Ιστορικές στιγμές: Ολοι, πλην Μελανσόν, στηρίζουν Μακρόν για πρόεδρο - iefimerida.gr

Ιστορικές στιγμές: Ολοι, πλην Μελανσόν, στηρίζουν Μακρόν για πρόεδρο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα δημοκρατικό μέτωπο όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης υψώνεται στη Γαλλία εναντίον της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τη Δεξιά, ως το Κομμουνιστικό Κόμμα, όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην νεοκομμουνιστών και ακραίων αριστερών) κάλεσαν τους Γάλλους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον φιλελεύθερο σοσιαλιστή Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής, που θα γίνει στις 7 Μαΐου, ώστε να κόψουν την πορεία της Λεπέν προς την προεδρία.

Ο μόνος που δεν ζήτησε από τους οπαδούς του να στηρίξουν τη δημοκρατική λύση, αλλά αντίθετα εξομοίωσε τον Μακρόν με τη Λεπέν ως «εχθρούς», ήταν ο νεοκομμουνιστής υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ήρθε τέταρτος στον πρώτο γύρο.

Μελανσόν: Ελεύθεροι οι ψηφοφόροι μου για τον β’ γύρο

Απογοητευμένος με το αποτέλεσμα εμφανίστηκε ο νεοκομμουνιστής υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν. «Το αποτέλεσμα που ακούσαμε δεν ήταν εκείνο που ελπίζαμε όλοι. Δεν ήταν ένα καλό αποτέλεσμα», παραδέχθηκε. Ο Μελανσόν διαβεβαίωσε τουλάχιστον ότι θα σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι. Ο Μελανσόν επιτέθηκε και στους δύο «μονομάχους», Λεπέν και Μακρόν, τους οποίους κατηγόρησε ότι θέλουν να παραμείνουν οι υπάρχοντες θεσμοί και ότι δεν έχουν οικολογική συνείδηση.

Ωστόσο, δεν έδωσε «γραμμή» για τον β’ γύρο. «Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο. Ο καθένας από εσάς ξέρει τις θέσεις μου. Δεν έχω λάβει καμία εντολή για το τι θα πράξουν. Οι υποστηρικτές μου θα λάβουν τις δικές τους αποφάσεις», είπε.

Ο Ολάντ συνεχάρη Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Εμανουέλ Μακρόν στις 8.15 μ.μ. (9.15 μ.μ. ώρα Ελλάδος) την Κυριακή για να τον συγχαρεί για το αποτέλεσμα. Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, σύμφωνα με τη Γαλλική Προεδρία, θα εκφραστεί σύντομα με δήλωση, πιθανότατα στις αρχές της εβδομάδας. Ο κ. Ολάντ θα καλέσει σε ψήφο ενάντια στην ακροδεξιά. Ο κ. Ολάντ παρακολούθησε τα αποτελέσματα στο προεδρικό γραφείο, μαζί με στενούς του συνεργάτες.

Φιγιόν: Στηρίζω Μακρόν

Ο συντηρητικός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή του στον Μακρόν στον β’ γύρο. «Δεν το κάνω ελαφρά τη καρδιά, αλλά η αποχή δεν είναι επιλογή. Πολλώ δε μάλλον που ένα κόμμα όπως το Εθνικό Μέτωπο είναι κοντά στην εξουσία», δήλωσε, θυμίζοντας: «Είναι γνωστό για τις μισαλλόδοξες απόψεις του το κόμμα που ίδρυσε ο Ζαν Μαρίν Λεπέν. Δεν υπάρχει άλλη λύση από την καταψήφιση της άκρας δεξιάς. Συνεπώς, θα στηρίξω τον Εμανουέλ Μακρόν».

Αμόν: Στηρίζω Μακρόν και όχι την εχθρό της Γαλλίας

Σε δηλώσεις του ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν τόνισε ότι «δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα θέλαμε». Διεμήνυσε δε πως στον β’ γύρο θα στηρίξει Μακρόν. Οπως είπε, «από αύριο έχουμε αναμέτρηση μεταξύ ενός "πολιτικού αντιπάλου" (σ.σ.: εννοώντας τον Μακρόν) και μιας "εχθρού της Γαλλίας», εννοώντας τη Μαρίν Λεπέν.

Ιστορικές στιγμές: Ολοι, πλην Μελανσόν, στηρίζουν Μακρόν για πρόεδρο  | iefimerida.gr 0

Υποκλίνεται στον Μακρόν το Σοσιαλιστικό Κόμμα -Του τηλεφώνησε ο Ολάντ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Εμανουέλ Μακρόν για να τον συγχαρεί. Πηγές από το περιβάλλον του Ολάντ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος «θα εκφραστεί πολύ καθαρά και γρήγορα» για την επιλογή του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εξηγεί το προεδρικό μέγαρο.

Τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας στον Εμανουέλ Μακρόν στον β' γύρο εξέφρασε ανοιχτά ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν, που καταποντίστηκε στον α' γύρο των εκλογών.

Ιστορικές στιγμές: Ολοι, πλην Μελανσόν, στηρίζουν Μακρόν για πρόεδρο  | iefimerida.gr 1


Σε δηλώσεις του ο Μπενουά Αμόν έκανε λόγο για «ιστορική ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος» και τόνισε ότι «δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα θέλαμε».
Αλλά και το νούμερο δύο της ομάδας του Μπενουά Αμόν στην προεκλογική περίοδο, Aurélie Filippetti, κάλεσε τους Γάλλους να ψηφίσουν υπέρ του Μακρόν.

«Φυσικά είμαι απογοητευμένη, γιατί ο Μπενουά Αμόν έκανε μια αξιοπρεπή εκστρατεία και παρά την ήττα του έδειξε μεγάλο ανθρωπισμό. Εφερε νέες ιδέες τις οποίες χρειαζόμαστε. Η Αριστερά δεν βρίσκεται στον δεύτερο γύρο, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν εκπροσωπεί την Αριστερά, ποτέ δεν το δήλωσε άλλωστε. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να στηρίξουμε την υποψηφιότητά του για να σταματήσουμε την απειλή της Μαρίν Λεπέν», είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος στήριξε τον Μακρόν από τον α' γύρο, καλεί τους πολίτες να τον ψηφίσουν και στον β' γύρο.

Και ο νυν σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας καλεί να στηριχθεί ο Μακρόν

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ κάλεσε τους Γάλλους να ψηφίσουν Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ζήτησε μια «καθαρή θέση όλων των δημοκρατών» απέναντι στο «σκοτεινό σχέδιο» του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, «15 χρόνια μετά το σοκ του Απριλίου 2002», όπως είπε, υπαινισσόμενος τη νίκη του πατέρα της Λεπέν.

«Απόψε (σ.σ.: την Κυριακή), η παρουσία μιας υποψήφιας της άκρας δεξιάς στον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής, 15 χρόνια μετά το σοκ του Απριλίου 2002, απαιτεί μια καθαρή και σαφή θέση όλων των δημοκρατών. Για τον λόγο αυτό, τους καλώ κατηγορηματικά να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο για να πολεμήσουμε το Εθνικό Μέτωπο και να κάνουμε το σκοτεινό σχέδιό του πισωγυρίσματος της Γαλλίας και διχασμού των Γάλλων να αποτύχει», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός από το Hôtel de Matignon.

Υπέρ Μακρόν ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Με ένα tweet, ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Jean Christophe Cambadelis κάλεσε το κόμμα «να ενωθεί για να κάνει μέτωπο εναντίον του Εθνικού Μετώπου». «Χαιρετίζω τη θαρραλέα προεκλογική εκστρατεία του Μπενουά Αμόν. Ο δεύτερος γύρος δεν κερδήθηκε. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να ενωθεί για να κάνει μέτωπο εναντίον του Εθνικού Μετώπου», έγραψε.

Υπέρ Μακρόν η Δεξιά

Ο μεγάλος χαμένος της προεδρικής εκλογής Φρανσουά Φιγιόν κάλεσε τους Γάλλους να κλείσουν τον δρόμο της Μαρίν Λεπέν στην προεδρία και να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν. «Είναι η προσωπική μου ήττα, αναλαμβάνω όλη την ευθύνη», δήλωσε ο ητττημένος Φιγιόν, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

«Παρά τις προσπάθειές μου, δεν μπόρεσα να σας πείσω», δήλωσε ο Φιγιόν. «Τα εμπόδια στον δρόμο μου ήταν πολλά. Αναλαμβάνω την ευθύνη, αυτή η ήττα είναι δική μου, εγώ μόνος μου θα την αναλάβω. Απευθύνω ένα μήνυμα φιλίας σε όσους με στήριξαν», είπε ο Φιγιόν.

Ο γερουσιαστής François Baroin κάλεσε τους δεξιούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν Μακρόν. «Πρέπει να είμαστε αξιοπρεπείς και να σεβαστούμε την ψήφο των Γάλλων. Εζησα το 2002 την κατάρρευση της Αριστεράς, δεν πίστευα ότι θα ζούσα στη Δεξιά το ίδιο πράγμα, ότι η γκολική οικογένεια που ίδρυσε την 5η Δημοκρατία θα έσβηνε από τον δεύτερο γύρο. Είναι ένας σεισμός για εμάς, με βαριές συνέπειες. Το σχέδιο της κυρίας Λεπέν σημαίνει χάος για τη χώρα. Προσωπικά θα ψηφίσω τον Μακρόν».

Ιστορικές στιγμές: Ολοι, πλην Μελανσόν, στηρίζουν Μακρόν για πρόεδρο  | iefimerida.gr 2


Και άλλα κορυφαία στελέχη της Δεξιάς, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Jean-Pierre Raffarin και ο νυν περιφερειάρχης της Νίκαιας Christian Estrosi, κάλεσαν να ψηφιστεί ο Μακρόν στον δεύτερο γύρο. «Είναι μεγάλη η απογοήτευση για πολλούς Γάλλους. Η παρουσία της κ. Λεπέν στον δεύτερο γύρο είναι ένα πολύ άσχημο νέο και γι' αυτό, χωρίς δισταγμό, καλώ όλους όσοι είναι στην ίδια γραμμή να στοιχηθούν πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν. Πρέπει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές να έχουμε μια πλειοψηφία που θα ισορροπεί τις ακρότητες του Μακρόν. Οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι είναι δεμένοι με τις αξίες της Γαλλίας, πρέπει να στοιχηθούν πίσω από τον Μακρόν», είπε.

Ο δεξιός Αλέν Ζιπέ καλεί να ψηφιστεί ο Μακρόν

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, ο οποίος έχασε από τον Φρανσουά Φιγιόν στις εσωκομματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, έκανε δήλωσε από το δημαρχείο του Μπορντό (είναι δήμαρχος): «Η χώρα μας χρειάζεται θαρραλέες μεταρρυθμίσεις για να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό κράτος, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να επαναφέρουμε την παιδεία και την κατάρτιση στην καρδιά της πολιτικής. Περιμένω από τον Εμανουέλ Μακρόν να επαναφέρει την αξιοπιστία της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή και να δώσει στη νεολαία της Γαλλίας την ελπίδα ενός καινούργιου κόσμου».

Υπέρ Μακρόν και το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας

Ο Pierre Laurent, γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, κάλεσε τους Γάλλους να ψηφίσουν εναντίον της Μαρίν Λεπέν: «Καλώ να καταψηφιστεί η Μαρίν Λεπέν. Δύο σημειώσεις: η εκπληκτική άνοδος του Ζαν-Λικ Μελανσόν, η οποία είναι μεγαλύτερη από το 2012, σημαίνει ότι υπάρχει μια Αριστερά που αναγεννάται σε αυτές τις εκλογές. Υπάρχει ένας δεύτερος γύρος στον οποίο δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου, όπως και εκατομμύρια άνθρωποι. Θα νικήσουμε τη Μαρίν Λεπέν, σας καλώ να τη νικήσουμε, μόνο ένα ψηφοδέλτιο υπάρχει για να το κάνουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι στηρίζουμε το πρόγραμμα του Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο επίσης θα κληθούμε να πολεμήσουμε».

Mάλιστα, η κομματική εφημερίδα του ΚΚΓ κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 24 Απριλίου με ένα εκπληκτικό εξώφυλλο και τίτλο «ΠΟΤΕ» Λεπέν.

Ιστορικές στιγμές: Ολοι, πλην Μελανσόν, στηρίζουν Μακρόν για πρόεδρο  | iefimerida.gr 3


Ποιον θα ψηφίσουν οι υποψήφιοι που έχασαν
Για τον Μακρόν: Ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Μπενουά Αμόν.
Δεν δίνουν γραμμή: Philippe Poutou, François Asselineau.
Θα ψηφίσει λευκό: Nathalie Arthaud (Ακρα Αριστερά).
Δεν ξέρουν ακόμη: Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος θέλει πρώτα να συμβουλευθεί τα μέλη του κινήματός του και ο Nicolas Dupont-Aignan, ο οποίος θέλει να συμβουλευθεί τα όργανα του κόμματός του.
Αγνωστη τοποθέτηση: Jacques Cheminade, Jean Lassalle.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γαλλία Εκλογές μακρον στηρίζουν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ