Επτά μετανάστες πνίγηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης - iefimerida.gr

Επτά μετανάστες πνίγηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επτά μετανάστες πνίγηκαν χθες στα ανοιχτά της Λιβύης στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, ανέφερε στέλεχος μιας οργάνωσης αρωγής που επέβαινε σε πλοίο διάσωσης.

Χθες το μεσημέρι το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε εσφαλμένα ότι πνίγηκαν 20 μετανάστες.

Ο Κρις Κατραμπόουν, συνιδρυτής της οργάνωσης Θαλάσσιος Σταθμός Βοήθειας Μεταναστών (Migrant Offshore Aid Station, MOAS), που εδρεύει στη Μάλτα, δήλωσε ότι το λάθος «οφειλόταν στη σύγχυση» που επικράτησε κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης.

Σωστικά σκάφη παρέλαβαν χιλιάδες μετανάστες από επικίνδυνα μικρά πλεούμενα ενώ ο καιρός επιδεινωνόταν από την Παρασκευή ως χθες Κυριακή.

Ανάμεσα στις επτά άψυχες σορούς που ανασύρθηκαν ήταν κι ένα μικρό αγόρι περίπου οκτώ ετών.

«Φανταστείτε να μεταφέρετε την άψυχη σορό ενός παιδιού οκτώ ετών ως το σπίτι σας την ημέρα του Πάσχα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το ταξίδι», έγραψε ο Κατραμπόουν στο Twitter.

Χθες διεξήχθησαν πολλές επιχειρήσεις διάσωσης περίπου 2.000 ανθρώπων, σύμφωνα με το ιταλικό λιμενικό σώμα, το οποίο συντονίζει τις σωστικές προσπάθειες στην κεντρική Μεσόγειο.

Το Σάββατο διασώθηκαν 4.500 μετανάστες κατά τη διάρκεια 35 επιχειρήσεων τις οποίες διεξήγαγαν κυρίως σκάφη που εκμισθώνουν ΜΚΟ όπως η MOAS, σύμφωνα με το ιταλικό λιμενικό. Την Παρασκευή διασώθηκαν 2.000 μετανάστες, ενώ ένας έφηβος βρέθηκε νεκρός σε μία από τις βάρκες, που ήταν όλες ασφυκτικά γεμάτες.

Χάρη στον καλό καιρό που επικράτησε στα ανοικτά της Λιβύης το Σαββατοκύριακο οι αποπλεύσεις πολλαπλασιάστηκαν.

Πολλοί μετανάστες χάνουν τη ζωή τους από ασφυξία ή πνιγμό εξαιτίας του γεγονότος ότι οι διακινητές φορτώνουν τόσους πολλούς σε κάθε πλεούμενο.

Οι νεκροί και των αγνοούμενοι στη Μεσόγειο από την αρχή της χρονιάς έφθασαν τους 666, ενώ το 2016 ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 5.000, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Πάνω από 27.000 άνθρωποι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν από την Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος, αριθμός σημαντικά αυξημένος από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κατά τον ΔΟΜ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μεταναστευτικές ροές ευρώπη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ