Το 23% των Αυστριακών θέλει στην εξουσία έναν «ισχυρό φύρερ» - iefimerida.gr

Το 23% των Αυστριακών θέλει στην εξουσία έναν «ισχυρό φύρερ»

Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανησυχία προκαλεί νέα δημοσκόπηση στην Αυστρία, με το 23% των ερωτηθέντων να θέλουν στην εξουσία έναν «ισχυρό φύρερ».

Οι Αυστριακοί είναι περισσότερο δυσαρεστημένοι με τη λειτουργία της δημοκρατίας σήμερα, συγκριτικά με 10 χρόνια πριν, οπότε και είχε διεξαχθεί ανάλογη έρευνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας μάλιστα, το 43% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας από έναν "ισχυρό άνδρα" ενώ το 23 % ζητά έναν "ισχυρό φύρερ".

Τα στοιχεία βασίζονται σε δύο δημοσκοπήσεις, που απέχουν μεταξύ τους δέκα χρόνια και είχαν διενεργηθεί για λογαριασμό του Ταμείου Μέλλοντος της Αυστριακής Δημοκρατίας.

Η πρώτη δημοσκόπηση διενεργήθηκε τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2007 ενώ η δεύτερη τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2017, με τους συμμετέχοντες να είναι άνω των 15 ετών.

Στη δημοσκόπηση του 2007, το ποσοστό των «ευχαριστημένων» με τη λειτουργία της δημοκρατίας ανερχόταν στο 44%, ενώ δέκα χρόνια μετά το αντίστοιχο ποσοστό έχει μειωθεί κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το 32%.

Ποσοστό 43% μάλιστα της φετινής δημοσκόπησης, θέλει για τη χώρα του έναν «ισχυρό άνδρα» ενώ ανησυχητικό είναι το ποσοστό της τάξης του 23%, που θέλει έναν «ισχυρό φύρερ».

Ωστόσο, και οι δύο δημοσκοπήσεις θεωρούν ως καλύτερο μέσο διακυβένρησης την δημοκρατία, με τα όποια προβλήματά μπορεί να έχει στη σύγχρονη μορφή της. Τα ποσοστά μάλιστα που στηρίζουν κάτι τέτοιο είναι 86% το 2007 και 78% στη δημοσκόπηση του 2017.

Στη φετινή δημοσκόπηση, 45% των ερωτηθέντων απορρίπτουν τη «λύση» ενός «ισχυρού φύρερ» και 23% την επικροτούν, ζητώντας παράλληλα και αλλαγή του συστήματος της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Τα αντίστοιχα ποσοστά το 2007 ήταν 61% και 14%.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτή η αυξανόμενη δυσαρέσκεια με τη λειτουργία της δημοκρατίας συνδέεται και με το ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες έχουν την αίσθηση πως δεν επηρεάζουν τις δραστηριότητες της κυβέρνησης, καθώς και με το γεγονός ότι η αίσθηση ανασφάλειας έχει αυξηθεί από το 2007 μέχρι σήμερα.

Αυξημένα είναι τα ποσοστά και σε ό,τι αφορά στην επιθυμία των πολιτών για «περισσότερο νόμο και τάξη., με το 53% που καταγραφόταν στη δημοσκόπηση του 2007 να έχει μετατραπεί σε 61% σήμερα.

Ωστόσο, παρά τοπ 23% που θέλει έναν «ισχυρό φύρερ», στη δημοσκόπηση του 2017 διαπιστώνεται πως 72 χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την κατάρρευση του ναζισμού, οι μισοί Αυστριακοί εκτιμούν πως ο εθνικοσοσιαλισμός έφερε μόνον κακό στη χώρα, ενώ ένας στους τρεις θεωρεί πως είχε τόσο αρνητικές όσο και θετικές επιπτώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αυστρία Δημοσκόπηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ