Επίθεση Σόιμπλε στο ΔΝΤ: Πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της Αθήνας - iefimerida.gr

Επίθεση Σόιμπλε στο ΔΝΤ: Πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της Αθήνας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρωτοφανή επίθεση κατά του ΔΝΤ εξαπέλυσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την Ουάσιγκτον, κατά την ομιλία του σε πανεπιστήμιο.

Αφού ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε αισιόδοξος για το ξεπέρασμα της κρίσης, άρχισε να... πυροβολεί το Ταμείο και τις προβλέψεις τους για την Ελλάδα με τα βέλη του να στοχεύουν τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού σκέλους του Ταμείου Πολ Τόμσεν.

«Ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα».

Μάλιστα ο Σόιμπλε έκανε αναφορά και στην προηγούμενη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά: «Και πριν η κυβέρνηση του Σαμαρά αναγκασθεί να πάει σε εκλογές -γιατί δεν είχε την πλειοψηφία για να επιλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας- η Ελλάδα είχε πρόσβαση στις αγορές».

Οι ειδήσεις βγήκαν από τον διάλογο που είχε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ με το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι:

Σύμφωνα με το mignatiou.com ο διάλογος είχε ως εξής:

  • Λίπσκι: «Είστε αισιόδοξος ότι θα φτάσετε σε συμφωνία με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα;
  • Σόιμπλε: Ναι. Ναι, είμαι.
  • Λίπσκι: Για την λύση του ελληνικού προβλήματος, τελικά; … (γέλια)
  • Σόιμπλε: Τώρα πιστεύω ότι το πρόγραμμα που έχουμε λειτουργεί. Kαι αν ήταν εδώ ο κ. Τσακαλώτος θα σας έλεγε ότι οι συζητήσεις για τις οικονομικές προβλέψεις και τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους -όπως ξέρετε οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξες από εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα είναι ok, νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Και πριν η κυβέρνηση του Σαμαρά αναγκασθεί να πάει σε εκλογές γιατί δεν είχε την πλειοψηφία για να επιλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ελλάδα είχε πρόσβαση στις αγορές. Και μετά λόγω των εκλογών και όλων όσων συνέβησαν η τεράστια ζημιά (σ.σ. εννοεί ότι δεν τα κατάφερε η χώρα να βγει στις αγορές). Είναι πιθανό αν κάνουν το 50% περίπου όσων υποσχέθηκαν να σωθεί η Ελλάδα.
  • Λίπσκι: Ας το ελπίσουμε.
Επίθεση Σόιμπλε στο ΔΝΤ: Πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της Αθήνας | iefimerida.gr 0

Το μπρα ντε φερ Βερολίνου-ΔΝΤ

Είναι προφανές ότι το μπρα-ντε-φερ μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ συνεχίζεται με απηνή τρόπο. Νωρίτερα η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, ξεκαθάρισε πως για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία και διεμήνυε προς το Βερολίνο ότι «τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιβληθούν στην ελληνική οικονομία, πρέπει να είναι λογικά». Οσο για την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα επέμεινε: «Εχω επαναλάβει πολλές φορές ότι για να μπει το ΔΝΤ πρέπει να καλύπτονται δυο σκέλη: τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος».

Σόιμπλε: Χωρίς το ΔΝΤ τα νέα μνημόνια στην ευρωζώνη

Νωρίτερα, ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα συναφθούν τυχόν νέα προγράμματα στήριξης χωρών της ευρωζώνης

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν σαφής λέγοντας πως πλέον νέα μνημόνια θα συνάπτονται μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα. Επανέλαβε δε πως στο μέλλον είναι πιθανό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να μετατραπεί στο Eυρωπαϊκό Nομισματικό Tαμείο.

Είναι γνωστό ότι ο Σόιμπλε αντιτάχθηκε εξαρχής στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά υποχώρησε στην άποψη της Ανγκελας Μέρκελ.

Αυτή η άποψη πάντως ουδόλως επηρεάζει την στάση Σόιμπλε και του CDU ως προς την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, αφού έχουν ξεκαθαρίσει ότι η συμμετοχή του Ταμείου αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή και της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ