Ανω-κάτω η Κεντρική Επιτροπή -Νίκος Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης αμφισβητούν τις επιλογές της Φώφης για το Συνέδριο - iefimerida.gr

Ανω-κάτω η Κεντρική Επιτροπή -Νίκος Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης αμφισβητούν τις επιλογές της Φώφης για το Συνέδριο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απόλυτο αιφνιδιασμό στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά προκάλεσε η πρόταση της πλευράς Ξεκαλάκη - Ανδρουλάκη που αμφισβήτησαν την διαδικασία του επερχόμενου Συνεδρίου της Δημοκρατικής παράταξης.

Ο εκνευρισμός ήταν διάχυτος στην αίθουσα του Caravel που συνεδρίαζε η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

«Τα παιδία παίζει» έλεγαν ορισμένοι.

«Πού διαφέρει η πρόταση της Φώφης από την άλλη πρόταση;», πρόσθεταν.

«Γιατί δεν λύθηκαν αυτά τα θέματα νωρίτερα και φτάσαμε εδω; Τώρα μας βλέπει ο κόσμος να τσακωνόμαστε πάλι», έλεγαν στελέχη που τηρούσαν στάση ουδετερότητας.

«Εμείς δεν θέλουμε να αντιπαρατεθούμε με τη Φώφη. Θέλουμε να εφαρμοστεί η απόφαση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ του 2015 για τη δημιουργία νέου φορέα. Και επίσης να πούμε στο Ποτάμι και στους "τρεις" οτι εμείς είμαστε έτοιμοι ακόμα κι αν δεν είστε εσείς», έλεγαν στελέχη που υποστηρίζουν την πρόταση Ξεκαλάκη - Ανδρουλάκη.

Το κλίμα ήταν τόσο έντονο που στελέχη και βουλευτές που είναι κοντά στην κυρία Γεννηματά αποχώρησαν από τη συνεδρίαση για να μην υπαρχει απαρτία στην ψηφοφορία.

Εγινε η ψηφοφορία -Η πρόταση Ανδρουλάκη θα συζητηθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο

Υπέρ της πρότασης να ψηφιστούν οι δύο προτάσεις (Γεννηματά και Ανδρουλάκη-Ξεκαλάκη) τάχθηκαν 41 μέλη της ΚΕ.

Στη συνέχεια 44 από τους παρόντες ψήφισαν υπέρ της πρότασης Ανδρουλάκη.

Η πρόταση αυτή θα προωθηθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό σημαίνει ότι η διένεξη της ηγεσίας του κόμματος με τα δύο νεότερα στελέχη θα συνεχιστεί και στα όργανα του κόμματος, ως το Συνέδριο.

ΠΑΣΟΚ: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση Γεννηματά

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, η πρόταση της Φώφης Γεννηματά είναι αυτή που αποτέλεσε κατά πλειοψηφία απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Η απόφαση αναφέρει:

«Καλούμαστε σήμερα να επικυρώσουμε ως ΠΑΣΟΚ, τον Οδικό χάρτη για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Οι Σύνεδροι θα προέρθουν κατά 50% από τα κόμματα-φορείς της Συμπαράταξης. Από το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν τα εκλεγμένα στελέχη μας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, οι Γραμματείς και οι Αναπληρωτές των Τομέων, οι πρώην βουλευτές , τα εκλεγμένα από την βάση μέλη των Νομαρχιακών μας Επιτροπών και οι Γραμματείς των Δημοτικών μας οργανώσεων.
Το άλλο 50% των συνέδρων θα είναι από την Κοινωνία εκλεγμένα, ενεργά στελέχη στην Αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, στα Κινήματα με τρόπο και διαδικασίες που θα εξειδικεύσει και θα εισηγηθεί στην ΚΟΕΣ η αντίστοιχη Επιτροπή Οργανωτικού που θα συγκροτηθεί.
Συγκροτείται Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) από θεσμικά στελέχη των κομμάτων, τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανεξάρτητα στελέχη του προοδευτικού χώρου και εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού και της νεολαίας.

Η ΚΟΕΣ θα συντονίζεται από Γραμματεία.

Τα μέλη της ΚΟΕΣ συγκροτούν τις Επιτροπές του Συνεδρίου.

Οι Επιτροπές Οργανωτικού, Επικοινωνίας, Οικονομικής Εξόρμησης θα αναλάβουν τα ζητήματα διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Οι Επιτροπές για την Πολιτική Εισήγηση, το Πρόγραμμα Ελλάδα, την Οργανωτική Λειτουργία της ΔΗΣΥ και την Νέα Γενιά, θα επεξεργαστούν το ταχύτερο τις σχετικές εισηγήσεις για τον Προσυνεδριακό Διάλογο.

Ο Προσυνεδριακός διάλογος θα διεξαχθεί με:

(α) Ειδικές ημερίδες στις Περιφέρειες της χώρας για το Πρόγραμμα Ελλάδα

(β) Θεματικές Ημερίδες για την Υγεία, την Παιδεία, την Αγροτική Πολιτική, την Κοινωνική Πολιτική,

(γ)Ανοιχτές Συνελεύσεις-συζητήσεις σε κάθε Δήμο της χώρας.

(δ) Μέσω του διαδικτύου με πρωτοβουλίες της Ομάδας επικοινωνίας.

Το Συνέδριό μας θα πραγματοποιηθεί στις 30/06-2/07.

Εκεί θα συζητηθούν οι 3 κεντρικές εισηγήσεις (όπως θα έχουν διαμορφωθεί από τον προσυνεδριακό διάλογο) και θα λειτουργήσουν (6) «εργαστήρια»: Για τα θέματα των Θεσμών, των Νέων Τεχνολογιών, των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, του Επιτελικού και Αποκεντρωμένου κράτους, της Νέας Γενιάς και της Θέσης της Ελλάδας σε μια Ευρώπη και ένα κόσμο που αλλάζει.

Τονίζω και πάλι ότι σε όλες τις διαδικασίες του Συνεδρίου μας, αλλά και τις Ομάδας δουλειάς για την διαμόρφωση των εισηγήσεων μπορούν να συμμετέχουν καταθέτοντας την άποψή τους , εκπρόσωποι φορέων και στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης.

Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε, ανοιχτοί στο διάλογο, για να αναμετρηθούν απόψεις και προτάσεις και όχι για να μετρηθούν συσχετισμοί.

Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε έτοιμοι να κάνουμε συνθέσεις ιδεών και όχι αναθέσεις προσωπικών ρόλων.

Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε έτοιμοι να προβάλλουμε μία Κοινωνία Αξιών, και όχι μία κοινότητα κολλητών και φίλων.

Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορεί να αποτελέσει συνέδριο σταθμό στην ιστορία του Προοδευτικού Κινήματος στην πατρίδα μας.

Το Συνέδριό μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την παράταξη αλλά και για τη χώρα».

Τι προηγήθηκε

Ανοιχτή αμφισβήτηση της επιλογής της ηγετικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να προχωρήσει σε συνέδριο με διορισμένους συνέδρους εκδηλώθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Στέφανος Ξεκαλάκης και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης (και πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ), ως εκφραστές μιας νεότερης γενιάς στελεχών, πρότειναν να γίνει είτε ιδρυτικό συνέδριο είτε συνέδριο ανοιχτό, με τη συμμετοχή της κοινωνικής βάσης της παράταξης. Επιπλέον ζήτησαν να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος με το Ποτάμι, τις Κινήσεις και τα πρόσωπα που βρίσκονται εκτός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η ομάδα Ξεκαλάκη - Ανδρουλάκη έστειλε κείμενο με την πρότασή της στην κυρία Γεννηματά.

Έτσι, το απόγευμα του Σαββάτου αναμένονταν να μπουν σε ψηφοφορία η εισήγηση της Φώφης Γεννηματά και η πρόταση Ξεκαλάκη - Ανδρουλάκη. Στο μεταξύ ο Κώστας Σκανδαλίδης επιχείρησε να γεφυρώσει τα πράγματα και πρότεινε να γίνει το συνέδριο όπως εισηγήθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αργότερα να πραγματοποιηθεί και το συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης.

Ανω κάτω η συνεδρίαση

Ο Μιχάλης Τζελέπης που προήδρευε επιχείρησε να τεθεί σε ψηφοφορία μόνο η εισήγηση της κυρίας Γεννηματά. Υπήρξε όμως έντονη αντίδραση μελών της ΚΕ και άλλου μέλους του προεδρείου που έλεγαν ότι κατατέθηκε και άλλη πρόταση. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκανε τρίτη πρόταση να γίνει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πριν από το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Την πρότασή του στήριξαν ο Μιχάλης Κατρίνης και 14 μέλη της ΚΕ, αλλά δεν μπήκε σε ψηφοφορία.

Ο κ. Τζελέπης είπε οτι γίνεται δεκτή κατά πλειοψηφία η πρόταση της προέδρου και αποχώρησε μέσα σε έντονες αποδοκιμασίες.

Νίκος Ανδρουλάκης: «Αυτο που γίνεται είναι πρωτοφανές για ένα δημοκρατικό κόμμα. Ακούγαμε για ένα ανοιχτό συνέδριο χωρις μηχανισμούς και σε αυτό συμφωνούμε με την πρόεδρο. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφωνία, ότι έχουμε την σπόφαση του συνεδρίου του 2015. Αν δεν θέλουν τα άλλα κόμματα που συμμετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη το κατανοούμε. Ας κάνουμε συνδιάσκεψη και να αποφασίσουμε τον οδικό χάρτη για το ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης. Και τώρα ακούω για τρίτο συνέδριο, του ΠΑΣΟΚ, που θα προηγηθεί του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δεν πιστεύω σε συνέδρια μπάμπουσκες. Κάποιοι εδώ δεν σταματούν να είναι αμετανόητοι».

Ξεκαλάκης: «Έδωσαν γραμμή να φύγουν. Το ΠΑΣΟΚ συρρικνωνόταν επειδή υπήρχαν επίπλαστες ομοφωνίες. Υπάρχουν τρεις προτάσεις. Η απόφαση συντρόφων να φύγουν απο το προεδρείο δεν τιμά την εμπιστοσύνη που τους έδειξε η ΚΕ. Εισηγούμαι να διαβιβάσω στην πρόεδρο την άμεση σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΟ και να πάρουμε οριστική απόφαση σε επόμενη ΚΕ».

Παύλος Γερουλάνος: «Όταν πας να κανεις εκπτώσεις σε δημοκρατικές διαδικασίες καταλήγεις εδώ. Συμφωνώ απολύτως με την πρόταση του γραμματέα Ξεκαλάκη».

Πάνος Αναστασιάδης: «Εχουμε ζήσει τα μαρτύρια του Χριστού. Ζητώ καταλαγή. Αν βγουν προς τα έξω αυτα που γίνονται εδώ τελειώσαμε».

Ανω-κάτω η Κεντρική Επιτροπή -Νίκος Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης αμφισβητούν τις επιλογές της Φώφης για το Συνέδριο | iefimerida.gr 0

Η πρόταση του γραμματέα του κόμματος

«Γιατί να κάνουμε ένα οικογενειακό συνέδριο, με διορισμένους 1.500 κομματικούς συνέδρους και άλλους 1.500 από τα συνδικάτα και την αυτοδιοίκηση; Να κάνουμε ένα συνέδριο που να αφορά την κοινωνία, χωρίς να κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν», είπε ο κ. Ξεκαλάκης. Και πρόσθεσε:

«Γιατί στερούμε τη δυνατότητα απ’ τον κάθε προοδευτικό Έλληνα πολίτη που θέλει από το υστέρημα του χρόνου και των οικονομιών του να δηλώσει παρών στις διαδικασίες ανασυγκρότησης του χώρου να το κάνει;

Γιατί κλείνουμε την πόρτα σε κόμματα, κινήσεις και συλλογικότητες που θα μπορούσαν να είναι δυνητικοί μας συνοδοιπόροι να το πράξουν;

Πρέπει εμείς, η Πρόεδρος μας που απηύθυνε το Γενάρη του 2016 ανοιχτή πρόσκληση συμπόρευσης προς όλα τα κόμματα, τις κινήσεις και τις συλλογικότητες που διέπονται από τις ίδιες ή συγγενείς ιδεολογικές αρχές και αξίες, να κρατήσουμε την πόρτα του διαλόγου ανοιχτή και την ελπίδα της αναδόμησης του χώρου ζωντανή».

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε ένα καθαρό δίλλημα.

«Να πάμε είτε σε Επινέ (σ.σ πρόκειται για το ιδρυτικό συνέδριο του Γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος) είτε σε ανοιχτή συνδιάσκεψη χωρίς αποκλεισμούς».

Προτείνει δηλαδή είτε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα με αυτοδιάλυση των υπαρχόντων κομμάτων είτε διατήρηση της αυτονομίας των κομμάτων αλλά υιοθέτηση μιας διαφορετικής διαδικασίας που θα αφήνει ανοιχτή την πόρτα στους Ποτάμι και στην Ωρα Αποφάσεων.

Η θέση της Φώφης Γεννηματά

Νωρίτερα η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της είπε ότι «στο Συνέδριο φυσικά, θα είναι παρόντα όλα τα ενεργά και καταξιωμένα στελέχη των κομμάτων και των φορέων της Συμπαράταξης. Αλλά όχι μόνον αυτοί. Μας ενδιαφέρει να είναι παρόντες και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στην Αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια, από τις επιστημονικές οργανώσεις, τους αγροτικούς συλλόγους, τα οικολογικά κινήματα, τις γυναικείες οργανώσεις, τις οργανώσεις μεταναστών, των κινημάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι πιο ενεργές κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο μας».

Ανω-κάτω η Κεντρική Επιτροπή -Νίκος Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης αμφισβητούν τις επιλογές της Φώφης για το Συνέδριο | iefimerida.gr 1
Ανω-κάτω η Κεντρική Επιτροπή -Νίκος Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης αμφισβητούν τις επιλογές της Φώφης για το Συνέδριο | iefimerida.gr 2
Ανω-κάτω η Κεντρική Επιτροπή -Νίκος Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης αμφισβητούν τις επιλογές της Φώφης για το Συνέδριο | iefimerida.gr 3
Ανω-κάτω η Κεντρική Επιτροπή -Νίκος Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης αμφισβητούν τις επιλογές της Φώφης για το Συνέδριο | iefimerida.gr 4
Ανω-κάτω η Κεντρική Επιτροπή -Νίκος Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης αμφισβητούν τις επιλογές της Φώφης για το Συνέδριο | iefimerida.gr 5
Ανω-κάτω η Κεντρική Επιτροπή -Νίκος Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης αμφισβητούν τις επιλογές της Φώφης για το Συνέδριο | iefimerida.gr 6
Ανω-κάτω η Κεντρική Επιτροπή -Νίκος Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης αμφισβητούν τις επιλογές της Φώφης για το Συνέδριο | iefimerida.gr 7
Ανω-κάτω η Κεντρική Επιτροπή -Νίκος Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης αμφισβητούν τις επιλογές της Φώφης για το Συνέδριο | iefimerida.gr 8
Ανω-κάτω η Κεντρική Επιτροπή -Νίκος Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης αμφισβητούν τις επιλογές της Φώφης για το Συνέδριο | iefimerida.gr 9
Ανω-κάτω η Κεντρική Επιτροπή -Νίκος Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης αμφισβητούν τις επιλογές της Φώφης για το Συνέδριο | iefimerida.gr 10
Ανω-κάτω η Κεντρική Επιτροπή -Νίκος Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης αμφισβητούν τις επιλογές της Φώφης για το Συνέδριο | iefimerida.gr 11
Ανω-κάτω η Κεντρική Επιτροπή -Νίκος Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης αμφισβητούν τις επιλογές της Φώφης για το Συνέδριο | iefimerida.gr 12
Ανω-κάτω η Κεντρική Επιτροπή -Νίκος Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης αμφισβητούν τις επιλογές της Φώφης για το Συνέδριο | iefimerida.gr 13
Ανω-κάτω η Κεντρική Επιτροπή -Νίκος Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης αμφισβητούν τις επιλογές της Φώφης για το Συνέδριο | iefimerida.gr 14

Φωτογραφίες: Sooc/Intime News/Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ανδρουλάκης ξεκαλακης συνέδριο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ