Κογκό: Οι νοτιοσουδανοί πρόσφυγες απελευθέρωσαν τα μέλη της αποστολής του ΟΗΕ - iefimerida.gr

Κογκό: Οι νοτιοσουδανοί πρόσφυγες απελευθέρωσαν τα μέλη της αποστολής του ΟΗΕ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεκατρία μέλη της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών που είχαν απαχθεί στο ανατολικό Κογκό χθες από εκατό άοπλους πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν που απαιτούσαν να μεταφερθούν σε τρίτες χώρες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι νοτιοσουδανoί ανήκουν σε μια ομάδα 530 ατόμων που ζουν στη βάση Μουνιγκί, έξω από τη Γκόμα, από τότε που εγκατέλειψαν το Νότιο Σουδάν τον Αύγουστο πέρυσι, είπε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής του γραφείου του ΟΗΕ στη Γκόμα, Ντάνιελ Ρουίς. Οι περισσότεροι, πρόσθεσε, είναι πρώην μαχητές πιστοί στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, και έχουν συγκρουστεί με τις δυνάμεις του προέδρου Σάλβα Κιρ από τον Ιούλιο του 2016.

«Το στρατόπεδο είναι ήρεμο και υπό τον πλήρη έλεγχο της MONUSCO (της ειρηνευτικής αποστολής)», δήλωσε στην έδρα του ΟΗΕ η εκπρόσωπος των ειρηνευτικών δυνάμεων Ισμήνη Πάλλα, προσθέτοντας ότι «όλα τα μέλη του προσωπικού έχουν επιστρέψει με ασφάλεια στα σπίτια τους. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Η αποστολή διερευνά το επεισόδιο».

Ο Ρουίς είπε ότι οι πρόσφυγες στο στρατόπεδο απαιτούν εδώ και μήνες να μετεγκατασταθούν σε τρίτη χώρα, αλλά καμία δεν τους θέλει. Η κυβέρνηση του Κογκό, που ανησυχεί για την σταθερότητά της λόγω παλαιότερων ροών προσφύγων και των ενόπλων ομάδων που κυκλοφορούν στα ανατολικά όπου κυριαρχεί η ανομία, αποζητά τη μεταφορά τους αλλού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κονγκό πρόσφυγες ΟΗΕ απαγωγή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ