Ετοίμαζαν «βίαιη» τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία -Βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικά, σημαία του ISIS - iefimerida.gr

Ετοίμαζαν «βίαιη» τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία -Βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικά, σημαία του ISIS

Φωτογραφία: AP/ Claude Paris
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι δύο Γάλλοι που συνελήφθησαν στη Μασσαλία την Τρίτη 18/4, σχεδίαζαν «άμεση και βίαιη» επίθεση πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού ανακοίνωσε ότι στο διαμέρισμα του ενός βρέθηκαν διάφορα όπλα, ανάμεσά τους ένα πολυβόλο και δύο περίστροφα, 3 κιλά εκρηκτικής ύλης TAPT, σημαία του Ισλαμικού Κράτους και υλικό τζιχαντιστικής προπαγάνδας, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Φρανσουά Μολέν ανέφερε ακόμη ότι οι δύο Γάλλοι γνωρίστηκαν ενώ μοιράζονταν το ίδιο κελί σε φυλακή και πως ήταν γνωστή στην αστυνομία, καθώς είχαν στραφεί στο ριζοσπαστικό Ισλάμ. Στο σπίτι του ενός είχε βρεθεί παλιότερα μία σημαία του ISIS και τζιχαντιστικό υλικό, ενώ ο άλλος θεωρείται ότι είχε σχέσεις με έναν πυρήνα τζιχαντιστών στο Βέλγιο.

Η υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθούσε τους δύο υπόπτους για πάνω από μία εβδομάδα και είχε προειδοποιήσει τους βασικούς υποψηφίους των εκλογών ότι απειλούνταν η ασφάλειά τους. Σύμφωνα με συνεργάτες τους, ο Φρανσουά Φιγιόν, ο Εμάνουελ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν ήταν ανάμεσα σε εκείνους που είχαν προειδοποιηθεί για τον κίνδυνο που υπήρχε.

«Οι βασικοί υποψήφιοι ενημερώθηκαν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ότι υπήρχε κίνδυνος και ότι είχαν ταυτοποιηθεί τα δύο άτομα. Μας παρείχαν φωτογραφίες τους και ασφάλεια για τους υποψηφίους. Στις συναντήσεις τους και στα αρχηγεία τους υπήρχε επιπλέον προστασία», είπε ο εκπρόσωπος του Μακρόν στο Reuters. Συνεργάτες του Φιγιόν και της Λεπέν επίσης ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν για πιθανή επίθεση.

«Είναι δύο ριζοσπαστικοποιημένοι άνδρες, που σχεδίαζαν στο άμεσο μέλλον, τις επόμενες ημέρες, επίθεση επί γαλλικού εδάφους», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ματίας Φεκλ, ο οποίος τόνισε ότι αποτράπηκε μία ξεκάθαρη τρομοκρατική πράξη.

Οι δύο συλληφθέντες, ο 23χρονος Κλεμέν Μπαρ και ο 30χρονος Μαχιεντίν Μεραμπέ, συνελήφθησαν στη Μασσαλία με λίγη ώρα διαφορά, το πρωί της Τρίτης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ