Bλαστοκύτταρα για τη θεραπεία χόνδρινων βλαβών και οστεοαρθρίτιδας - iefimerida.gr

Bλαστοκύτταρα για τη θεραπεία χόνδρινων βλαβών και οστεοαρθρίτιδας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρόοδος της επιστήμης της Ιατρικής τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την έκρηξη στον τομέα της βιοτεχνολογίας, έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου, σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη ιατρική ειδικότητα, που λέγεται Αναγεννητική Ιατρική.

Ο στόχος είναι η παρατεταμένη υγιής μακροζωία μέσω της διαδικασίας δημιουργίας ζώντων, λειτουργικών ανθρώπινων ιστών για την επισκευή, την αντικατάσταση ιστών ή τη λειτουργία των οργάνων που έχουν μειωθεί ή χαθεί λόγω ηλικίας, ασθένειας, βλάβης, ή συγγενών ανωμαλιών.

Είναι αναπόφευκτο λοιπόν στα παραπάνω να συμπεριλαμβάνονται πλήθος ορθοπαιδικών παθήσεων όπου η Αναγεννητική Ορθοπαιδική στοχεύει στην βιολογική θεραπεία των πιο κοινών ορθοπαιδικών κακώσεων και χρονίων παθήσεων, με χρήση αυτόλογων ενήλικων βλαστικών κυττάρων και άλλων βιολογικών παραγώγων με απώτερο στόχο την ανακατασκευή και αντικατάσταση οργάνων του μυοσκελετικού, μέσω βιολογικών ικριωμάτων και κυττάρων από τον ίδιο δότη.

Τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα λαμβάνονται από ενήλικα ιστό, βρίσκονται στους περισσότερους τύπους ιστών (μυελός, λίπος, συνοβιακές μεμβράνες), και ενεργούν ως επισκευαστικά κύτταρα για το σώμα μας, αναπληρώνοντας και διατηρώντας τα όργανα και τους ιστούς του. Τα βλαστικά κύτταρα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην κλινική πράξη στην Ορθοπαιδική, διότι πέρα από την ικανότητα τους να να αναγεννηθούν, δηλαδή να διαιρεθούν και κατά συνέπεια να πολλαπλασιαστούν σε αριθμό, διαφοροποιούνται σε πολλαπλούς τύπους κυττάρων άρα και σε κύτταρα του χόνδρου που έχει καταστραφεί μεμονομένα ή εκτεταμένα σε οστεοαρθρίτιδα, ενεργοποιούν τους εσωτερικούς μηχανισμούς ανάπλασης του οργανισμού, ενώ παράλληλα έχουν αντιφλεγμονώδεις και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες.

Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία χόνδρινων βλαβών και οστεοαρθρίτιδας, μπορεί να προέρχονται από το μυελό ή το λίπος. Είναι όμως προτιμότερο να προέρχονται από το μυελό, γιατί έχει αποδειχτεί ότι τα κύτταρα αυτά είναι αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση βλάβης του χόνδρου. Ο λόγος είναι ότι τα βλαστοκύτταρα του μυελού έχουν ήδη αρχίσει να διαφοροποιούνται σε πρόδρομα χονδροκύτταρα και έχουν επομένως μεγαλύτερη ικανότητα να επιδιορθώνουν χόνδρινες βλάβες. Επιπλέον, ο μυελός των οστών περιέχει και άλλα κύτταρα (όπως τα οστεοχονδροδυκτιοκύτταρα – osteochondroreticular cells), τα οποία έχουν σημαντικότατη δράση στην αποκατάσταση ορθοπεδικών βλαβών.

Η προετοιμασία των βλαστοκυττάρων γίνεται με νέες, βελτιωμένες μεθόδους, μέσω μιας διαδικασίας ελάχιστου χειρισμού του βιολογικού υλικού, χωρίς άλλες προσμίξεις, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες. Η μέθοδός μας επιτρέπει τη γρήγορη απομόνωση βλαστοκυττάρων τα οποία είναι αποτελεσματικότερα για τη θεραπεία χόνδρινων βλαβών και απολύτως ασφαλή αφού είναι αυτόλογα.

Στην Κλινική Αναγεννητικής & Επανορθωτικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του ΙΑΣΩ GENERAL, ακολουθούμε μια πρωτοποριακή συνδυαστική βιολογική διαδικασία, τόσο για τα Ελληνικά όσο και για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, η οποία ουσιαστικά αποτελείται από 3 στάδια:

  • Την ενεργοποίηση της άρθρωσης (Joint activation), έτσι ώστε να δημιουργηθεί το ιδανικό περιβάλλον για την εφαρμογή της κυτταρικής θεραπείας.
  • Την εφαρμογή της κυτταρικής θεραπείας μέσω της έγχυσης αυτόλογων βλαστοκυττάρων, κατά προτίμηση μυελού των οστών (Stem Cell application).
  • Την κινητοποίηση των βλαστοκυττάρων μετά την έγχυσή τους (Stem Cell stimulation) , έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Διάφοροι παράγοντες, όπως το είδος και η ποσότητα του βιολογικού υλικού που χρησιμοποιείται σε κάθε στάδιο (βλαστοκύτταρα και ενεργά βιομόρια), καθώς επίσης και ο χρόνος εφαρμογής κάθε σταδίου της θεραπείας έχουν βελτιστοποιηθεί έτσι ώστε η όλη διαδικασία να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και ανώδυνη για τον ασθενή.

Πρέπει να τονιστεί ότι κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική. Το τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας εξαρτάται τόσο από το είδος και το μέγεθος της βλάβης, όσο και από την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς. Είναι επομένως σημαντικό η ιατρική και επιστημονική ομάδα της Κλινικής να εξετάσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να αποφασίσει για το ιδανικό πρωτόκολλο που θα πρέπει να ακολουθηθεί με σκοπό να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η ορθή αποκατάσταση της βλάβης.

Η θεραπεία με ενήλικα βλαστικά κύτταρα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα όπως

  • Είναι πλήρως αυτόλογη (δεν έχει κάποια πρόσμιξη σε χημικές ή φαρμακευτικές ουσίες), επομένως είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΣΦΑΛΗΣ,
  • η εφαρμογή τους επί συγκεκριμένων ενδείξεων, μπορεί να καθυστερήσει ή/και να αποτρέψει μια σημαντική χειρουργική επέμβαση,
  • έχει ελάχιστες ή/και καθόλου επιπλοκές, αφού στερούνται αντιδράσεων απόρριψης μοσχεύματος,
  • είναι αναίμακτη και ανώδυνη,
  • δεν απαιτεί νοσηλεία,
  • ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα και επιστρέφει γρήγορα και με ασφάλεια στις καθημερινές του δραστηριότητες,
  • δεν απαιτείται να μείνει στο κρεβάτι,
  • δεν απαιτεί παρατεταμένα πρωτόκολλα φυσιοθεραπείας και
  • είναι άμεσα επαναλήψιμη, αν το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί επαρκώς τον ασθενή.
  • δεν υπάρχουν ηθικά ή θρησκευτικά ζητήματα για την διενέργειά τους.

ΔΡ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΛΕΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ MD, MSc , PhD

Διευθυντής ορθοπαιδικός χειρουργός -Αθλητίατρος

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την πάθησή σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Κλινική Αναγεννητικής & Επανορθωτικής Ορθοπαιδικής στην κλινική ΙΑΣΩ GENERAL στο 210 778 6868 ή/και στον ιστότοπο www.stavrosalevrogiannis.gr


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σταυρος αλευρογιαννης ιασω general
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ