Αναλυτής: Θα ήταν επικίνδυνο για την Ευρώπη αν έχανε ο Ερντογάν το δημοψήφισμα - iefimerida.gr

Αναλυτής: Θα ήταν επικίνδυνο για την Ευρώπη αν έχανε ο Ερντογάν το δημοψήφισμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος του «Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ», Yves Bertoncini, δήλωσε ότι «είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης μια σταθερή και νόμιμη κυβέρνηση στην Τουρκία».

Μιλώντας σε γαλλικό ραδιόφωνο, ο Yves Bertoncini πρόσθεσε ότι παρά τις επιθέσεις εναντίον της Ευρώπης, ο Ερντογάν «εφάρμοσε τη συμφωνία για τους μετανάστες που υπέγραψαν η ΕΕ και η Τουρκία», συμφωνία που προβλέπει ότι η Τουρκία θα υποδεχθεί στο έδαφός της τους μετανάστες, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.

Σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να εξομαλυνθούν μετά το δημοψήφισμα, ανέφερε ο Yves Bertoncini. «Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σε μια περιοχή εξαιρετικά ασταθή με τον πόλεμο στην Συρία. Εξάλλου, η Τουρκία εξάγει 45% των προϊόντων της στην ΕΕ. Εκτιμώ ότι τα πράγματα θα ξαναπάρουν κάπως έναν πιο φυσιολογικό δρόμο μετά το δημοψήφισμα», εξήγησε.

«Αν κέρδιζε το Οχι, τι θα έκανε ο Ερντογάν για να ανταπεξέλθει σε αυτό το πρόβλημα; Αυτό θα ήταν απρόβλεπτο», σημείωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ντελόρ.

«Το καλύτερο σενάριο για την ΕΕ είναι να κερδίσει ο Ερντογάν το δημοψήφισμα για λίγες ψήφους. Μόλις κατορθώσει να φτιάξει ένα νέο σύνταγμα στα μέτρα του, ίσως θα χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες με έναν πιο ορθολογικό τρόπο», κατέληξε ο Yves Bertoncini.

Αναλυτής: Θα ήταν επικίνδυνο για την Ευρώπη αν έχανε ο Ερντογάν το δημοψήφισμα | iefimerida.gr 0

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο ειδικός στα θέματα Τουρκίας Didier Billion, ο οποίος δήλωσε ότι αν κέρδιζε το Οχι, το καθεστώς θα γίνονταν πιο σκληρό.

«Πιστεύω ότι αν κέρδιζε το Οχι, το καθεστώς Ερντογάν θα γίνονταν πολύ σκληρό. Θα μπορούσαμε να δούμε για παράδειγμα, να απαγορεύεται απλά και άμεσα το κόμμα των Κούρδων. Εξάλλου, αν κέρδιζε το Οχι αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπήρχε εκδημοκρατισμός του καθεστώτος, μάλλον το αντίθετο θα ίσχυε.

Βέβαια, αν το Οχι κέρδιζε, αυτό θα ήταν μια τεράστια πολιτική στροφή. Το κόμμα του Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία από το 2002. Από τότε έγιναν εκλογές 12 φορές και το κόμμα του κέρδιζε κάθε φορά. Αν έχανε το δημοψήφισμα, θα ήταν τεράστια στροφή, αλλά δεν έπαιρνε αμέσως μορφή. Θα ήταν απλά μια προειδοποίηση στην εξουσία και μια ευκαιρία για την αντιπολίτευση να ανασυνταχθεί».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ερντογάν αναλυτής δημοψήφισμα ευρώπη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ