«Πρόεδρε, συγγνώμη» -Τα 2 καθοριστικά τηλεφωνήματα του Ομπάμα στην Κλίντον, το βράδυ των εκλογών - iefimerida.gr

«Πρόεδρε, συγγνώμη» -Τα 2 καθοριστικά τηλεφωνήματα του Ομπάμα στην Κλίντον, το βράδυ των εκλογών

Φωτογραφία: AP/ Matt Slocum
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Χίλαρι Κλίντον δεν είχε συνειδητοποιήσει τη σκληρή αλήθεια, την ήττα της από τον Ντόναλντ Τραμπ, μέχρι τη στιγμή που δέχθηκε δύο τηλεφωνήματα από τον Μπαράκ Ομπάμα, το βράδυ τον εκλογών.

Ενα νέο βιβλίο, με τίτλο «Shattered: Inside Hillary Clinton’s Doomed Campaign», αποκαλύπτει το περιεχόμενο των δύο αυτών συνομιλιών. Το βιβλίο των δημοσιογράφων Τζόναθαν Αλεν και Ειμι Παρνς κυκλοφόρησε την Τρίτη και ασχολείται με το παρασκήνιο της προεκλογικής καμπάνιας της Κλίντον, αλλά και της 8ης Νοεμβρίου, της ημέρας των εκλογών.

Οι συγγραφείς, σύμφωνα με το People, περιγράφουν πως τα ξημερώματα της 9ης Νοεμβρίου, λίγο αφότου το Associated Press είχε μεταδώσει ότι ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές, η Κλίντον δέχθηκε τηλεφώνημα από τον τότε πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

«Πρέπει να παραδεχθείς την ήττα σου», της είπε εκείνος. Ο πρόεδρος, που είχε αναλάβει δράση στο πλευρό της Κλίντον προεκλογικά, ήταν αποφασισμένος να την πείσει να αποδεχθεί την ήττα της με αξιοπρέπεια. «Ο Τραμπ είχε αμφισβητήσει τη νομιμότητα των εκλογών και για αυτό το τελευταίο που ήθελε ο Ομπάμα ήταν να ενισχύσει η Κλίντον αυτό το μήνυμα. Ως πρόεδρος, δουλειά του ήταν να διασφαλίσει την ακεραιότητα της πολιτικής διαδικασίας», σημειώνουν οι συγγραφείς.

Αν και κάποιοι από τους κορυφαίους συμβούλους της την πίεζαν, η Κλίντον πείστηκε από τον Ομπάμα. «Δώστε μου το τηλέφωνο, θα του τηλεφωνήσω», είπε στους συνεργάτες της και στη συνέχεια είπε τις δύο λέξεις που πίστευε ότι ποτέ δεν θα χρειαστεί να ξεστομίσει. «Ντόναλντ, συγχαρητήρια».

Λίγη ώρα αργότερα, ο Ομπάμα τηλεφώνησε ξανά στην Κλίντον, σύμφωνα πάντα με το βιβλίο. Εως εκείνη τη στιγμή, το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν πια ξεκάθαρο και «με το παρηγορητικό δεύτερο τηλεφώνημα του προέδρου, συνειδητοποίησε την πραγματικότητα και τις διαστάσεις της ήττας της».

«Κύριε πρόεδρε, συγγνώμη», του είπε η Κλίντον. Ομως, σύμφωνα με τους συγγραφείς, δεν άργησε να αρχίσει να κατηγορεί τους πάντες «από το FBI έως την KGB», για την απρόσμενη ήττα της.

Παράλληλα όμως, σύμφωνα με έναν από τους συνεργάτες της, την βασάνιζε το ερώτημα γιατί ο Ομπάμα δεν είχε κάνει περισσότερα για να ενημερώσει τους Αμερικανούς ότι οι Ρώσοι είχαν εμπλακεί στις προεδρικές εκλογές. «Αναρωτιόταν γιατί ο πρόεδρος δεν είχε προσπαθήσει περισσότερο για να δείξει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν την είχε βάλει στο στόχαστρο, για να κερδίσει τις εκλογές ο Τραμπ», σύμφωνα με τους συγγραφείς.

«Αλλά κυρίως ήταν έξαλλη γιατί είχε χάσει και η χώρα θα έπρεπε να υπομείνει μια προεδρία Τραμπ», αναφέρει ακόμη το βιβλίο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ