- Ενα σε κάθε πόλη

Φωτογραφία: A.M. Ahad/AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την «ευγενική» χορηγία της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να ανεγερθούν περίπου 600 τεμένη στο Μπαγκλαντές.

Η χώρα ενέκρινε το σχέδιο για την οικοδόμηση των τεμενών χάρη σε σαουδαραβική χρηματοδότηση ύψους 1,07 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Αυτό ωστόσο, εντείνει τις ανησυχίες για την εξάπλωση μιας εξαιρετικά αυστηρής εκδοχής του Ισλάμ στο κράτος της Νότιας Ασίας.

Συγκεκριμένα, οι αρχές του Μπανγκλαντές ενέκριναν την οικοδόμηση συνολικά 560 τεμενών, γεγονός που σημαίνει ότι θα ανεγερθεί ένα τέμενος σε κάθε πόλη της χώρας.

Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η κίνηση αυτή είναι μία προεκλογική παραχώρηση της κυβέρνησης της Σέιχ Χασίνα προς τους ισλαμιστές ενόψει πιθανών πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Τα τεμένη θα ανεγερθούν με σαουδαραβικά χρήματα, θα είναι εφοδιασμένα με αναγνωστήρια, βιβλιοθήκες και πολιτιστικά κέντρα, και θα αποτελέσουν ένα «μοντέλο» για τους πιστούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαμίμ Αφζάλ, ο επικεφαλής του Ισλαμικού Ιδρύματος, ενός δημόσιου οργανισμού.

«Αυτή είναι μια τέλεια ιδέα για να διαδοθεί η αληθινή γνώση του ισλάμ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η πρωθυπουργός είχε ζητήσει κεφάλαια από τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα χρηματοδοτήσει σχεδόν ολόκληρο το έργο του 1,07 δισεκατομμυρίου δολαρίων, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία, ανέφερε υπουργός της.

Σούφι και ινδουιστές ωστόσο αντιδρούν στο μεγαλόπνοο σχέδιο. «Οι σαουδαραβικές χρηματοδοτήσεις είναι ανησυχητικές. Μπορεί να χρησιμοποιούν τα χρήματα αυτά για να προωθήσουν τον ουαχαμπισμό μέσω των τεμενών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρεζαούλ Χακ Τσαντπούρι, μέλος μιας οργάνωσης των σουφιστών μουσουλμάνων.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι στο Μπανγκλαντές τα τελευταία χρόνια έχουν ξεσπάσει επεισόδια τζιχαντιστικής βίας με πολλές επιθέσεις να έχουν διαπραχθεί εναντίον άθεων, μελών θρησκευτικών μειονοτήτων και ξένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μπανγκαντλές τεμένη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ