Εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ: Το καλό και το κακό σενάριο - iefimerida.gr

Εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ: Το καλό και το κακό σενάριο

Φωτογραφία: Eurokinissi

Επικοινωνιακή τακτική χαμηλών τόνων αποφάσισαν να υιοθετήσουν από την κυβέρνηση ενόψει της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αρχίζει αύριο, υπό τον φόβο των καθυστερήσεων.

Οι υπουργοί Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Παπαδημητρίου αναχωρούν για Ουάσινγκτον με την υπέρβαση των στόχων για το πλεόνασμα του 2016 και την υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων.

Τι προσδοκά το Μαξίμου
Η κυβέρνηση επιζητά να κερδίσει μία κατά το δυνατόν μεγαλύτερη απομείωση του χρέους μέσα από τα μεσοπρόθεσμα (με εφαρμογή τους το 2018) αλλά και όσο το δυνατόν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να σφραγίσουν μια συνολική συμφωνία η οποία θα αποτελέσει και το «αντίδωρο» για τους βουλευτές στις επικείμενες κρίσιμες ψηφοφορίες.

Στο Μαξίμου λαμβάνοντας υπόψιν τη διαφωνία ΔΝΤ-Γερμανίας και ειδικότερα την άκρως επιφυλακτική στάση Σόιμπλε να πάρει αποφάσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου ανησυχούν. Γι’ αυτό και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους αποφεύγουν να μιλούν με ημερομηνίες και ξορκίζουν σε όλους τους τόνους νέες κωλυσιεργίες με πρόσχημα τη διαφωνία των δύο.

Το Μαξίμου παίζει καθυστερήσεις και περιμένει άτυπη πολιτική συμφωνία
Το Βερολίνο θέτει ως όρο για την ύπαρξη του ελληνικού προγράμματος τη συμμετοχή του Ταμείου.

Για το λόγο αυτό πολλοί εκτιμούν πως γρήγορα θα υπάρξει ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ο καθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2019. «Περιμένουμε μία άτυπη πολιτική συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα» δηλώνουν στο iefimerida κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η όλη προεργασία για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός, έχει γίνει από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις των Μέρκελ-Λαγκάρντ.

Σημείο αντιπαράθεσης η σαφήνεια των ρυθμίσεων

Σημείο αντιπαράθεσης βέβαια παραμένει ο βαθμός συγκεκριμενοποίησης των ρυθμίσεων για το χρέος:

•Το καλό σενάριο, το οποίο θέλει η κυβέρνηση, αλλά δεν φαίνεται να προωθείται είναι θα είναι να συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα και να προσδιοριστούν τόσο γενικά ώστε να μην δημιουργούν πρόβλημα στη Γερμανία. Αλλά και τόσο ειδικά ώστε να καλύπτουν το ΔΝΤ το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να προχωρήσει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας για το χρέος για να μετέχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.

•Το κακό σενάριο θα είναι η κυβέρνηση να εγκλωβιστεί στο επίκεντρο μιας διαμάχης που ίσως να την ξεπερνά. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποβεί πραγματικά δύσκολα διαχειρίσιμοι τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Οικονομικά διότι η ελληνική οικονομία έχει υποστεί ήδη αρκετή ζημία μετά τις ήδη μεγάλες καθυστερήσεις αλλά πολιτικά διότι θα δυσκολέψει το αφήγημα της κυβέρνησης για αλλαγή σελίδας.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ